Обърнатият ябълков сладкиш е френска класика. Наричат го още “сбъркания десерт”. Легендата разказва, че Тарт Татен е измислен случайно, от една кулинарна грешка.
Сестрите Стефани и Каролин Татен управлявали хотел-ресторант във френското градче Ламот-Бьоврон. Един от специалитетите им бил хрупкава карамелизирана ябълкова тарта. Веднъж едната сестра много бързала с приготвянето на десерта. Наредила обелените ябълки със захарта в тавата и метнала във фурната, без да обърне внимание, че отдолу липсвало тесто. В опит да спаси положението, посредата на печенето добавила маслено тесто отгоре и накрая обърнала десерта върху поднос. Този нов сладкиш много се харесал на гостите и бързо добил популярност. По-късно е пренесен в Париж от известен шеф-готвач и тогава добива и световна слава. Днес Тарт Татен има вариации с ябълки, круши, праскови и други плодове, има солени и солено-сладки варианти.
В оригинал Тарт Татен се прави в металния тиган, в който е разтопен карамелът, като ябълките се нареждат директно върху карамеления сос и отгоре се поставя маслената кора. Но понеже нямам подходящ за фурна тиган, аз пренесох всичко в керамична форма за пай, като зялах ябълките с карамела. Получи се прекрасно. А и може ли да има “правилен” начин за приготвянето на сбъркан десерт 😊.
Съставки
- За масленото тесто
200 гр брашно
4 с.л. пудра захар
100 гр студено масло
Щипка сол
3 с.л. ледено студена вода
- За плънката
4 ябълки
180 гр кафява захар
80 гр масло
2-3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1 ч.л. канела на прах
- За гарниране
Ванилов сладолед или заквасена сметана
Начин на приготвяне
- Започваме с масленото тесто.
- Пресейте брашното и го сипете в блендер. Добавете пудрата захар, солта и студеното масло, нарязано на кубчета. Разбийте, докато стане на трохи.
- Добавете студената вода и отново разбийте, след което с ръце замесете тесто.
- Оформете тестото на топка, увийте в кухненско фолио и оставете в хладилника за 15-ина минути.
- През това време приготвяме плънката.
- Обелете и почистете от семките ябълките. Нарежете ги на лодки, така че всяка ябълка да стане на 8 парчета (т.е. всяка четвъртинка се срязва наполовина).
- Полейте ябълките с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
- Включете фурната да загрява на 200 градуса.
- Наредете ябълките плътно на дъното на кръгла керамична форма за пай и поръсете с канела.
- Поставете захарта в тиган или широка касерола на котлона и оставете да се разтопи.
- Към разтопения карамел добавете маслото и разбъркайте добре, докато стане на карамелен сос.
- Разлейте карамеления сос върху ябълките в тавичката.
- Отново се връщаме към тестото.
- Извадете тестото от хладилника и отстранете фолиото.
- Разточете върху набрашнена повърхност кора с дебелина около 1 см.
- Внимателно пренесете маслената кора върху тавичката с ябълките. За целта леко увийте разточеното тесто върху набрашнената точилка, прехвърлете го върху формата и го развийте от точилката.
- Отстранете излишното тесто по краищата и притиснете кората под ръба на формата за пай, така че да обгърне външния край на ветрилото от ябълки.
- Ако се получат разкъсвания по маслената кора, не се притеснявайте да позакърпите положението с остатъците тесто, все пак тази кора на финала ще се озове отдолу и няма да се вижда.
- Направете на няколко места дупчици с вилица или нож, така че по време на печенето да има откъде да излиза парата.
- Печете в загрятата фурна 35 минути (или докато маслената кора добие приятен златист загар).
- Извадете изпечения тарт и го оставете да се охлади 15 минути, след което минете с нож по ръба на сладкиша, така че да се отлепи добре от тавата, захлупете с поднос и обърнете. Ако по формата за пай са останали залепнали ябълки, внимателно ги загребете с нож и върнете по местата им върху тарта.
- Тарт Татен се сервира топъл, гарниран с топка ванилов сладолед (а в оригинал със заквасена сметана).
Ако харесвате Тарт Татен, погледнете и рецептата ни за Ябълков тарт с яйчено-млечна заливка.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.