Този десерт е наречен магически, защото се приготвя една обща смес, която при печене се разделя на три отличителни пласта. Най-долният пласт на magic cake наподобява вкуса и текстурата на крем брюле, следващият е въздушен и фин белтъчен пандишпан, а финалът е от хрупкава коричка.
Необходими продукти
4 яйца
150 гр захар
500 мл прясно мляко
125 гр масло + допълнително за подмазване
115 гр брашно
ванилия
щипка сол
пудра захар за поръсване
ягоди, малини, череши, боровинки за гарниране
Приготвяне
Яйцата (на стайна температура) се разделят на белтъци и жълтъци. Маслото се разтапя. Фурната се загрява на 160 градуса с вентилатор.
Правоъгълна тавичка с размери 15 x 25 см се подмазва добре с масло или се застила с хартия за печене.
Белтъците се разбиват с щипка сол, докато станат с твърди върхове.
Жълтъците се разбиват със захарта до гладка и бледа смес. Добавят се разтопеното масло (охладено на стайна температура) и ванилията и отново се разбива, за да се смесят добре. Добавя се брашното и с бъркалка се смесват хубаво.
Към сместа бавно се прибавя и млякото, като трябва да е на стайна температура, за да не стегне маслото. Разбърква се непрекъснато при добавяне. Ако ползвате миксер, прибавяйте по 1/4 от млякото и разбивайте след всяко доливане.
С помощта на шпатула внимателно се прибавят белтъците и се разбърква. Не използвайте миксер на този етап и не прекалявайте с бъркането, за да не отнемете целия въздух от белтъците, който ще ни е нужен при печенето. Сместа не се получава равномерна, тук-там ще има по-големи части от разбитите белтъци.
Изсипете сместа в тавичката. Печете, докато повърхността стане с приятен загар, а кейкът не се клати като желе, когато разтръскате тавичката. Отнема около 40-50 минути според фурната, но е добре след първите 30 минути да проверите. Ако повърхността изглежда добре изпечена, но кейкът все още не изглежда стегнат, покрийте с алуминиево фолио и проверете отново след още десетина минути.
Извадете готовия кейк и го оставете да се охлади за 10-20 минути, след което го извадете. Нарежете на парчета и поръсете с пудра захар.
Ако този десерт ви харесва, пробвайте и домашното брюле: