Трябваше да приготвя десерт за благотворителен търг. Чудех се какво да е тази година и щом видях бери плодовете на щанда, реших, че няма да е лошо да вкарам малко лятна свежест в иначе изпълнените с канела рецепти около Коледа 🙂
Обичам да експериментирам с вкусовете на чийзкейка. Наскоро споделих любимата ми есенна рецепта за Чийзкейк с тиква и нар, дойде ред и за шоколадовия.
Този шоколадов чийзкейк с бери плодове може да бъде изпълнен и със замразени плодове или конфитюри. Но ако имате пресни, малините и боровинките дават прекрасен елегантен завършек на визията.
Съставки
- За бисквитената кора
200 гр какаови бисквити (аз използвах Eверест)
60 гр масло
1 шепа лешници
1 с.л. фъстъчено масло
- За плънката
500 гр крема сирене
400 гр заквасена сметана
3 яйца на стайна температура
170 гр пудра захар
2 с.л. брашно
Няколко капки ванилия
100 гр тъмен шоколад (с над 40-50% какао)
200 гр пресни или замразени боровинки (или няколко с.л. боровинково сладко)
- За декорация
80 гр млечен шоколад
40 мл течна сладкарска сметана
300 гр микс пресни малини и боровинки
Начин на приготвяне
- Подготовка на бисквитената кора
- Фурната се включва да загрее на 180 градуса.
- Бисквитите и ядките се смилат заедно в блендер. Ако нямате какаови бисквити, използвейте маслени и добавете и 1 с.л. недопсладено какао.
- Маслото се разтапя и се добавя към бисквитените трохи. Прибавя се също фъстъченото масло и отново се миксира добре.
- Сместа се изсипва в тортена форма с махащо се дъно и диаметър 26 см. Разстила се добре и се притиска с помощта на дъното на чаша.
- Пече се в загрятата фурна 6-7 мин., след което се изважда и се оставя да се охлади.
- Подготовка на чийз плънката
- Яйцата се разбиват със захарта.
- Добавят се крема сиренето, заквасената сметана и брашното и отново се разбива до гладък крем.
- Накрая се прибавя ванилията и следва полследно хубаво разбиване.
- Така приготвеният крем се разделя на две равни части.
- Фурната се загрява на 170 градуса.
- Тъмният шоколад се разтапя на водна баня на котлона. Прибавя се към едната част от чийз крема и се разбива хубаво до хомогенен цвят.
- Боровинките (замразени или пресни) се смилат с блендер или нутрибулет и се прибавят към другата половина чийз крем. Ако използвате сладко от боровинки, добре е то също да е фино пасирано, но не е никакъв проблем и да остане на цели плодчета. Разбива се хубаво до хомогенен цвят.
- Върху бисквитената кора се излива шоколадовия крем. Поставя се във фурната за 7-8 мин., след което се вади и отгоре се излива и боровинковия крем и отново се връща във фурната. Идеята на краткото запичане е шоколадовият крем леко да стегне, така че да не се смесят двата цвята, но кремовете са достатъчно плътни, така че и да ги сложите един след друг без запичане на първия, няма да е проблем.
- Чийзкейкът се пече 30-40 мин. Понаглеждайте го, защото времето варира според печката – аз съм делегирала тази задача на малкия помагач. Готовият десерт остава леко еластичен при допир, но краищата са зачервени.
- Изключете фурната и оставете чийзкейка на отворена врата. След десетина минути извадете и оставете да се охлади напълно, след което освободете от тортения ринг и поставете в поднос.
- Декорацията
- Сложете на котлона да загрее 40 мл сладкарска течна сметана. Щом загрее добре, изключете котлона и начупете вътре млечния шоколад. Разбъркайте, докато се разтопи и стане хомогенен крем.
- Излейте шоколадовия ганаж върху изстиналия чийзкейк и разстелете добре.
- Отгоре подредете пресните боровинки и малини.
- В случай че не разполагате с пресни плодове, оставете чийзкейка само с шоколад отгоре, като полеете щедро, така че да се разстеле тук-там и по страните. Или вместо него декорирайте със сладко от боровинки с цели плодове. Готовият десерт се съхранява в хладилник.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.