Есента ухае на канела, на уют, на топъл чай и книга по пижама в неделя сутрин. Като този нежен ябълков тарт с маслено тесто.
Още рецепти с ябълки ще откриете тук.
Съставки
- За масленото тесто
125 гр студено масло
210 гр (1 и 1/4 ч.ч.) брашно
1/4 ч.л. сол
2 с.л. захар
1 ч.л. смлени лимонови кори
3 с.л. студено прясно мляко
2 с.л. вода
- За плънката
3 големи ябълки
1/2 ч.ч. захар (50:50 бяла и кафява кристална захар)
1 ч.л. канела на прах
50 гр студено масло
- За заливката
2 жълтъка
5 с.л. пудра захар
1 ванилия на прах
50 мл течна готварска сметана
100 мл пълномаслено прясно мляко
3 ч.л. брашно (с връх)
Начин на приготвяне
- Приготвяне на маслената кора
- Брашното се пресява. Към него се добавят солта, захарта и лимоновите кори.
- Студеното масло се нарязва на кубчета и се прибавя към брашното в голяма купа.
- С пръсти се размачква до получаване на ситни маслени трохи.
- Добавя се студеното мляко и се разбърква с лъжица, след което месенето продължава с ръце до получаване на меко ронливо тесто.
- Водата се добавя лъжица по лъжица и отново се размесва, докато тестото спре да се рони, но остане меко. Понякога са необходими 2, друг път 3 лъжици вода, внимавайте да не прекалите с нея, защото тестото ще стане твърдо.
- Хубаво се размесва и се оформя топка, която се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.
- Приготвяне на плънката
- Ябълките се обелват и се разрязват на четири. Почистват се от семките и се режат на тънки резени.
- Бялата и кафявата захар се смесва с канелата.
- Фурната се включва на 190 градуса с вентилатор.
- Масленото тесто се изважда от хладилника и се разточва тънка кора. С нея трябва да покрием дъното и стените на плитка форма за тарт.
- С маслената кора се застила керамична кръгла форма за тарт с диаметър 22-24 см, като хубаво се притиска да уплътни дъното и стените. Излишното тесто, което стърчи над стените на съда, се изрязва.
- Резените ябълки се подреждат плътно върху кората от маслено тесто, като се застъпват леко.
- Отгоре се поръсва със сместа от бяла и кафява захар и канела и се разпределя маслото, нарязано на тънки филийки.
- Така подреденият тарт се пече в загрятата фурна около 35-40 мин., докато ябълките омекнат, а маслената кора се зачерви по краищата.
- Междувременно се приготвя заливката
- Жълтъците се разбиват с пудрата захар, след което към тях се прибавят ванилията, млякото и сметаната.
- Сместа се разбърква добре и се прибавя брашното. Разбива се с миксер до хомогенна смес.
- Тартът се изважда от фурната и се залива с яйчено-млечната смес.
- Пече се отново за още 15 мин., така че заливката да придобие лек златист загар.
- Тартът може да се поднася както топъл, така и студен. Отлично се комбинира с ванилов сладолед.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.