Ябълков тарт

Ябълков тарт

Есента ухае на канела, на уют, на топъл чай и книга по пижама в неделя сутрин. Като този нежен ябълков тарт с маслено тесто.

Още рецепти с ябълки ще откриете тук.

Съставки

  • За масленото тесто
  • 125 гр студено масло

  • 210 гр (1 и 1/4 ч.ч.) брашно

  • 1/4 ч.л. сол

  • 2 с.л. захар

  • 1 ч.л. смлени лимонови кори

  • 3 с.л. студено прясно мляко

  • 2 с.л. вода

  • За плънката
  • 3 големи ябълки

  • 1/2 ч.ч. захар (50:50 бяла и кафява кристална захар)

  • 1 ч.л. канела на прах

  • 50 гр студено масло

  • За заливката
  • 2 жълтъка

  • 5 с.л. пудра захар

  • 1 ванилия на прах

  • 50 мл течна готварска сметана

  • 100 мл пълномаслено прясно мляко

  • 3 ч.л. брашно (с връх)

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на маслената кора
  • Брашното се пресява. Към него се добавят солта, захарта и лимоновите кори.
  • Студеното масло се нарязва на кубчета и се прибавя към брашното в голяма купа.
  • С пръсти се размачква до получаване на ситни маслени трохи.
  • Добавя се студеното мляко и се разбърква с лъжица, след което месенето продължава с ръце до получаване на меко ронливо тесто.
  • Водата се добавя лъжица по лъжица и отново се размесва, докато тестото спре да се рони, но остане меко. Понякога са необходими 2, друг път 3 лъжици вода, внимавайте да не прекалите с нея, защото тестото ще стане твърдо.
  • Хубаво се размесва и се оформя топка, която се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.
  • Приготвяне на плънката
  • Ябълките се обелват и се разрязват на четири. Почистват се от семките и се режат на тънки резени.
  • Бялата и кафявата захар се смесва с канелата.
  • Фурната се включва на 190 градуса с вентилатор.
  • Масленото тесто се изважда от хладилника и се разточва тънка кора. С нея трябва да покрием дъното и стените на плитка форма за тарт.
  • С маслената кора се застила керамична кръгла форма за тарт с диаметър 22-24 см, като хубаво се притиска да уплътни дъното и стените. Излишното тесто, което стърчи над стените на съда, се изрязва.
  • Резените ябълки се подреждат плътно върху кората от маслено тесто, като се застъпват леко.
  • Отгоре се поръсва със сместа от бяла и кафява захар и канела и се разпределя маслото, нарязано на тънки филийки.
  • Така подреденият тарт се пече в загрятата фурна около 35-40 мин., докато ябълките омекнат, а маслената кора се зачерви по краищата.
  • Междувременно се приготвя заливката
  • Жълтъците се разбиват с пудрата захар, след което към тях се прибавят ванилията, млякото и сметаната.
  • Сместа се разбърква добре и се прибавя брашното. Разбива се с миксер до хомогенна смес.
  • Тартът се изважда от фурната и се залива с яйчено-млечната смес.
  • Пече се отново за още 15 мин., така че заливката да придобие лек златист загар.
  • Тартът може да се поднася както топъл, така и студен. Отлично се комбинира с ванилов сладолед.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*