Когато вкъщи приготвяме баница със сирене, винаги ползваме половината пакет точени кори, а другата половина остават за някакъв вид десерт. И понеже след тарт Татен имахме още домашни ябълки – ето ти повод за ябълков щрудел.
Тук може да видите и други рецепти с ябълки.
Съставки
8 листа (половин пакет) фини точени кори
3 средно големи сладки ябълки
1/2 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. канела
1/2 ч.ч. орехи (или микс орехи и лешници)
3 с.л. олио + допълнително за подмазване
Начин на приготвяне
- Орехите (използвах микс от орехи и лешници) се смилат на едро с блендер.
- Ябълките се обелват и почистват. Настъргват се с ренде или се накълцват на ситно с блендер.
- Настърганите ябълки се смесват с орехите, захарта, канелата и 3 с.л. олио.
- Фурната се загрява на 160 градуса. Правоъгълна тавичка се подмазва с олио.
- Взима се един лист от точените кори. Намазва се с олио с помощта на четка. Отгоре се поставя втори лист точени кори.
- В единия къс край на така приготвените две кори се разпределя част от плънката. Завива се на руло откъм късата страна и се нарежда в тавичката. Процедурата продължава с останалите кори и плънка.
- Нареденият щрудел се подмазва отгоре леко с олио с помощта на четка. С остър нож се нарязва на парчета още суров.
- Пече се на 160 градуса до златисто (около 1 час). Ако печете на по-висока температура, има вероятност корите да се изпекат по-бързо, а плънката вътре да остане кашава.
- Готовият щрудел се поръсва с пудра захар. Сервира се с топка ванилов сладолед.
Ето и други идеи за сладка баница – с тиква и с локум.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.