ябълков щрудел

Ябълков щрудел

Когато вкъщи приготвяме баница със сирене, винаги ползваме половината пакет точени кори, а другата половина остават за някакъв вид десерт. И понеже след тарт Татен имахме още домашни ябълки – ето ти повод за ябълков щрудел.

Тук може да видите и други рецепти с ябълки.

Съставки

  • 8 листа (половин пакет) фини точени кори

  • 3 средно големи сладки ябълки

  • 1/2 ч.ч. кафява захар

  • 1 ч.л. канела

  • 1/2 ч.ч. орехи (или микс орехи и лешници)

  • 3 с.л. олио + допълнително за подмазване

Начин на приготвяне

  • Орехите (използвах микс от орехи и лешници) се смилат на едро с блендер.
  • Ябълките се обелват и почистват. Настъргват се с ренде или се накълцват на ситно с блендер.
  • Настърганите ябълки се смесват с орехите, захарта, канелата и 3 с.л. олио.Плънка за ябълков щрудел
  • Фурната се загрява на 160 градуса. Правоъгълна тавичка се подмазва с олио.
  • Взима се един лист от точените кори. Намазва се с олио с помощта на четка. Отгоре се поставя втори лист точени кори.
  • В единия къс край на така приготвените две кори се разпределя част от плънката. Завива се на руло откъм късата страна и се нарежда в тавичката. Процедурата продължава с останалите кори и плънка.Ябълков щрудел
  • Нареденият щрудел се подмазва отгоре леко с олио с помощта на четка. С остър нож се нарязва на парчета още суров.
  • Пече се на 160 градуса до златисто (около 1 час). Ако печете на по-висока температура, има вероятност корите да се изпекат по-бързо, а плънката вътре да остане кашава.Ябълков щрудел
  • Готовият щрудел се поръсва с пудра захар. Сервира се с топка ванилов сладолед.

Ето и други идеи за сладка баница – с тиква и с локум.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*