“Лельо, разбрах, че си можела да правиш и торта Червено кадифе”. Ааааа, не! 🙂 След като изпълних поръчката на племеницата ми за френски макарони за рожденденското й парти, просто нямаше как да правя и торта Червено кадифе, да я опазя няколко дни и да пропътувам с нея едни 200-250 км.
Но пък ми даде детето отлична идея за моя рожден ден 🙂 Това за мен е тортата с най-вкусните блатове. Прави се лесно, изглежда доста ефектно заради цвета и всички я харесват.
Тъй като вкъщи сладкишите често се застояват, купих си ринг с коригиращ се диаметър, така че да мога да правя малки тортички, с които да се “справяме” лесно. По-надолу посочените съставки са за торта “нормален” размер, за форма с диаметър 26 см. За моята малка торта Червено кадифе намалих всички съставки наполовина и използвах ринг с диаметър 16 см.
СЪСТАВКИ
За блатовете:
120 гр масло на стайна температура
300 гр захар
2 яйца
310 гр брашно
2 с.л. какао
1 ч.л. сода
щипка сол
200 мл олио
1 с.л. бял оцет
240 мл прясно мляко и 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок или 1 с.л. оцет (с което заменяме 240 мл buttermilk от оригиналната рецепта)
1 ванилия
Няколко капки червена сладкарска гел боя
За крема:
Вариант 1: 400 мл течна сладкарска сметана; 500 гр крема сирене; 200 гр пудра захар; Ванилия
Вариант 2: 330 гр масло; 200 гр пудра захар; 500 гр крема сирене; ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Започваме с блатовете за торта Червено кадифе.
Вземете голяма купа, в която ще разбивате с миксер течните продукти. Първо претеглете празната купа на кухненска везна и си запишете някъде резултата – тази информация ще ни е полезна по-нататък, когато от сместа трябва да направим три сравнително еднакви блата.
Мекото масло разбийте заедно със захарта с миксер до пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно при непрекъснато разбиване с миксер.
Смесете прясното мляко и лимоновият сок и оставете за 5-10 минути настрана.
* В оригиналната рецептата за Червено кадифе се ползва buttermilk (на български най-близко до мътеница). Това е млякото, което се отделя при добиването на масло. В чужбина се продават готови опаковки от този млечен продукт, но у нас не съм срещала. Ето защо в рецептите buttermilk може да се замени с различни комбинации от продукти. Тук съм посочила прясно мляко + 1 с.л. лимонов сок или оцет. Друга алтернатива е смесването на равни количества кисело и прясно мляко.
Към маслено-яйчената смес добавете олиото и 1 с.л. бял оцет и разбийте отново. Прибавете и прясното мляко с лимоновия сок и разбийте.
В голяма купа пресейте брашното, какаото, добавете содата и солта. На части добавете сухите съставки към останалата смес, като разбивате до абсорбирането им. Накрая прибавете и ванилията и няколко капки червена сладкарска гел боя и разбийте до хомогенност на цвета.
Каква боя е подходяща?
Първият път, когато направих тази торта, използвах обикновена сладкарска боя на прах. Тортата стана оранжева… Тези боички като цяло не са толкова наситени и са по-подходящи за кремове, които не преминават през термична обработка. Така че ако не намерите гелообразна боя и не държите толкова на цвета, пропуснете напълно тази съставка и добавете още 1 с.л. какао. Всъщност червената боичка не допринася с нищо за вкуса на тортата, а визията е чудесна и при brown velvet 🙂
Включете фурната на 175 C и застелете с хартия за печене тортена форма с махащо се дъно и диаметър 24 см.
В 2 формички за мъфини, застлани с хартиени кошнички, изсипете малко от сместа (около 1.5-2 см). Тези мини блатчета ще са ни необходими за трохите за декорация накрая.
От останалата смес трябва да се получат 3 блата. В началото отбелязах да претеглим празната купа. Претеглете сега пълната купа – разликата между двете стойности е теглото на сместа за блатовете. Изсипете в тортената форма 1/3 от сместа и разстелете добре.
Понеже съм математик човек, за мен е по-лесно да съм си претеглила сместа, да разделя резултата на три и да знам колко грама трябва да изсипя за всеки блат. Но, разбира се, това разделяне може да направите и на око. Най-много някой от блатовете да се получи по-тънък или по-дебел от другите и просто да има нужда от малка корекция във времето за печене.
Печете първия блат в загрятата фурна до суха клечка (около 20 мин). Извадете и освободете от тортената форма, без да отлепвате хартията за печене – оставете да изстине заедно с нея.
Застелете формата за печене с нова хартия и изсипете сместа за следващия блат. Отново в печката до суха клечка и охлаждане заедно с хартията. Същото за третия блат. Заедно с някой от блатовете поставете във фурната и двете мъфинчета, като внимавате за времето за печене (при тях заради размера може да е по-кратко).
Аз предпочитам да пека трите блата отделно, но ако ви се струва по-лесно, може от цялата смес да изпечете един голям блат и с помощта на конец да го разрежете на три. В този случай времето за печене ще е около 45-50 мин.
Идва ред на крема.
В съставките съм посочила два варианта на чийзкрема, вкъщи предпочитаме първия. Течната сладкарска сметана се разбива до гладък крем. Към нея се прибавят крема сиренето, пудрата захар и ванилията и отново се разбива до хомогенност.
Ако вместо сметана ползвате масло, мекото масло се разбива, прибавя се постепенно пудрата захар и се разбива до пухкав крем. Накрая се добавят крема сиренето и ванилията и отново се разбива до хомогенност.
Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи нови рецепти, любопитни публикации и информация за игри и промоции:
Сглобяване.
Махнете хартията от изстиналите блатове. Внимателно с нож изрежете надигналите се места, които правят блата неравен. Обикновено при печене се получава издатина отгоре в центъра на блата, може да има и пукнатини. Запазете тези изрезки – ще са необходими за декорацията.
Ако сте изпекли цялата смес в един висок блат, разрежете го на три с помощта на конец. Отново, от най-горната част с нож “заравнете” издатините и си запазете изрязаното за украсата.
Двете малки мъфинчета, както и отделените настрани остатъци блат за декорация натрошете фино в купа, с помощта на ситно ренде или с ръце.
Пригответе подходящ поднос, като по периферията му застелете с хартия за печене. Това е необходимо, за да запазим чист и красив подноса при сглобяването и мазането с крем.
Поставете в центъра на подноса първия блат. Отгоре обилно намажете с крем. Повтаряме с втори блат и крем, трети блат и отново крем. Хубаво загладете отгоре и по страните и поръсете обилно с червените трохи. Накрая махнете хартията по периферията, която до момента пазеше подноса чист от мацаниците с крем.
Един трик за по-прецизно и елегантно сглабяне на тортата. Може да използвате ринга от тортената форма. Поставяте го в центъра на подноса (без дъното) и редите пластовете в него. Накрая откопчавате внимателно ринга и заглаждате и страните.
Готовата торта е добре да постои в хладилник няколко часа преди консумация.
Разгледайте и другите ни рецепти за торти тук.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.
Благодаря за рецептата и точните указания.
Тортата се получава перфектно. За цвета само мога да добавя, че слагам цяла опаковка течна червена боя и се получава хубав наситен червен цвят.
Здравейте, първият вариант на крема е доста течен с посочените количества от Вас?
Здравейте! Трябва да се получи доста стегнат крем. Необходимо е добре да разбиете течната сметана, преди да добавите крема сиренето. А след това пък да не пребивате излишно дълго, а само до добра хомогенност.
Здравейте, моля да поправите съставките. С две лъжици какао няма как да стане ярко червена торта 🙂 (използвах много добра боя)
В смисъл не е драма, но все пак е подвеждащо. Сега чакам моето Розово кадифе да се изпече, сигурна съм, че ще е вкусна 🙂
Здравейте!
Многократно правя тази торта и винаги по описания начин и количества.
Не съм правила тази торта,но четох някъде,че в оригиналната рецепта не се използва сладкарска боя,а сок от червено цвекло…опитвала ли сте?
Да, в миналото са използвали натуралните багрила на цвеклото. Ако решите да пробвате, съветът ми е изцеденият сок от цвекло да редуцирате на котлона, така че да остане по-концентрирано багрило и да не добавяте излишна вода към блата.
Здравейте!
Не разполагам с много тавички. Проблем ли е, ако ги пека последователно? Все пак има набухвател.
Благодаря предварително!
Хубав ден!
Да, точно така правя и аз – ползван една тава и пека последователно. Няма никакъв проблем, освен това времето за печене не е толкова дълго.
Олиото къде се добавя?
В блата:
Към маслено-яйчената смес добавете олиото и 1 с.л. бял оцет и разбийте отново. Прибавете и прясното мляко с лимоновия сок и разбийте.
Ако в момента не разполагаме с миксер, с какъв друг уред бихме могли да се справим? Блендер, чопър?
Бъркалка на ръка е най-добре 🙂
Здравейте!
В много рецепти споменават крема сирене+маскарпоне, без масло или сладкарска сметана.
Вие, какво мислите за това?
Здравейте! Аз предпочитам да добавя и малко сладкарска сметана за пухкавост и спойка на крема.
Но крема сирене + маскарпоне, без сметана, използвам при направата на чийзкейк, например – отлично се получава.
Здравейте, може ли да кажете какво крем сирене използвате за приготвянето на крема? Рикота подходящо ли е или трябва да е друго?
Здравейте! Рикотата е по-близко до изварата като млечен продукт, отколкото до крема сиренето.
Използвам Филаделфия или най-обикновено (на Хармоника, Маджаров, има много производители).
А стават ли сочни блатовете? Нямат ли нужда от сиропиране?
Не е необходимо сиропиране. Блатовете са плътни и меки, а кремът допълнително ги отпуска.
От къде купувате течна червена боя???
Моите са на RD ProGel. Купувала съм ги онлайн от aromahouse.com.
Тортата се получи страхотна! Благодаря за рецептата ❤️
Мога ли да използвам ябълков оцет, вместо белия от рецептата? Благодаря 🙂
Да, няма никакъв проблем да се замени с ябълков оцет, пробвала съм. Белият не е толкова популярен у нас.
Вашата торта с диаметър 24см ли е? Изглежда ми по малка.
Описаните продукти са за торта с диаметър 26-28 см. Иначе на снимката е 16 см., направена с половин доза – подробности може да прочетете в интрото към рецептата.
На мен от горепосочените продукти ми се получиха два блата с форма 24 см.
Разделете сместа на 3, блатовете не трябва да са дебели.