Торта Червено кадифе

Торта Червено кадифе

“Лельо, разбрах, че си можела да правиш и торта Червено кадифе”. Ааааа, не! 🙂 След като изпълних поръчката на племеницата ми за френски макарони за рожденденското й парти, просто нямаше как да правя и торта Червено кадифе, да я опазя няколко дни и да пропътувам с нея едни 200-250 км.

Но пък ми даде детето отлична идея за моя рожден ден 🙂 Това за мен е тортата с най-вкусните блатове. Прави се лесно, изглежда доста ефектно заради цвета и всички я харесват.

Тъй като вкъщи сладкишите често се застояват, купих си ринг с коригиращ се диаметър, така че да мога да правя малки тортички, с които да се “справяме” лесно. По-надолу посочените съставки са за торта “нормален” размер, за форма с диаметър 26 см. За моята малка торта Червено кадифе намалих всички съставки наполовина и използвах ринг с диаметър 16 см.

СЪСТАВКИ

За блатовете:

120 гр масло на стайна температура

300 гр захар

2 яйца

310 гр брашно

2 с.л. какао

1 ч.л. сода

щипка сол

200 мл олио

1 с.л. бял оцет

240 мл прясно мляко и 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок или 1 с.л. оцет (с което заменяме 240 мл buttermilk от оригиналната рецепта)

1 ванилия

Няколко капки червена сладкарска гел боя

За крема:

Вариант 1: 400 мл течна сладкарска сметана; 500 гр крема сирене; 200 гр пудра захар; Ванилия

Вариант 2: 330 гр масло; 200 гр пудра захар; 500 гр крема сирене; ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Започваме с блатовете за торта Червено кадифе.

Вземете голяма купа, в която ще разбивате с миксер течните продукти. Първо претеглете празната купа на кухненска везна и си запишете някъде резултата – тази информация ще ни е полезна по-нататък, когато от сместа трябва да направим три сравнително еднакви блата.

Мекото масло разбийте заедно със захарта с миксер до пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно при непрекъснато разбиване с миксер.

Смесете прясното мляко и лимоновият сок и оставете за 5-10 минути настрана.

* В оригиналната рецептата за Червено кадифе се ползва buttermilk (на български най-близко до мътеница). Това е млякото, което се отделя при добиването на масло. В чужбина се продават готови опаковки от този млечен продукт, но у нас не съм срещала. Ето защо в рецептите buttermilk може да се замени с различни комбинации от продукти. Тук съм посочила прясно мляко + 1 с.л. лимонов сок или оцет. Друга алтернатива е смесването на равни количества кисело и прясно мляко.

Към маслено-яйчената смес добавете олиото и 1 с.л. бял оцет и разбийте отново. Прибавете и прясното мляко с лимоновия сок и разбийте.

Смес за блат червено кадифе

В голяма купа пресейте брашното, какаото, добавете содата и солта. На части добавете сухите съставки към останалата смес, като разбивате до абсорбирането им. Накрая прибавете и ванилията и няколко капки червена сладкарска гел боя и разбийте до хомогенност на цвета.

Каква боя е подходяща?

Първият път, когато направих тази торта, използвах обикновена сладкарска боя на прах. Тортата стана оранжева… Тези боички като цяло не са толкова наситени и са по-подходящи за кремове, които не преминават през термична обработка. Така че ако не намерите гелообразна боя и не държите толкова на цвета, пропуснете напълно тази съставка и добавете още 1 с.л. какао. Всъщност червената боичка не допринася с нищо за вкуса на тортата, а визията е чудесна и при brown velvet 🙂

Включете фурната на 175 C и застелете с хартия за печене тортена форма с махащо се дъно и диаметър 24 см.

В 2 формички за мъфини, застлани с хартиени кошнички, изсипете малко от сместа (около 1.5-2 см). Тези мини блатчета ще са ни необходими за трохите за декорация накрая.

От останалата смес трябва да се получат 3 блата. В началото отбелязах да претеглим празната купа. Претеглете сега пълната купа – разликата между двете стойности е теглото на сместа за блатовете. Изсипете в тортената форма 1/3 от сместа и разстелете добре.

Понеже съм математик човек, за мен е по-лесно да съм си претеглила сместа, да разделя резултата на три и да знам колко грама трябва да изсипя за всеки блат. Но, разбира се, това разделяне може да направите и на око. Най-много някой от блатовете да се получи по-тънък или по-дебел от другите и просто да има нужда от малка корекция във времето за печене.

Печете първия блат в загрятата фурна до суха клечка (около 20 мин). Извадете и освободете от тортената форма, без да отлепвате хартията за печене – оставете да изстине заедно с нея.

Застелете формата за печене с нова хартия и изсипете сместа за следващия блат. Отново в печката до суха клечка и охлаждане заедно с хартията. Същото за третия блат. Заедно с някой от блатовете поставете във фурната и двете мъфинчета, като внимавате за времето за печене (при тях заради размера може да е по-кратко).

Аз предпочитам да пека трите блата отделно, но ако ви се струва по-лесно, може от цялата смес да изпечете един голям блат и с помощта на конец да го разрежете на три. В този случай времето за печене ще е около 45-50 мин.

Идва ред на крема.

В съставките съм посочила два варианта на чийзкрема, вкъщи предпочитаме първия. Течната сладкарска сметана се разбива до гладък крем. Към нея се прибавят крема сиренето, пудрата захар и ванилията и отново се разбива до хомогенност.

Ако вместо сметана ползвате масло, мекото масло се разбива, прибавя се постепенно пудрата захар и се разбива до пухкав крем. Накрая се добавят крема сиренето и ванилията и отново се разбива до хомогенност.

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи нови рецепти, любопитни публикации и информация за игри и промоции:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Сглобяване.

Махнете хартията от изстиналите блатове. Внимателно с нож изрежете надигналите се места, които правят блата неравен. Обикновено при печене се получава издатина отгоре в центъра на блата, може да има и пукнатини. Запазете тези изрезки – ще са необходими за декорацията.

Трохи за декорация

Ако сте изпекли цялата смес в един висок блат, разрежете го на три с помощта на конец. Отново, от най-горната част с нож “заравнете” издатините и си запазете изрязаното за украсата.

Двете малки мъфинчета, както и отделените настрани остатъци блат за декорация натрошете фино в купа, с помощта на ситно ренде или с ръце.

Пригответе подходящ поднос, като по периферията му застелете с хартия за печене. Това е необходимо, за да запазим чист и красив подноса при сглобяването и мазането с крем.

Поставете в центъра на подноса първия блат. Отгоре обилно намажете с крем. Повтаряме с втори блат и крем, трети блат и отново крем. Хубаво загладете отгоре и по страните и поръсете обилно с червените трохи. Накрая махнете хартията по периферията, която до момента пазеше подноса чист от мацаниците с крем.

Един трик за по-прецизно и елегантно сглабяне на тортата. Може да използвате ринга от тортената форма. Поставяте го в центъра на подноса (без дъното) и редите пластовете в него. Накрая откопчавате внимателно ринга и заглаждате и страните.

Редене на торта в ринг

Готовата торта е добре да постои в хладилник няколко часа преди консумация.

  • Торта Червено кадифе
  • Торта Червено кадифе
  • Торта Червено кадифе

Разгледайте и другите ни рецепти за торти тук.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

28 Коментари

  1. Миряна Димитрова

    Благодаря за рецептата и точните указания.
    Тортата се получава перфектно. За цвета само мога да добавя, че слагам цяла опаковка течна червена боя и се получава хубав наситен червен цвят.

  2. Здравейте, първият вариант на крема е доста течен с посочените количества от Вас?

    • Здравейте! Трябва да се получи доста стегнат крем. Необходимо е добре да разбиете течната сметана, преди да добавите крема сиренето. А след това пък да не пребивате излишно дълго, а само до добра хомогенност.

  3. Здравейте, моля да поправите съставките. С две лъжици какао няма как да стане ярко червена торта 🙂 (използвах много добра боя)
    В смисъл не е драма, но все пак е подвеждащо. Сега чакам моето Розово кадифе да се изпече, сигурна съм, че ще е вкусна 🙂

    • Здравейте!

      Многократно правя тази торта и винаги по описания начин и количества.

  4. Не съм правила тази торта,но четох някъде,че в оригиналната рецепта не се използва сладкарска боя,а сок от червено цвекло…опитвала ли сте?

    • Да, в миналото са използвали натуралните багрила на цвеклото. Ако решите да пробвате, съветът ми е изцеденият сок от цвекло да редуцирате на котлона, така че да остане по-концентрирано багрило и да не добавяте излишна вода към блата.

  5. Петя Георгиева

    Здравейте!
    Не разполагам с много тавички. Проблем ли е, ако ги пека последователно? Все пак има набухвател.
    Благодаря предварително!
    Хубав ден!

    • Да, точно така правя и аз – ползван една тава и пека последователно. Няма никакъв проблем, освен това времето за печене не е толкова дълго.

  6. Олиото къде се добавя?

    • В блата:
      Към маслено-яйчената смес добавете олиото и 1 с.л. бял оцет и разбийте отново. Прибавете и прясното мляко с лимоновия сок и разбийте.

  7. Ако в момента не разполагаме с миксер, с какъв друг уред бихме могли да се справим? Блендер, чопър?

  8. Здравейте!
    В много рецепти споменават крема сирене+маскарпоне, без масло или сладкарска сметана.
    Вие, какво мислите за това?

    • Здравейте! Аз предпочитам да добавя и малко сладкарска сметана за пухкавост и спойка на крема.
      Но крема сирене + маскарпоне, без сметана, използвам при направата на чийзкейк, например – отлично се получава.

  9. Здравейте, може ли да кажете какво крем сирене използвате за приготвянето на крема? Рикота подходящо ли е или трябва да е друго?

    • Здравейте! Рикотата е по-близко до изварата като млечен продукт, отколкото до крема сиренето.
      Използвам Филаделфия или най-обикновено (на Хармоника, Маджаров, има много производители).

  10. А стават ли сочни блатовете? Нямат ли нужда от сиропиране?

    • Не е необходимо сиропиране. Блатовете са плътни и меки, а кремът допълнително ги отпуска.

  11. От къде купувате течна червена боя???

  12. Марияна Николова

    Тортата се получи страхотна! Благодаря за рецептата ❤️

  13. Мога ли да използвам ябълков оцет, вместо белия от рецептата? Благодаря 🙂

    • Да, няма никакъв проблем да се замени с ябълков оцет, пробвала съм. Белият не е толкова популярен у нас.

  14. Вашата торта с диаметър 24см ли е? Изглежда ми по малка.

    • Описаните продукти са за торта с диаметър 26-28 см. Иначе на снимката е 16 см., направена с половин доза – подробности може да прочетете в интрото към рецептата.

  15. На мен от горепосочените продукти ми се получиха два блата с форма 24 см.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*