Идеята за този блог дойде от дъщеря ми Карина. Тя има особен интерес към случващото се в кухнята, а аз с удоволствие я насърчавам.
Търсене
Абонирайте се за нашия бюлетин
![@thelittlechef.bg](https://thelittlechef.bg/wp-content/uploads/2019/08/cropped-Logo.TLC_-1-150x150.jpg)
The Little Chef
![Мити: 3 момичета искат да се женят за мен!
Аз: И ти кого ще избереш?
Мити: А, нито една. Много съм малък, не знам какво ми е подготвила съдбата.
#простодимитър](https://thelittlechef.bg/wp-content/uploads/2024/07/450553094_18064623916576548_7820737446423764973_n.jpg)
Мити: 3 момичета искат да се женят за мен!
Аз: И ти кого ще избереш?
Мити: А, нито една. Много съм малък, не знам какво ми е подготвила съдбата.
#простодимитър
2 месеца ago
![Аз: Мити, опитай това, вкусно е.
Той: О, не, опитвал съм друг път и е далеч от моя вкус.
🤔🤣😎](https://thelittlechef.bg/wp-content/uploads/2024/05/446281020_822403232665204_5125940811956980832_n.jpg)
Аз: Мити, опитай това, вкусно е.
Той: О, не, опитвал съм друг път и е далеч от моя вкус.
🤔🤣😎
4 месеца ago
Децата са влюбени в Япония 🇯🇵🍣🎏
Вчера получихме Светът в кутия от @365idei.bg и Кари и Мити са просто запленени.
Имали сме абонамент за Писмата на пътешественика от Злати и знам с какво внимание към детайла и интригуващ за децата език разказва. Но кутията за Япония надмина очакванията ни - със страхотен разказ (още не сме завършили дневника на пътешественика), много игри и задачи към децата и идеи и материали за допълнителни занимания, които те потапят в ежедневието, културата и историята на Япония.
В кутията имахме и писмо от Дубай, след което децата твърдо заявиха ако обичам да организирам следващото ни пътуване натам.
Като майка на второкласничка бих споделила също, че тези писма, както и кутията за Япония, са прекрасен инструмент за така важното четене с разбиране. Към всяка любопитна история има въпроси и задачи, които карат децата да внимават, да мислят, да запомнят, да търсят.
Страхотна си, Злати ❤️ Чакаме още интересни дестинации в кутия 😀
#playandlearn #japan #светътвкутия
5 месеца ago
Готови ли сте за Великден?
С децата направихме яйца от домашна глина и ги декорирахме с акрилни боички.
За глината трябват: 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. сол и 1/2 ч.ч. вода. Съставките се смесват в купа и се размесва хомогенно стегнато тесто.
Тестото може да разточите и изрежете на фигурки или пък да оформите такива с ръце. Ние избрахме да правим яйца - изрязахме с гърлото на чаша кръгчета от разточеното тесто и с ръце дооформихме яйцевидната форма.
Подредихме върху хартив за печене и оставихме глината да стегне в печката на 50 градуса за няколко часа. Добре е в средата на сушенето да обърнете фигурките наобратно. Ако имате повече търпение от нас, може да оставите глината да изсъхне на стайна температура за 24-48 часа.
Идва ред на забавната част - декорацията. С акрилни бои става страхотно заради плътните релефни цветове.
#eastercraft #homemadedecoration #easterdecoration #великден
5 месеца ago
![Една лесна рецепта от кухнята на моята племенница 👩🏻🍳
🫐Боровинков крамбъл🫐
За маслените трохи:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. меко масло
Щипка сол
За плънката:
1 ч.ч. замразени боровинки (или други бери плодове
1 с.л. брашно
1 с.л. захар
1 с.л. масло за подмазване
Боровинките се овалват в 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар.
Маслото, захарта, брашното и солта се смесват и се намачкват с пръсти до получаване на маслени трохи.
В добре намазнена с масло тавичка се разпределя плънката от боровинки и се покрива плътно от маслените трохи.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна до златист загар (20-25 мин.).
Поднася се със заквасена сметана.](https://thelittlechef.bg/wp-content/uploads/2020/05/431486378_18052834633576548_4724466725955497423_n.jpg)
Една лесна рецепта от кухнята на моята племенница 👩🏻🍳
🫐Боровинков крамбъл🫐
За маслените трохи:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. меко масло
Щипка сол
За плънката:
1 ч.ч. замразени боровинки (или други бери плодове
1 с.л. брашно
1 с.л. захар
1 с.л. масло за подмазване
Боровинките се овалват в 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар.
Маслото, захарта, брашното и солта се смесват и се намачкват с пръсти до получаване на маслени трохи.
В добре намазнена с масло тавичка се разпределя плънката от боровинки и се покрива плътно от маслените трохи.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна до златист загар (20-25 мин.).
Поднася се със заквасена сметана.
6 месеца ago
![Версия на лава кейк.
Бадемово брашно вместо бяло
Еритритол вместо захар
80% черен шоколад
Сладолед без захар
Маслото… си е масло, него не замених](https://thelittlechef.bg/wp-content/uploads/2024/03/431137634_18052244470576548_3656053781728183243_n.jpg)
Версия на лава кейк.
Бадемово брашно вместо бяло
Еритритол вместо захар
80% черен шоколад
Сладолед без захар
Маслото… си е масло, него не замених
7 месеца ago
Мити от няколко седмици ми предлага да правим претцели. На вид не се получиха най-съвършените, но пък с такива помощници станаха мноого вкусни.
Продуктите:
550-600 гр бяло брашно
3 с.л. олио или зехтин
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 пакетче (7 гр) мая на прах
360 мл топла вода
1 яйце (или само жълтък)
1 с.л. сода за хляб
Морска сол за поръсване
В голяма купа се смесват водата, захарта и солта и се разбъркват. Добавя се сухата мая и се оставя за 5 мин. да почине, докато маята шупне.
Към водата с маята се прибавят 2 с.л. мазнина (зехтин или олио) и на части се прибавя пресятото брашно, като се бърка с лъжица. Постепенно започва да се оформя тесто. Когато бъркането с лъжица стане трудно, преминете на замесване с ръце.
Извадете топката тесто от купата и намажете дъното и стените с останалата 1 с.л. мазнина. После върнете обратно тестото в купата, покрийте и оставете на топло да втаса за около час, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се изважда от купата и се разрязва на 8 равни парчета. На този етап е необходимо да поставите на котлона голяма тенджера с 3 л. вода да заври. А фурната се включва да загрее на 200 градуса.
От парчетата тесто се оформят тънки и дълги фитилчета и се увиват във формата на претцели.
В заврялата вода се изсипва 1 с.л. сода за хляб.
Всяко геврече се топва във врящата със сода вода за около 30 секунди. След това с помощта на решетъчна лъжица се изважда, отцежда се и се нарежда в тавата.
Намазват се с разбит жълтък и се пекат в загрята фурна за около 20 мин.
#претцел #геврече #тесто #thelittlechef #kidsinthekitchen
7 месеца ago
Коледните шоколадови меденки на Елфи 🧝🎄
Рецептата идва директно от кухнята на баба Коледа, нашето коледно елфче ни я написа и побързахме да я изпробваме 🍪
1 яйце
60 гр захар
120 гр течен мед
50 гр масло
70 гр разтопен черен шоколад
280 гр брашно
1 с.л. какао
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода
Канела, индийско орехче, джинджифил
Смесваме меда, захарта, маслото, яйцето и подправките. Разбъркваме добре, като може леко да загреем на котлона. Добавяме и разтопения шоколад.
Смесваме сухите съставки и ги добавяме. Бъркаме до получаване на лепкаво тесто. Увиваме във фолио и оставяме в хладилника за няколко часа.
Загряваме фурната на 180 градуса. Разточваме тестото на тънка кора и изрязваме формички. Трябва да работим бързо, защото когато се стопли, тестото става по-лепкаво. Подреждаме сладките в тавичка върху хартия за печене.
Печем 8-10 минути. Леко меки са още при изваждане от фурната, но с изстиването бързо стягат.
Декорираме - с разтопен шоколад, захарен фондан.
#коледнимеденки #christmascookies #christmasbaking #коледнитецепти #cinnamon
9 месеца ago
Най-четени
- Торта Червено кадифе
148671 преглеждания - Френски макарони – подробна рецепта и съвети
65415 преглеждания - Бисквитена торта с маскарпоне и течен шоколад
64549 преглеждания - Погача за 40-ия ден на бебето. Традиции и ритуали
41734 преглеждания - От тетрадката на баба: Добуш торта с еклеров крем
17933 преглеждания
Категории
Архив
- юни 2023
- април 2023
- март 2023
- януари 2023
- декември 2022
- ноември 2022
- октомври 2022
- септември 2022
- август 2022
- юли 2022
- юни 2022
- май 2022
- април 2022
- март 2022
- февруари 2022
- януари 2022
- декември 2021
- ноември 2021
- октомври 2021
- септември 2021
- юли 2021
- юни 2021
- май 2021
- април 2021
- март 2021
- февруари 2021
- декември 2020
- ноември 2020
- октомври 2020
- септември 2020
- август 2020
- юли 2020
- юни 2020
- май 2020
- април 2020
- март 2020
- февруари 2020
- януари 2020
- декември 2019
- ноември 2019
- октомври 2019
- септември 2019
- август 2019