Една рецепта “преплува” океана и от Колорадо, САЩ, се озова в блога на малкия готвач 🙂. Много съм щастлива да ви представя Галина и нейния син Виктор, които приготвиха за нас италианска рибена супа с морски дарове. Която всъщност няма да откриете в Италия.
Галина е невероятен кулинар, чак се чудя как не се е захванала професионално с това. А Вики ни показа, че момчетата също готвят 🙂. Оооо, и как само готвят! И в София ми миришеше на вкусно, докато сглабях този пост 🙂.
Ето какво ни изпратиха след поканата да се включат в нашата рубрика “На гости”:
Искаше ми се да предложа нещо американско. Чудих се на любимите ребърца или ябълков пай, но Вики (по незайна за мен причина) обожава всичко морско. И така се спрях на тази рецепта за рибена супа.
Това е американска храна от края на 1800 г., когато португалските и италианските рибари заселили северния бряг на Сан Франциско. Чиопино е рибена супа на доматена основа с вино и подправки и улова от деня, който в Сан Франциско обикновено е комбинация от раци, миди, скариди, калмари и риба. Ястието може да бъде сервирано с препечен хляб, който се потапя в соса.
Съставки
3 с.л. зехтин
1 глава пресен копър
1 глава лук
3 глави дребен лук
2 ч.л. сол
4 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1/4 ч.ч. доматено пюре
1 ч.ч. нарязани пресни домати (обелени)
1 и 1/2 ч.ч. сухо бяло вино
5 ч.ч. рибен бульон
1-2 листа дафинов лист
300 гр миди
300 гр скариди
400 гр филе сьомга или друг вид бяла риба
300 гр раци
Пресен магданоз за декорация
Начин на приготвяне
- Загряваме мазнината в голям тиган. Накълцваме копъра и лука на ситно и ги прибавяме. Запържваме, докато лукът е готов, около 10 минути.
- Добавяме чесъна и червения пипер и готвим още 2 минути.
- Разбъркваме в тигана и доматеното пюре и нарязаните домати, заедно със сока, който са пуснали, виното, дафиновия лист и рибния бульон
- Захлупваме и оставяме да поври на бавен огън около 30 минути.
- През това време рибата се почиства от костите и се реже на едри кубчета.
- Морските дарове също се измиват и почистват.
- След като сосът е поврял, прибавяме рибата и морските дарове според времето им за приготвяне. Първо прибавяме мидите и рака и оставяме да се готви за около 5 минути, след което слагаме скаридите и рибата.
- След около още 5 минути проверяваме с вилица дали морските дарове са готови. Ако има миди, които не са се отворили при готвенето, извадете ги от супата.
- Добавяме сол на вкус и оставяме на котлона за още 5 минути.
- Ястието се сервира със стрък пресен магданоз и с препечен хляб, потопен в соса.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.