Обичам да готвя в глинен гювеч, защото на практика то готви само, аз само трябва да го напълня. А боб в гърне си е класика за зимните недели. Пече се бавно, но каква друга работа има човек в студен зимен ден…
Рецептата, която представям по-долу, всъщност е от бързите. Може да печете боба и на по-ниска температура, така че да не ври, а тихо да къкри цял ден. Или цяла нощ за смелчаците, които нямат проблем да оставят фурната включена, докато спят.
Съставки ЗА 4 ПОРЦИИ
1 купичка (около 300 гр) бял зрял боб
1 глава лук
1 домат
1 червена чушка
1 морков
2 скилидки чесън
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. червен пипер
1 с.л. джоден
6 с.л. олио
Сол на вкус
Сух или пресен магданоз
Голям глинен гювеч с похлупак
Начин на приготвяне
- Първата стъпка е от предишната вечер. Измийте добре боба и го накиснете в тенджера със студена вода за цялата нощ (или поне 8 часа).
- На сутринта водата, в която бобът е киснал, се излива, налива се нова, прибавя се 1 ч.л. сода за хляб и се поставя на котлона да заври.
- Щом водата заври, по повръхността ще се образува плътна пяна от содата за хляб. С това варенетето приключва, сваляте от котлона, измивате добре боба в гевгир и го прехвърляте в глинения гювеч.
- Лукът се нарязва на ситно, морковът и чушката на кубчета и се прибавят към боба.
- Доматът също се наситнява или настъргва и се прибавя към останалите продукти.
- Скилидките чесън се обелват и се слагат в гювеча цели.
- Прибавят се червеният пипер, джоджена и олиото и се разбърква добре. Внимание! НЕ слагайте сол на този етап, защото бобът няма да може да омекне.
- Бобът се залива с вода, така че да покрие продуктите с около 1-2 пръста отгоре.
- Така приготвеният гювеч се слага в студена фурна и се включва на 200 градуса. Ако поставим глинения съд в гореща печка, може да се пукне – затова печенето започва от студено.
- Пече се 1 час на 200 градуса, след което фурната се намаля на 180 градуса и се пече още около 2 часа и половина.
- Когато бобът е омекнал и готов, се вади от фурната и се посолява на вкуса, може да добавите и пресен или сух магданоз.
- Имайте предвид, че заради високата температура на нагряване на глинения съд готвенето продължава и около 15 минути след изваждане от печката. Така че ако ви се стори по-рядък сосът, знайте, че ще се досгъсти, докато изстива.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.