Боб в гърне

Боб в гърне

Обичам да готвя в глинен гювеч, защото на практика то готви само, аз само трябва да го напълня. А боб в гърне си е класика за зимните недели. Пече се бавно, но каква друга работа има човек в студен зимен ден…

Рецептата, която представям по-долу, всъщност е от бързите. Може да печете боба и на по-ниска температура, така че да не ври, а тихо да къкри цял ден. Или цяла нощ за смелчаците, които нямат проблем да оставят фурната включена, докато спят.

Съставки ЗА 4 ПОРЦИИ

  • 1 купичка (около 300 гр) бял зрял боб

  • 1 глава лук

  • 1 домат

  • 1 червена чушка

  • 1 морков

  • 2 скилидки чесън

  • 1 ч.л. сода за хляб

  • 1 с.л. червен пипер

  • 1 с.л. джоден

  • 6 с.л. олио

  • Сол на вкус

  • Сух или пресен магданоз

  • Голям глинен гювеч с похлупак

Начин на приготвяне

  • Първата стъпка е от предишната вечер. Измийте добре боба и го накиснете в тенджера със студена вода за цялата нощ (или поне 8 часа).
  • На сутринта водата, в която бобът е киснал, се излива, налива се нова, прибавя се 1 ч.л. сода за хляб и се поставя на котлона да заври.
  • Щом водата заври, по повръхността ще се образува плътна пяна от содата за хляб. С това варенетето приключва, сваляте от котлона, измивате добре боба в гевгир и го прехвърляте в глинения гювеч.
  • Лукът се нарязва на ситно, морковът и чушката на кубчета и се прибавят към боба.
  • Доматът също се наситнява или настъргва и се прибавя към останалите продукти.
  • Скилидките чесън се обелват и се слагат в гювеча цели.
  • Прибавят се червеният пипер, джоджена и олиото и се разбърква добре. Внимание! НЕ слагайте сол на този етап, защото бобът няма да може да омекне.
  • Бобът се залива с вода, така че да покрие продуктите с около 1-2 пръста отгоре.
  • Така приготвеният гювеч се слага в студена фурна и се включва на 200 градуса. Ако поставим глинения съд в гореща печка, може да се пукне затова печенето започва от студено.
  • Пече се 1 час на 200 градуса, след което фурната се намаля на 180 градуса и се пече още около 2 часа и половина.
  • Когато бобът е омекнал и готов, се вади от фурната и се посолява на вкуса, може да добавите и пресен или сух магданоз.
  • Имайте предвид, че заради високата температура на нагряване на глинения съд готвенето продължава и около 15 минути след изваждане от печката. Така че ако ви се стори по-рядък сосът, знайте, че ще се досгъсти, докато изстива.
  • Боб в гърне
  • Боб в гърне

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*