винен кебап

Винен кебап

Съставки

  • 500 гр нетлъсто свинско месо

  • 1/2 глава лук

  • 4-5 с.л. зехтин или олио

  • 1-2 с.л. брашно

  • 1 с.л. червен пипер

  • 50 мл червено вино

  • 100 гр доматено пюре

  • Сол на вкус

  • 2-3 дафинови листа

  • Черен пипер на зърна

  • 1 ч.ч. бял ориз

  • 1 с.л. масло

Начин на приготвяне

  • Месото се измива добре и се нарязва на малки късчета, като се почиства от ципи и по-тлъсти части. Посолява се.
  • Лукът се нарязва на ситно. В дълбока тенджера на котлона се загрява мазнината с щипка сол. Щом загрее, прибавя се лукът и се задушава за няколко минути, като се разбърква периодично.
  • Към омекналия лук се прибавя месото. Задушава се за няколко минути, като се ръзбърква, така че късчетата да се запечатат от всички страни.
  • В електрическа кана или в тенджера на котлона се загрява 1-1.5 л. вода до завиране.
  • Добавя се брашното и отново се бърка за минута, след което и червеният пипер и се запържва за още минута.
  • В тенджерата при месото се изсипва виното и се бърка, докато поизври. После се слага и доматеното пюре. Бърка се за кратко, след което се прибавя и горещата вода. 1 литър би трябвало да е достатъчно, но си оставете допълнително, за да добавите, в случай че сосът се сгъсти прекалено по време на варенето.
  • Добавят се дафинов лист и няколко 7-8 зрънца черен пипер. Оставя се да къкри на среден огън до сгъстяване на соса и пълно сготвяне на месото, като се разбърква от време на време (около 15 мин.). винен кебап
  • Оризът се измива добре и се накисва в студена вода за 30 мин. Отцежда се, отново се измива и се изсипва в дълбока тенджерка. Добавят се още 3 части вода (т.е. 3 от същите чаени чаши).
  • Тенджерата се поставя на среден огън на котлона без капак. Щом започне да ври, котлонът се намалява (аз го слагам на 2 или 3 при максимум 9 деления) и тенджерата се похлупва плътно. Вари се, без да се бърка или отхлупва, до пълно извиране на водата и омекване на ориза.
  • След като оризът е готов, още горещ се посолява и се добавя 1 с.л. масло, разбърква се до неговото разтапяне.
  • За сервиране се ползва дълбока чиния. Поставят се няколко лъжици бял ориз като канапе, а отгоре се сипва черпак от винения кебап.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*