Съставки
500 гр нетлъсто свинско месо
1/2 глава лук
4-5 с.л. зехтин или олио
1-2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
50 мл червено вино
100 гр доматено пюре
Сол на вкус
2-3 дафинови листа
Черен пипер на зърна
1 ч.ч. бял ориз
1 с.л. масло
Начин на приготвяне
- Месото се измива добре и се нарязва на малки късчета, като се почиства от ципи и по-тлъсти части. Посолява се.
- Лукът се нарязва на ситно. В дълбока тенджера на котлона се загрява мазнината с щипка сол. Щом загрее, прибавя се лукът и се задушава за няколко минути, като се разбърква периодично.
- Към омекналия лук се прибавя месото. Задушава се за няколко минути, като се ръзбърква, така че късчетата да се запечатат от всички страни.
- В електрическа кана или в тенджера на котлона се загрява 1-1.5 л. вода до завиране.
- Добавя се брашното и отново се бърка за минута, след което и червеният пипер и се запържва за още минута.
- В тенджерата при месото се изсипва виното и се бърка, докато поизври. После се слага и доматеното пюре. Бърка се за кратко, след което се прибавя и горещата вода. 1 литър би трябвало да е достатъчно, но си оставете допълнително, за да добавите, в случай че сосът се сгъсти прекалено по време на варенето.
- Добавят се дафинов лист и няколко 7-8 зрънца черен пипер. Оставя се да къкри на среден огън до сгъстяване на соса и пълно сготвяне на месото, като се разбърква от време на време (около 15 мин.).
- Оризът се измива добре и се накисва в студена вода за 30 мин. Отцежда се, отново се измива и се изсипва в дълбока тенджерка. Добавят се още 3 части вода (т.е. 3 от същите чаени чаши).
- Тенджерата се поставя на среден огън на котлона без капак. Щом започне да ври, котлонът се намалява (аз го слагам на 2 или 3 при максимум 9 деления) и тенджерата се похлупва плътно. Вари се, без да се бърка или отхлупва, до пълно извиране на водата и омекване на ориза.
- След като оризът е готов, още горещ се посолява и се добавя 1 с.л. масло, разбърква се до неговото разтапяне.
- За сервиране се ползва дълбока чиния. Поставят се няколко лъжици бял ориз като канапе, а отгоре се сипва черпак от винения кебап.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.