Вече няколко пъти съм представяла Иван Вандов в блога. Освен фантастичен фотограф, той е и изкусен кулинар. В рубриката На гости ни гостува преди време с домашна паста.
Покрай есенните фотосесии този месец той редовно обикаля гори и планини в търсене на съвършените багри. И освен за снимки, намери време за пикник сред природата в компанията на телешки бургери, изпечени върху дървени въглища. Замириса ли ви на есенен уют?
Последвайте Иван във Facebook за още вдъхновяващи кадри, а по-надолу ще видите и неговата рецепта за домашни телешки бургери:
СЪСТАВКИ ЗА 5 БУРГЕРА:
Питка:
5 бр. бриож (от 65 гр.)
Бургер (кюфте):
1 кг 100% прясно смляна телешка кайма. По възможност по „мазна“ част от телето (врат, корем и т.н.)
10 гр. морска сол
5 гр. черен пипер
5 с.л. кетчуп ( Heinz е за предпочитане заради специфичния вкус)
2 с.л. сос Уорчестър
1 с.л. дижонска горчица
Всичко се омесва в продължение на поне 5 мин, за да може съставките да се хомогенизират добре. След това каймата почива в хладилник 48 часа.
Сос:
¼ салата айсберг
3-4 с.л. с връх много вкусна майонеза
2 с.л. кетчуп (отново Heinz)
2 ч.л. Табаско сос
2 с.л. сос Уорчестър
2 ч.л. бърбън
Айсбергът се наситнява и към него се добавят останалите съставки, разбърква се добре.
Останалите съставки:
15 тънки резена бекон (по 3 на бургер) – запечени на тиган до златисто (да станат на чипс)
5 тънки резена качествено зряло сирене Чедър (за всеки бургер по парче колкото да покрие кюфтето)
4-5 ч.л. дижонска горчица за намазване
1-2 домата, нарязани на шайби
3-4 малки (или 1-2 големи) кисели краставички, нарязани на тънки кръгчета
12- бр. мариновано чушле Халапеньо за любителите на лютото (по 3-5 шайби на бургер)
3-4 глави червен лук – карамелизирани на тиган до златисто
1-2 скилидки чесън
Зехтин
Пържени картофки с прекрасен златист цвят
Класна занаятчийска (крафт) бира – 2-3 халби на човек
Ще сглобяваме
Сместа за бургерите се разделя на 5 части от по 200 гр. всяка. Аз имам преса и си ги оформих с нея, но може и на ръка. Всяко кюфте се намазнява добре със зехтин и се мята на сгорещеното барбекю на дървени въглища. Ако нямате барбекю, може да използвате електрическа скара или плоча, вариант е и тиган без мазнина.
Печем по 2 мин. на страна. При изпичането на бургерите е важно да следите да не стават по опечени от medium, иначе рискуваме да се разпадне кюфтето. След като го обърнем първия път, намазваме бургера отгоре с дижонската горчица и слагаме чедъра върху него да се поразтопи (както е още върху барбекюто).
Междувременно запичаме питката на барбекюто от вътрешната страна до златисто, после много малко и от външната.
Взимаме долната част на питката, мажем със соса, който си приготвихме. Слагаме кюфтето с чедъра, отгоре домата, после от запържения лук, след това бекон, кисели краставички, халапеньо. Накрая горната част на бриожа се натърква със скилидка чесън и се похлупва. Ако имате дървено или някакво друго шишче, е добре да го забодете отгоре, за да държи конструкцията да не падне.
Сервираме в чиния с пържени картофки и с халба хубава бира. Следва 15-минутна тишина… Ако не сте се омазали до уши, значи не ви се е получило.
НАЗДРАВЕ!