Поли Йорданова е човекът, който стои зад Сайта за вдъхновение poliyordanova.com.
Готвенето за нея е удоволствие. Обича сама да избира продуктите за ястията си, като предпочита да пазарува зеленчуци и плодове от производители, а месо, риба и млечни продукти от специализираните магазинчета, където могат да се намерят по-качествени стоки. Вярва, че в основата на нашето здраве, настроение и себеусещане стои храната, която избираме. Затова залага на качествена домашно приготвена храна и лесни ястия. Автор е на няколко книги с рецепти.
След раждането на дъщеря й се насочва и към изучаването на бебешката кухня. В нейната страничка Бебешка храна ще откриете много рецепти и идеи за здравословно хранене при бебета и деца.
Днес в рубриката На гости Поли представя 3 идеи за вечеря и един десерт, подходящи за цялото семейство.
Кюфтета с бял сос
Продукти:
500 г кайма
50 г ориз
1 глава лук
черен пипер
сол
магданоз
чубрица
1 яйце
брашно за овалване
Продукти за соса:
400 г кисело мляко
2 яйца
3-4 с.л. брашно
сол
лимонов сок
Приготвяне:
Сварете ориза леко с малко вода. Смесете каймата с ориза, яйцето, нарязания на ситно лук, подправките и я омесете добре. От сместа оформете кюфтета. Оваляйте ги в брашно.
В дълбока тенджера сложете студена вода на котлона да заври. Едно по едно пускайте кюфтетата във врящата вода. Когато са готови, кюфтетата ще изплуват на повърхността.
Може да отцедите част от водата и да приготвите соса. Всъщност тайната на тези кюфтета е в прекрасния сос. Разбийте яйцата с брашното и киселото мляко. Сложете малко от бульона на кюфтетата в яйчената смес, за да се стопли, и внимателно при непрекъснато бъркане я прибавете към кюфтетата.
Подправете ястието със сол и няколко капки прясно изцеден лимонов сок на вкус.
Огретен с броколи
Продукти:
1 глава броколи
1 яйце
100 г сирене
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. брашно
сол
Приготвяне:
Нарежете броколите на розички и ги пуснете във вряща подсолена вода, да се сварят. Внимавайте, стават бързо. Отцедете водата и ги разстелете в намазнена тавичка. Поръсете ги с натрошено сирене. Разбийте киселото мляко с яйцето и брашното. Залейте броколите със сместа и сложете ястието да се пече в загрята фурна до готовност. Толкова е лесно и бързо!
Телешко варено със зеленчуци
Телешкото варено е класика сред супите и чорбите. То е с уникален вкус и богато на продукти.
Продукти:
500 г телешко месо
1 глава лук
1 морков
1 глава целина
2-3 картофа
1 домат
черен пипер на зърна
сол на вкус
1-2 дафинови листа
3 стръкчета магданоз и целина
Приготвяне:
Нарежете телешкото месо на парченца и го сложете в тенджера под налягане със студена вода на котлона. В началото гответе с отворен капак. Когато заври бульонът, махнете пяната и посолете. Затворете капака на тенджерата и гответе месото на тих огън 50 минути.
Почистете лука, моркова, главата целина и ги нарежете на ситно. Задушете ги с малко мазнина на котлона. Прибавете част от бульона на телешкото, като предварително го прецедите.
Добавете картофите, нарязани на кубчета, домата, нарязан на дребно или настърган на ренде, дафиновия лист и черния пипер на зърна. Подправете ястието със сол. Накрая го поръсете със ситно накълцани пресни магданоз и целина.
Бисквитена торта
Продукти:
350 г бисквити за торта или обикновени бисквити (избирам по-тънки, за да се усеща повече кремът)
1 л прясно мляко
150 г захар
2 яйца
5-6 с.л. брашно
1 ванилия
20 г масло
2-3 с.л. какао
50 г шоколад
50 г орехи
Приготвяне:
Сложете 2/3 от прясното мляко да заври със захарта. През това време разбийте яйцата с брашното и останалото мляко. Внимателно на тънка струйка прибавете яйчената смес в горещото мляко при непрекъснато бъркане. Върнете на котлона крема и бъркайте, докато се сгъсти. Добавете ванилията и маслото за аромат.
В малка квадратна или правоъгълна тавичка подредете на дъното пласт бисквити и залейте с част от крема. Ако сте взели 2 вида бисквити (бели и какаови), може да редувате пластовете. В случай че бисквитите са дебели, ги топнете първо в малко прясно мляко, за да омекнат по-добре в тортата. Когато сте готови с реденето и ви е останал още крем за отгоре, по желание може да добавите към него какаото и разтопения шоколад на водна баня, за да направите кафяв крем за финала. Поръсете тортата със смлени орехи. Съхранявайте я в хладилник. След 2 часа ще е готова за консумация.
За още рецепти и полезни съвети за хранене може да последвате Поли Йорданова във Facebook и в Instagram.