Обявим ли пролетта за дошла, започвам да мисля за свежа салата, репички, прясна краставица… Картофеният огретен много подхожда на пролетните зеленчуци, като слънце в чинията.
Съставки
600 гр картофи
2 яйца
100 гр сирене
200 мл прясно мляко
30 гр масло
50 гр кашкавал
2 с.л. зехтин или кокосово олио
Начин на приготвяне
- Картофите се обелват и се нарязват на тънки филийки. Варят се на пара до полуготовност.
- Яйцата се разбиват. Към тях се прибавят млякото и натрошеното сирене.
- Тавичка за печене се намазнява със зехтина. Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор.
- В тавичката се разпределя плътно ред картофи, така че добре да покрият дъното. Отгоре се излива част от яйчено-млечната смес и отново ред картофи. В зависимост от големината на тавичката ще успеете да направите два или три картофени пласта. Най-отгоре трябва да завърши с останалата смес.
- Маслото се нарязва на парченца и се разпределя върху огретена. Пече се около 30 минути, след което се изважда, отгоре се настъргва кашкавал и отново се връща във фурната за още 5-10 минути.
- Сервира се топло, гарнирано със свежа салата.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.