Май е набеден за месец на агнешкото. Ако все пак искате да разчупите статуквото, ето една идея за рибно филе на тиган с гарнитура от спанак и киноа.
Честно казано, тази рецепта публикувам повече заради гарнитурата, която ми е любима. А освен това пасва както на различни видове риба, така и на майското агнешко.
На тиган рибата става по-сочна, отколкото на фурна, като в същото време не се и пържи, а се ползва съвсем малко мазнина.
Киноата е безглутенова култура, богата на белтъчини, фибри и аминокиселини, с нисък гликемичен индекс. Определят я като супер-храна заради полезните й свойства и помощта, която оказва за овладяване на апетита и подобряване на храносмилането, намаляне на лошия холестерол, сваляне на риска от диабет.
Съставки
Филета лаврак с кожа (1 или 2 на човек, според размера)
1 лимон
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
Сол
- ЗА СОСА
50 гр масло
50 мл бяло вино
Сокът от 1/2 лимон
Няколко стръка пресен магданоз
Сол на вкус
- ЗА ГАРНИТУРАТА ОТ КИНОА И СПАНАК
1 ч.ч. киноа
200 гр пресен бейби спанак
1/2 глава лук
1-2 скилидки чесън
Сол и черен пипер на вкус
3 с.л. масло
2 с.л. зехтин
По желание: 1-2 ч.л. песто
1 зряло авокадо
Няколко чери домата
Пармезан на люспи
Начин на приготвяне
- Приготвяне на соса за рибата
- Маслото се загрява в дълбок съд. Добавят се сол, виното и сокът от лимон и се оставя да ври около 15 мин., като се бърка от време на време. Щом леко се посгъсти, се дръпва от котлона и се добавя ситно нарязан магданоз.
Сосът може да бъде приготвен по-рано и да се загрее леко при сервиране. - Сваряване на киноата
- Първо се приготвя киноата. Тя може да бъде сварена и часове, дори ден по-рано, и да бъде “сглобена” със задушения спанак директно преди сервиране.
- Киноата трябва да се измие старателно – най-лесно е в цедка под течаща вода. Хубаво е и да я накиснете във вода за 20-30 мин. и отново да изплакнете. Целта е да се премахнат всички сапонини по нея, които придават горчив вкус.
- Добре измитата киноа се залива със студена вода в съотношение 2 части вода 1 част киноа. Слага се на среден огън на котлона и след като заври, котлонът се намаля, поставя се похлупак и се оставя да ври на тих огън за около 15-20 мин.
- Щом зрънцата киноа набъбнат и се разпукнат, е готово. Изключете котлона и оставете с похлупак още 5 мин. От варенето киноата ще е увеличила обема си около 4 пъти. Добавете малко сол и 1 с.л. масло, разбъркайте и оставете настрана. Сварената киноа ще ни трябва по-късно.
- Довършване на гарнитурата
- Спанакът се измива добре и се подсушава. Ако използвате големи листа спанак, а не бейби, е необходимо да махнете по-грубите дръжки и да нарежете едрите листа.
- Лукът и чесънът се нарязват на ситно.
- В дълбок тиган се загряват 2 с.л. зехтин и 2 с.л. масло. В мазнината се задушават нарязаните лук и чесън за няколко минути. Добавя се сол на вкус.
- Добавя се спанакът и се задушава за няколко минути, докато листата омекнат.
- Добавете сварената киноа и разбъркайте добре, оставете на котлона за още минута.
- Махнете от котлона и добавете 1-2 ч.л. песто (по желание), разбъркайте добре. Може да си направите домашно песто по тази рецепта.
- Приготвяне на рибата
- Рибата се приготвя на тиган непосредствено преди сервиране. Предварително филето трябва да е почистено от люспи и кости, добре измито и отцедено.
- В широк тиган на котлона се загряват зехтинът и маслото. Не е необходимо голямо количество, тъй като рибата няма да се пържи, така че мазнината трябва да е колкото да не залепне.
- Рибните филета се посоляват от двете страни и се поставят в сгорещената мазнина с кожата надолу. Върху всяко филе се поставя резен лимон. Може да сложите наведнъж 2 или 3 филета, според размера на тигана.
- Филетата се запичат с кожата надолу около 5 мин., след което лимоните се махат и филетата се обръщат. Оставят се за още 5 мин. с кожата нагоре.
- Готовите филета лаврак се разпределят в чинии.
- Сглабяне на чинията
- Авокадото се почиства и нарязва на резени. Чери доматите се разполовяват.
- За добро оформяне на гарнитурата може да използвате малък ринг. Пълните ринга с киноа и спанак, притискате леко и го махате. Отгоре поставяте 2-3 резена авокадо и няколко половинки чери домат. Поръсвате с люспи пармезан или друго твърдо жълто сирене.
- В чинията се добавят 1 или 2 филета риба, които се поливат с 1 с.л. от соса.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.