– Мамче, какво готвиш?
– Леща яхния.
– Ооо, аз не обичам леща.
– До довечера ще трябва да заобичаш, защото това ще е вечерята.
– А, добре, вече обичам.
И на вечеря излапа пълна купичка 🙂
Съставки
1 ч.ч. кафява леща
1 морков
1 глава лук
1 червена чушка
1 домат (може и от консерва)
3 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
3 с.л. олио
1 ч.л. джоден
1/2 връзка пресен магданоз (може и сух)
Начин на приготвяне
- От предишната вечер лещата се измива добре и се накисва в студена вода (водата трябва да покрие лещата 2-3 пръста отгоре).
Доста хора пропускат накисването на лещата или го правят само за час. Аз я накисвам за поне 8 часа. Лещата, както и останалите бобови култури, съдържат ензимни инхибитори, които защитават семената от гниене, но пречат на пълното смилане на протеините от организма. Именно това причинява газове от бобовите култури, а накисването неутрализира тези инхибитори. Също така с накисването се намалява съдържанието на фитинова киселина, която иначе възпрепятства добрата абсорбация на минерали от храната. - На сутринта водата от кисненето се изхвърля и лещата се изплаква отново. Изсипва се в дълбока тенджера и се залива с 2-3 ч.ч. вода, колкото отново да покрие 2 пръста над зрънцата. Слага се на среден котлон да заври.
- Лещата се вари без сол, тъй като иначе варенето ще се забави и зрънцата ще останат твърди. Лещата се вари до полуготовност, което при накисната предварително леща означава около 30 мин.
- Докато лещата ври, лукът, морковът и червената чушка се нарязват наситно.
- Доматът (ако е пресен, а не от консерва), се нарязва на дребно. Скилидките чесън се обелват и се оставят цели.
- В тиган или малка тенджерка на котлона се загряват няколко лъжици мазнина. В тях се задушават лукът и морковът, докато поомекнат. Към тях се прибавя 1 с.л. брашно и се бърка интензивно. След минута се добавя и червеният пипер и отново се бърка добре за още минута, за да не загори. Накрая се добавят червената чушка, накълцаният домат и скилидките чесън и се разбърква добре.
- Всичко от предходната точка се изсипва при лещата, разбърква се и варенето продължава до пълно сваряване на лещата и омекване на зеленчуците (т.е. още 10-15 мин.).
- На финала се добавя сол на вкус, джоджен и ситно накълцан пресен магданоз.
Вижте още от рецептите на баба тук.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.