Миди с бяло вино е сред любимите ми летни рецепти. Приготвят се бързо и лесно, времеемко е само предварителното почистване. Но си заслужава усилието.
Съставки
1 кг пресни черни миди с черупките
200 мл бяло вино
2 скилидки чесън
Около 30 гр масло + 2-3 с.л. зехтин
1 стрък магданоз и 1 стрък девисил
Шепа прясно накълцан магданоз
Мидите се накисват в студена вода за около 20-30 мин., след което се изплакват хубаво, така че да паднат по-големите нечистотии и песъчинки.
Следва по-сериозното почистване. С помощта на остър нож се обработва всяка една мида, като се остъргват от черупката закрепени вкаменени образувания и други. Всяка мида има кафяво-зелен израстък (като брада или корен), с който е била захваната за морското дъно. Този израстък се издърпва рязко, за да бъде откъснат от основата си.
Премахват се също всички счупени или отворени миди.
Чесънът се накълцва на ситно. В дълбока тенджера се загряват зехтинът и маслото и в тях се задушава чесънът за няколко минути. Прибавят се почистените миди и се заливат с бялото вино, добавят се целите стръкове магданоз и девисил. Котлонът се намаля и мидите се задушават под затворен похлупак за около 5 минути, докато черупките се разтворят. По време на задушаването е добре 2-3 пъти да се разтръска тенджерата или да се разбъркат мидите, за да може топлината и сосовете да се разпределят равномерно.
Готовите миди се прехвърлят в подходяащ съд заедно със соса и се поръсват с накълцан магданоз. Може да се гарнират с брускети.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте The Little Chef във Facebook и в Instagram.