“Това е може би най-любимото ми ястие, защото освен че е безкрайно вкусно, ми носи мил спомен от мама. Винаги, когато имахме гости, тя го приготвяше и всички се разтапяха по чудесния му вкус. Прави се лесно и само трябва да разполагате с време, да се сготви на бавен огън.”
На гости сме на Албена Тодорова от В кухнята с Бени и нейната любима рецепта.
За 3 порции са нужни:
3 големи пържоли от обезкостен свински врат /700 гр./
4 средно големи моркова /нарязани на шайби с дебелина 1 см./
500 гр. гъби /печурки/ /почистени от ципата и нарязани на шайби с дебелина 0.5 см./
5 големи скилидки чесън /нарязани на средно дебели шайби/
Парче корен целина, колкото две кибритени кутийки /нарязан на малки кубчета/
80 гр. масло
3 с.л. олио
Сол на вкус /фино смляна морска/
Голяма щипка млян черен пипер
2 ч.л. пълни натурално царевично нишесте
Магданоз
Шепа сухи манатарки
Картофено пюре: 1 кг. картофи, 100 гр. масло, 350 мл. прясно мляко, сол на вкус
Когато разполагам със сухи манатарки, ги добавям към ястието, като му придават невероятен вкус. Накисвам една шепа в хладка вода за 30 минути. Разбира се, може да ги пропуснете.
В широка тенджера загрях 3 с.л. олио и сложих трите парчета месо. Посолих ги и пържих, докато добиха апетитен загар. След това ги обърнах, отново леко посолих и готвих, докато и втората им страна стана златиста. Извадих ги в чиния, а в тенджерата добавих предвиденото масло, морковите, целината и чесъна. Посолих и готвих на висока температура, докато почти останаха на мазнина, след което прибавих гъбите. Посолих още малко и готвих, докато се изпари течността им. Тогава добавих парчетата месо, поръсих с черния пипер, добавих отцедените манатарки и полях с гореща вода, която да покрива продуктите. Сложих капака на тенджерата, намалих степента на котлона на 3 от 6 на моята печка и готвих около 1 час и 40 минути, или до пълно омекване на месото. Важно е в съда да остане доста сос. Нишестето смесих със 100 мл. студена вода и го изсипах в тенджерата. Внимателно разбърках, за да се разпредели равномерно в соса и готвих не повече от минута, след което отстраних ястието от котлона.
Междувременно сварих обелени и нарязани на едро картофи с 1 ч.л. сол. Отцедих ги, добавих маслото и част от топлото мляко и с уреда с дупки, ги превърнах в гладко и пухкаво пюре. Добавях от останалото мляко до достигане на желаната гъстота.
Сервирах порция месо, полято със сос, гъбки и морков, допълнено с картофено пюре и поръсих със ситно нарязан магданоз.
Добър апетит! 😋