пилешко с картофи

Пилешко с картофи в плик

Готвенето в гювеч или в плик много ми допада. Изсипваш едни неща, слагаш в печката и готово.

Гювечът ми е добър приятел през зимата, когато уикендите сме си у дома и нямам нищо против в печката да къкри нещо цял ден бавно-бавно. През топлите месеци търся бързи и лесни вечери, така че на помощ идва пликът за печене.

Тази рецепта за пилешко с картофи не е нещо специално, едно просто пиле с картофи. Но се получава вкусно и сочно, много е лесно и не изисква излишно суетене в кухнята.

Съставки

  • 500 гр пилешки бутчета (може и крилца)

  • 3-4 картофа

  • 1 глава лук

  • 2 моркова

  • 1-2 скилидки чесън

  • 1 с.л. червен пипер

  • 1 с.л. куркума

  • Сол

  • Олио или друга мазнина

  • Магданоз (презен или сух)

  • 1 плик за печене

Начин на приготвяне

  • Пилешкото се измива добре и се подсушава. Посолява се и се овалва с куркума и няколко лъжици олио. Може да се ползват пилешки бутчета или кълки, но чудесно става и с крилца.
  • Лукът и морковите се нарязват на шайби. Картофите на средно едри парчета. Чесънът се почиства и се наситнява. Зеленчуците се смесват в купа и се овкусяват със сол, червен пипер и малко мазнина, разбъркват се добре.
  • Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
  • Пликът се поставя в голяма тава и в него се изсипват нарязаните зеленчуци. Върху тях се разпределят овкусените пилешки бутчета/крилца.пилешко в плик
  • Пликът се затваря и се надупчва на няколко места с вилица или нож, за да има откъде да излиза въздухът при печене.
  • Така приготвеното пилешко с картофи се поставя във фурната. Пече се 40 минути, след което пликът се разрязва и се пече още 10 минути.пилешко в плик
  • При сервиране се поръсва с магданоз.
пилешко с картофи

Ако обичате пилешко месо, ето още няколко рецепти с пиле.

За да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*