Готвенето в гювеч или в плик много ми допада. Изсипваш едни неща, слагаш в печката и готово.
Гювечът ми е добър приятел през зимата, когато уикендите сме си у дома и нямам нищо против в печката да къкри нещо цял ден бавно-бавно. През топлите месеци търся бързи и лесни вечери, така че на помощ идва пликът за печене.
Тази рецепта за пилешко с картофи не е нещо специално, едно просто пиле с картофи. Но се получава вкусно и сочно, много е лесно и не изисква излишно суетене в кухнята.
Съставки
500 гр пилешки бутчета (може и крилца)
3-4 картофа
1 глава лук
2 моркова
1-2 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
1 с.л. куркума
Сол
Олио или друга мазнина
Магданоз (презен или сух)
1 плик за печене
Начин на приготвяне
- Пилешкото се измива добре и се подсушава. Посолява се и се овалва с куркума и няколко лъжици олио. Може да се ползват пилешки бутчета или кълки, но чудесно става и с крилца.
- Лукът и морковите се нарязват на шайби. Картофите на средно едри парчета. Чесънът се почиства и се наситнява. Зеленчуците се смесват в купа и се овкусяват със сол, червен пипер и малко мазнина, разбъркват се добре.
- Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
- Пликът се поставя в голяма тава и в него се изсипват нарязаните зеленчуци. Върху тях се разпределят овкусените пилешки бутчета/крилца.
- Пликът се затваря и се надупчва на няколко места с вилица или нож, за да има откъде да излиза въздухът при печене.
- Така приготвеното пилешко с картофи се поставя във фурната. Пече се 40 минути, след което пликът се разрязва и се пече още 10 минути.
- При сервиране се поръсва с магданоз.
Ако обичате пилешко месо, ето още няколко рецепти с пиле.
За да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.