Пиле с ориз на фурна

Пиле с ориз

Не ям месо и за мен приготвянето му е предизвикателство. До преди година дори не се осмелявах да приготвя нещо по-“сериозно” от кюфтета на фурна. Но когато имаш дете и държиш то да се храни балансирано и пълноценно, играта загрубява 🙂

Оказа се, че месото не е толкова страшно. Все още не съм се сдобила с термометър, но пък се оказа добре преценявам степента на готовност “опипом”. Или преследвам с вилицата някой месояден вкъщи да опитва.

Всички деца обичат пиле с ориз, затова започнах да търся рецепта, която да е лесна и успешна. Оризът сам по себе си е каприз. А в повечето рецепти за пиле с ориз винаги има и предварително варене на месото, което ми звучи като допълнително усилие и още съдове за миене.

Е, намерих подходящия начин за приготвяне на пиле с ориз и всички вкъщи много го обичат (така де, без мен :)).

Съставки

  • 4-6 пилешки бутчета (около 600 гр)

  • 200 гр бял ориз

  • 1 морков

  • 1/2 глава лук

  • 2-3 листа дафинов лист

  • сол

  • черен пипер

  • 2-3 с.л. олио или зехтин

Начин на приготвяне

  • Фурната се включва на 200 C с вентилатор. Пилешкото се измива добре, подсушава се и се подправя с малко сол и червен пипер. В леко подмазана тава се слага във фурната за 15-20 мин с кожата надолу.
  • Оризът се измива добре и се залива с 500 мл. студена вода. Трябва да остане накиснат за около 20 мин.
  • Лукът се реже на ситно, морковът на дребни кубчета.
  • В тиган на висока степен на котлона се загрява мазнината. Щом се сгорещи, изсипват се нарязаните на ситно лук и морков и се запържват за няколко минути.
  • Оризът се отцежда от водата и се прибавя в тигана при лука и моркова. Запържва се за 1-2 минути. Прибавя се сол и черен пипер (най-добре на зърна), както и дафинов лист.
  • На котлона или в електрическа кана завирате 600-700 мл вода.
  • Фурната се намаля на 150 C.
  • Запечените бутчета се вадят от тавата и вътре се изсипва оризът със зеленчуците. Залива се с 600-700 мл гореща вода.
  • Оризът се разбърква, а отгоре се подрежда пилешкото с кожата нагоре. Поръсва се с червен пипер.
  • Тавата се поставя на най-ниското ниво във фурната и се пече около 40-45 мин на 150 C.

Ако обичате пилешко месо, ето още няколко рецепти с пиле.

За да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*