Не ям месо и за мен приготвянето му е предизвикателство. До преди година дори не се осмелявах да приготвя нещо по-“сериозно” от кюфтета на фурна. Но когато имаш дете и държиш то да се храни балансирано и пълноценно, играта загрубява 🙂
Оказа се, че месото не е толкова страшно. Все още не съм се сдобила с термометър, но пък се оказа добре преценявам степента на готовност “опипом”. Или преследвам с вилицата някой месояден вкъщи да опитва.
Всички деца обичат пиле с ориз, затова започнах да търся рецепта, която да е лесна и успешна. Оризът сам по себе си е каприз. А в повечето рецепти за пиле с ориз винаги има и предварително варене на месото, което ми звучи като допълнително усилие и още съдове за миене.
Е, намерих подходящия начин за приготвяне на пиле с ориз и всички вкъщи много го обичат (така де, без мен :)).
Съставки
4-6 пилешки бутчета (около 600 гр)
200 гр бял ориз
1 морков
1/2 глава лук
2-3 листа дафинов лист
сол
черен пипер
2-3 с.л. олио или зехтин
Начин на приготвяне
- Фурната се включва на 200 C с вентилатор. Пилешкото се измива добре, подсушава се и се подправя с малко сол и червен пипер. В леко подмазана тава се слага във фурната за 15-20 мин с кожата надолу.
- Оризът се измива добре и се залива с 500 мл. студена вода. Трябва да остане накиснат за около 20 мин.
- Лукът се реже на ситно, морковът на дребни кубчета.
- В тиган на висока степен на котлона се загрява мазнината. Щом се сгорещи, изсипват се нарязаните на ситно лук и морков и се запържват за няколко минути.
- Оризът се отцежда от водата и се прибавя в тигана при лука и моркова. Запържва се за 1-2 минути. Прибавя се сол и черен пипер (най-добре на зърна), както и дафинов лист.
- На котлона или в електрическа кана завирате 600-700 мл вода.
- Фурната се намаля на 150 C.
- Запечените бутчета се вадят от тавата и вътре се изсипва оризът със зеленчуците. Залива се с 600-700 мл гореща вода.
- Оризът се разбърква, а отгоре се подрежда пилешкото с кожата нагоре. Поръсва се с червен пипер.
- Тавата се поставя на най-ниското ниво във фурната и се пече около 40-45 мин на 150 C.
Ако обичате пилешко месо, ето още няколко рецепти с пиле.
За да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.