Рибата и спанакът са големи приятели, обичам тази комбинация. Отдавна се каня да я изпробвам в тесто и най-накрая дойде време и за такава рецепта.
При приготвянето на сьомга в тесто най-важното е завиването на филето. Трябва да се оставят пролуки, така че влагата от рибата да се изпарява по време на печене. В противен случай сьомгата ще стане по-скоро сварена, а тестото отвътре ще е влажно и клисаво, а не изпечено и приятно хрупкаво.
Съставки за 2 души
2 филета сьомга без кожа
200 гр пресен спанак
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин и 10 гр масло
1/2 лист бутер тесто (1/2 пакет от 400 гр)
2-3 с.л. крема сирене
Сол на вкус
1 жълтък
Начин на приготвяне
- Бутер тестото се изважда малко по-рано, за да отпусне. Ако е било във фризера, ще са му необходими около 40 мин на стайна температура.
- Спанакът се измива и се подсушава. Ако ползвате бейби спанак, оставете листата цели. При едър спанак, махнете твърдите дръжки и по-големите листа може да накъсате.
- Лукът се нарязва на ситно, скилидката чесън се обелва и наситнява.
- Сьомгата се измива и се подсушава. Внимателно се махат костите, ако има. Посолява се.
- В тиган се загряват маслото и зехтина, добавя се малко сол.
- Спанакът се изсипва в загрятата мазнина и се задушава за няколко минути.
- Тестото се разстила върху набрашнен плот и леко се разточва. Изрязват се два четириъгълника според големината на филетата, така че да може да се оформи пакетче. Това означава парчето тесто да е с дължината на филето или малко повече, но почти три пъти по-широко.
- Средата на всеки четириъгълник тесто се намазва леко с крема сирене. Отгоре се поставя филето сьомга по дължина, а върху него от задушения спанак. Тетото, което остава от двете отстрани на рибата, се нарязва на ленти, които стигат до самото филе.
- Започва завиването на вързопчето на плитка. Първо се захлупва краят, след което се редуват лентите тесто и се прехвърлят над филето, така че да го покрият като плитка. При покриването обаче оставяйте и малки процепи, за да може по време на печене през тях да се изпарява влагата от рибата и спанака и тестото да не стане клисаво. Финалните ленти се подпъхват навътре, така че да се оформи пакетчето.
- Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
- Пакетчетата сьомга в тесто се поставят в тавичка върху хартия за печене. Отгоре всяко се намазва добре с жълтък, разбъркан с 1 с.л. вода.
- Сьомгата в тесто се пече в загрятата фурна около 30-40 мин.
Ако ви допада комбинацията на риба и спанак, вижте рецептата за Лаврак на тиган с гарнитура от киноа и спанак.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.