Учудващо за дете, Карина много обича гъби. Щом разбере какво ще правя, веднага се строява и си знае задачата – да нареже гъбите. Все още изпитвам притеснение да я въоръжа с истински нож за зеленчуци, та рязането се случва с нож за хранене детски размер. Под номер 3 в стъпките на рецептата ще прочетете “Гъбите се нарязват на шайби”. Е, нашите не стават точно на шайби, а във всякакви причудливи форми, но важно е пръстите да остават цели 🙂
Гъбите са тежка храна, така че не бива да се прекалява с тях, но паста или ризото с гъби от време на време не звучи зле.
Съставки ЗА 3 ПОРЦИИ
300 гр прясна паста талиатели
300 гр гъби печурки
200 мл течна готварска сметана
1/2 глава лук
2 скиликди чесън
3 с.л. зехтин
20 гр масло
1 шепа сушени манатарки
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- Манатарките се поставят в купичка и се заливат с гореща вода, за да постоят 15-ина минути.
- Лукът се нарязва на ситно. Чесънът се смачква и се накълцва.
- Гъбите се нарязват на шайби. Или на каквото там може помощник-готвачът 🙂
- Зехтинът и маслото се загряват на тигана и в тях се задушават лукът и чесънът, докато омекнат.
- В тигана се прибавят и гъбите, посолява се и се задушават, докато омекнат, като се бърка периодично.
- Прибавят се манатарките, отцедени от водата.
- Прибавя се готварската сметана и се бърка, докато сосът се сгъсти.
- В тенджера се кипва подсолена вода и в нея се вари пастата. Прясната паста изисква по-малко време за термична обработка, така че опитвайте от време на време.
- Талиателите се отцеждат и към тях се прибавят гъбите със сметановия сос. Омесва се внимателно.
- Пастата се сервира топла, като се гарнира с малко пресен магданоз, чери домати и черен пипер.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.