Баба я нарича “Яйчена гозба”. В MasterChef биха казали “Поширани яйца с пепър сос”. За Кари пък тази яйчена яхния е “Любимата манджичка”. Добър вариант за лесна и бърза вечеря, когато хладилникът е почти празен.
Съставки
5-6 яйца
1 глава лук
1 червена чушка
3 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
сол
1 връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне
- Нарежете лука на ситно. Чушката на много малки кубчета.
- На котлона или в нагревателна кана загрейте до завиране около 700 мл. вода.
- Загрейте мазнината в тенджера на котлона и изсипете в нея лука, минута по-късно добавете и чушката. Задушете до омекване на зеленчуците. Добавете сол на вкус.
- Добавете брашното и бъркайте добре за 1 минута. После добавете червения пипер и отново бъркайте хубаво за още минута.
- Добавете водата постепенно и разбъркайте добре, така че кашата от брашно и пипер да се размие хубаво. Оставете да заври и да поври 1-2 минути.
- Идва ред на яйцата. Чуквайте ги едно по едно в червения сос, като гледате да не попадат едно върху друго. Броят яйца всъщност е според хората – приблизително по 2 на човек (възрастен).
- Оставете яхнията да поври 10 минути, докато яйцата стегнат, като от време на време разбърквате много внимателно. Не се тревожете, ако някой от белтъците се разпадне в гозбата – тъкмо ще й придаде плътност. Хубавото на поширането в червен сос е тъкмо това – няма нужда яйцата да станат с перфектен вид, защото са “скрити”.
- Щом се уверите, че яйцата са се сготвили добре, оттеглете от котлона и добавете ситно нарязан пресен магданоз.
Вижте още от рецептите на баба тук.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.