Яйчена яхния

От тетрадката на баба: Забулени яйца в червен сос

Баба я нарича “Яйчена гозба”. В MasterChef биха казали “Поширани яйца с пепър сос”. За Кари пък тази яйчена яхния е “Любимата манджичка”. Добър вариант за лесна и бърза вечеря, когато хладилникът е почти празен.

Съставки

  • 5-6 яйца

  • 1 глава лук

  • 1 червена чушка

  • 3 с.л. олио

  • 2 с.л. брашно

  • 1 с.л. червен пипер

  • сол

  • 1 връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне

  • Нарежете лука на ситно. Чушката на много малки кубчета.
  • На котлона или в нагревателна кана загрейте до завиране около 700 мл. вода.
  • Загрейте мазнината в тенджера на котлона и изсипете в нея лука, минута по-късно добавете и чушката. Задушете до омекване на зеленчуците. Добавете сол на вкус.
  • Добавете брашното и бъркайте добре за 1 минута. После добавете червения пипер и отново бъркайте хубаво за още минута.
  • Добавете водата постепенно и разбъркайте добре, така че кашата от брашно и пипер да се размие хубаво. Оставете да заври и да поври 1-2 минути.
  • Идва ред на яйцата. Чуквайте ги едно по едно в червения сос, като гледате да не попадат едно върху друго. Броят яйца всъщност е според хората – приблизително по 2 на човек (възрастен).
  • Оставете яхнията да поври 10 минути, докато яйцата стегнат, като от време на време разбърквате много внимателно. Не се тревожете, ако някой от белтъците се разпадне в гозбата – тъкмо ще й придаде плътност. Хубавото на поширането в червен сос е тъкмо това – няма нужда яйцата да станат с перфектен вид, защото са “скрити”.
  • Щом се уверите, че яйцата са се сготвили добре, оттеглете от котлона и добавете ситно нарязан пресен магданоз.
https://www.instagram.com/p/B8WUqAZJU4z/

Вижте още от рецептите на баба тук.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*