С Кари от време на време играем една игра. Назовавам растение, а тя казва дали е плод или зеленчук. Но като стигнем до тиквата – ха, сега де! Правим я на супа, на пюре, слагаме в салата, компонент е на основно… И в същото време приготвяме печена с мед и канела, в мъфини, в баница и чийзкейк. Всъщност тя спада към групата на т.нар. „плодови зеленчуци“. Или с други думи, тиквата е царицата на есента!
Благодарение на дебелата си кора, запазва в себе си богатство от витамини и минерали. Някои сортове са по-богати на каротин дори от морковите, шампион е и по съдържание на желязо. А заради наличието на витамините К, D и Е се препоръчва на бременни, деца и вегетарианци. Тиквата е и първата храна, която са опитвали двете ми деца по време на захранването.
Представяме ви нашата крем супа от тиква с екзотичен привкус на кокосово мляко, джинджифил и канела.
Съставки
1 картоф
1 морков
1/2 глава лук
400 гр тиква
20 гр масло
100 мл кокосово мляко (на стайна температура)
Канела
Индийско орехче
Сол
Пресен джинджифил (около 1 ч.л.)
Заквасена сметана за гарниране
Начин на приготвяне
- Лукът се нарязва на ситно, морковът, картофът и тиквата на малки кубчета.
- В тенджера на котлона слагате 1 л. вода, като леко я подсолявате. В нея изсипвате всички зеленчуци.
- Оставяте да ври с леко отворен капак до омекване на зеленчуците (около 20-30 мин., според това колко дребно са нарязани).
- Супата се пасира още гореща.
- Добавя се кокосовото мляко и се оставя на котлона на среден огън за още 5 мин.
- Добавя се маслото и се разбърка до пълното му разтапяне.
- Добавя се и 1/2 ч.л. канела и 1/4 ч.л. индийско орехче.
- Джинджифилът се настъргва на ситно ренде и се добавя към супата. Разбърква се добре.
- При сервиране супата се гарнира с лъжица заквасена сметана, щипка канела и тиквени семки. Нашата супа остана без тиквени семки. Докато ги беля, Кари беше заета да ги яде, така че отиде ми „плейтването“ 🙂
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.