Дъщеря ми от известно време отказва да яде леща. За да има все пак варива в менюто си, прибягвам към крем супата. Използвам червена леща, тъй като се приготвя по-бързо и лесно от обикновената, а освен това има чудесен цвят.
Съставки ЗА 3 ПОРЦИИ
1 чаена чаша червена леща
1 морков
1 средно голям картоф
1 малка скилидка чесън
1/2 ч.л. сладко къри
1/2 ч.л. сладък червен пипер
Сол
3 с.л. кокосово масло или 20 гр краве масло
По желание: 50 мл кокосово мляко или течна животинска сметана
За гарниране: заквасена сметана, печени ядки или крутони
Начин на приготвяне
- В тенджера на котлона се налива около 1-1.2 л. вода.
- Морковът се нарязва на малки кубчета, картофът също. Изсипват се във водата и се оставят да врат до полуомекване.
- Лещата се измива и се прибавя към поомекналите зеленчуци. Прибавя се и накълцаният чесън, червеният пипер и кърито.
- Варенето продължава до омекване на лещата. Червената леща става доста по-бързо от обикновената, така че това ще рече около 15-20 мин.
- Добавя се сол на вкус.
- Щом супата е готова, пасира се още гореща.
- Прибавя се маслото или кокосовата мазнина и се разбърква добре. Кокосовото масло е много подходящо, тъй като търпи високи температури на нагряване, а в същото време не добавя специфичния аромат и вкус на кокос към храната.
- По желание може да се добави и кокосово мляко или животинска сметана за по-плътен вкус. Аз лично предпочитам да е само зеленчуци и варива.
- Сервира се с лъжица заквасена сметана, с натрошено бяло сирене или с крутони. За възрастните може да експериментирате с пикантни пържени фъстъци или печено кашу, накълцано на парченца.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.