книги финансова грамотност за деца

Детски книги и игри на тема пари и финансова грамотност

Провокирана от много запитвания, които получавам, направих кратък преглед на издания за деца, налични на българския книжен пазар, на тема финансова грамотност, пари и лични спестявания. Надявам се списъкът, който представям тук, постепенно да расте с нови интересни заглавия.

1. Комплектът “Финансова грамотност” на издателство Carrot

Поставям го на първо място не поради някаква класация, а защото съм автор на текстовете в този образователен комплект и мога да го представя от първо лице :).

Това е кутия с 60 карти с полезна информация в няколко основни финансови направления, както и интересни казуси. Насочен е най-вече към ученици от основния етап на образование (5-8 клас).

В комплекта са засегнати четири основни теми – пари, бюджет, банки и инвестиции. Започваме с произхода на парите и видовете пари по света, защо парите менят своята стойност и какво е инфлация, как да разпознаем фалшивите пари, стигаме и до криптовалути. Разглеждаме елементите на семейния бюджет и неговото разумно управление, обясняваме какво е авариен фонд и защо е важно семейството да има спестявания за специални нужди, какво означава човек или компания да фалира. Говорим за заплата, данъци, осигуровки, пенсии… Представяме основните услуги и продукти, които банките предлагат. Стигаме до темата за инвестиции със специално внимание върху обяснението на някои от най-популярните видове финансови активи.

При поръчка от сайта на издателството може да използвате промокод littlechef10 за отстъпка от -10%.

2. Моите пари на издателство Световна библиотека

Цели 256 страници полезна информация за кръговрата на парите, социалните и икономически процеси в резултат на движението на потоците капитали, за това какво означава да печелиш пари, да спестяваш и инвестираш.

Книгата е на достъпен език и с много илюстрации. Подходяща е за деца от начален етап на образованието (1-4 клас), някои теми за по-големи ученици. С Кари, която в момента е на 6, я четем селективно, пропускайки някои по-сложни концепции и понятия. Често вместо да чета разказвам по темата или взимам повод от някоя глава, за да обсъдим през призмата на нашето семейство и ежедневие.

Кога и как да започнем финансовото ограмотяване на децата. Интервю с Наталия Тодорова.

3. Парите: Въведение за начинаещи на издателство Фют

Подходяща е за деца над 6 години, от начален и основен етап на образованието. Представя историята на парите, видовете пари и тяхното движение в икономиката, основни термини и процеси, свързани с управлението и операциите с пари. Текстовете са кратки и на достъпен език, разнообразени с много изображения по разглежданите теми.

4. Книга за парите за деца и тийнейджъри на издателство Vision Books

Обхваща основни понятия като семеен бюджет, джобни, банки, кредит, лихва, инфлация, спестяване, инвестиции. Има разчупен дизайн и много илюстрации, което я прави лека за четене. Темите са представени и в различни примери, които да помогнат за разбирането.

5. Българската игра Monety

Семейна настолна игра, чрез която децата научават значението на основни финансови термини и която поставя с игрови модели темата за парите на фокус в семейството. Подходяща е за деца над 6 години.

Касичката. Как да стимулираме детето да спестява и защо това е важно.

6. Монополи

Когато бях малка, играехме Тони Бизнесмен по цели нощи. Играехме всички, възрастни, деца. Това беше българска версия на популярната игра Монополи.

Игрите от серията Монополи са насочени към темата за инвестициите в недвижими имоти и развиват най-вече стратегическо мислене. За по-малките има опростен вариант на играта Монополи Junior, която е подходяща за деца над 5 години (и като бонус помага да напреднат в смятането).

Има и български вариант на играта с известна разлика в правилата, но сходна концепция – Европолия на PlayLand.

Нужди vs. Желания. Как разграничаването помага на децата да изградят правилни финансови и консуматорски навици

7. Най-богатият човек във Вавилон на издателство Sky Print

Това не е детска книжка, но е подходяща за тийнейджъри, които вече се замислят върху личните си финанси, своите финансови навици и цели. Под формата на притчи книгата представя някои основни принципи на спестяването и инвестирането.


Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате директно на мейла си съвети, идеи и занимания за деца на тема финансова грамотност:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*