данъчно облекчение за деца

Как сами да подадем декларация за ползване на данъчно облекчение за деца?

Правителството прие по-високи данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания за доходи, придобити през 2021 г. Тези облекчения са еднократни и означават възстановяване на данъци в размер на 450 лв. при едно непълнолетно дете, 900 лв. при две и 1350 лв. при три и повече деца, както и 900 лв. при дете с увреждане.

До 31 декември всеки работещ можеше да подаде декларация за ползване на това данъчно облекчение пред работодателя си и да получи сумата през него. Ако сте пропуснали този срок или работодателят ви е отказал да съдейства по темата, или пък сте самоосигуряващ се, имате втори лесен начин да заявите получаване на облекчението – с годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, която се подава към НАП до 30 април.

Какво е необходимо да направите?

Първо, важно е да знаете, че данъчното облекчение може да се ползва само от родител, който няма неплатени публични задължения. Да уточним – това, че имате фиш за превишена скорост от април, който още не сте платили, не означава непременно, че не може да ползвате облекчението. Става въпрос за неплатени задължения, които подлежат на принудително изпълнение. Вместо да гадаете дали имате такива, може лесно да проверите това в системата на НАП. Ако имате задължения, можете до март 2022 г. да ги изчистите, така че да подадете декларацията си и да ползвате облекчението.

Справка за наличие на задължения може да проверите в сайта на НАП тук. За достъп до услугата ще ви е необходим ПИК (персонален идентификационен код), който се издава във всеки офис на НАП в страната.

Щом се уверите, че нямате задължения, може да пристъпите към подаването на декларация. Заявление за данъчно облекчение за деца и деца с увреждания може да ползва само единия родител (все пак, облекчението е във връзка с детето/децата).

Ще е необходимо да попълните и подадете към НАП Годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Попълва се Приложение 10 за ползване на данъчни облекчения, като се прилага и попълнена Декларация за ползване на данъчно облекчение за деца през 2021 г.

Ако тръгнете сами да теглите и попълвате всички тези документи, свят ще ви се завие… Но това изобщо не е необходимо. Най-удобно и лесно е онлайн попълването и подаването на декларация. Тогава голяма част от изискваните данни биват автоматично попълнени от регистрите на НАП и това доста облекчава задачата. Единственото, което ни трябва, е ПИК. Разходете се до офис на НАП и се снабдете с такъв, издава се бързо и безплатно.

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате директно на мейла си публикации, идеи и съвети:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Електронно попълване на декларацията с ПИК

През портала на НАП декларацията по чл. 50 от ЗДФЛ е най-добре да се подаде след 10 март 2022 г., за да може данните за всяко лице и неговите доходи за годината да бъдат заредени автоматично в системата на агенцията.

Ето и конкретните стъпки:

 1. Влезте в портала за електронни услуги на НАП и се идентифицирайте чрез своя ПИК на следния адрес за достъп.
 2. Щом попълните своето ЕГН и ПИК и натиснете ВХОД, ще се зареди страницата, в която ще може да изберете желаната услуга.
 3. Услугата, която трябва да изберете, е Приемане на годишна данъчна декларация по чл. 50. Натискате в тази страница синия бутон ПОДАВАНЕ.
 4. Визуализира се екран с указания за попълване. В лявата част има общи указания и зелен бутон „Зареди актуални данни, подадени към НАП“. След като се натисне бутона, автоматично се маркират в жълто приложенията, за които има данни.
 5. Избира се част III. Визуализира се екран с приложения към декларацията, където трябва да изберете Приложение 10: Ползване на данъчни облекчения. Кликва се в малкото квадратче в дясно срещу приложението. Квадратчето трябва да стане синьо с бяло тикче.
 6. Маркира се и Образец 2005: Декларация по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ за ползване на данъчно облекчение за деца. Натиска се бутон ПОТВЪРДИ. По този начин приложението и декларацията стават отворени за попълване.
 7. В левия ъгъл на страницата се избира Приложение 10. Отивате на част VI Данъчно облекчение за деца или част VII Данъчно облекчение за деца с увреждания. В зависимост от броя на децата, избирате съответното квадратче (става синьо с бяло тикче).
 8. Попълвате част IX „Ползване на данъчните облекчения по ЗДДФЛ и при прилагане на метод за избягване на двойното данъчно облагане „Освобождаване с прогресия“. В ред 7 или 8, колона 4 се попълва съответното данъчно облекчение (попълва се данъчната основа, а не сумата, която ще получите като облекчение – т.е. при едно дете се попълва 4500 лв., при две деца 9000 лв. и т.н.). Натиска се бутонът Потвърди в края на страница.
 9. Следва попълване на Образец 2005: Декларация по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ за ползване на данъчно облекчение за деца. Избира се от лявата част на екрана Образец 2005, попълва се информацията и се натиска бутон ПОТВЪРДИ.
 10. Необходимо е да отворите и потвърдите едно по едно всички приложения, маркирани в жълто. Всяко от потвърдените приложения ще се маркира със зелена точка. Ако работите на трудов договор, Приложение 1 е другият елемент от декларацията, който трябва да се попълни (и в който ще излязат автоматично данни, подадени от работодателя).
 11. После отивате на Част IV Изчисляване на данъка върху общата данъчна основа. Проверявате информацията и въвеждате своя актуална банкова сметка, по която желаете да получите плащането. Отново се натиска ПОТВЪРДИ.
 12. За подаване на декларацията, натискате бутона ПРОВЕРКА И ПОДАВАНЕ. Отново ще изиска попълване на ПИК. При успешно изпращане на декларацията, ще ви излезе съобщение за това на екрана.
 13. Ако имате съмнения дали сте успели да подадете документите, след известно време може да проверите на същото място в сайта на НАП, като натиснете бутона ПОДАДЕНИ ДАННИ.

Описанието по-горе включва единствено попълването на приложенията в годишната данъчна декларация, свързани с данъчните облекчения за деца. Всеки индивидуално трябва да прецени дали има и други обстоятелства за деклариране във връзка с доходите му през 2021 г. и съответно, ако е необходимо, да попълни и други приложения от данъчната декларация.

И все пак, ако електронното подаване на декларация ви притеснява, всяко физическо лице, което не е самоосигуряващо се, може да подаде годишната данъчна декларация и на място в съответния офис на НАП по постоянен адрес. Там служител на НАП ще може да ви консултира при попълването на декларацията и приложенията. За допълнителна информация може да ползвате и телефона на НАП: 0700 18 700.

Имайте предвид, че самото изплащане на облекчението може да се забави, тъй като декларираните данни подлежат на евентуална проверка.

Още нещо важно.

Данъчното облекчение представлява връщане на платен към държавата данък. Това означава, че ползването на облекчението може да бъде до размера на платения през годината данък, когато той е по-малък от определеното облекчение за съответния брой деца.

Ако родител на две деца, например, се осигурява на минимална работна заплата, то данъкът, който е платил от трудовите си доходи за годината, е по-малко от облекчението от 900 лв. за две деца. В този случай този родител може да получи възстановяване на сумата до размера на данъка, който е платил. Остатъкът от облекчението обаче може да се заяви от другия родител с подадена от него годишна данъчна декларация.

Ако единият родител е бил по майчинство през 2021 г., тогава другият родител, който работи и се осигурява, трябва да подаде декларацията и да ползва облекчението.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*