кръщене

Кръщене. Как да планираме празника.

Светото Кръщение е първото от седемте църковни свещенодействия, в които се вярва, че чрез ритуалите и духовното пречистване душата получава освещаване и благодатни сили. В центъра на кръщаването стои водата като символ на пречистването. Кръщение може да се прави само веднъж в живота ни – обикновено на детето още като бебе, но няма пречка да бъде изпълнено и на възрастен.

Кръщенето днес се превръща и във вълнуващ светски празник за семейството. Дали ще предпочетете да го организирате в тесен семеен кръг или ще направите голямо празненство с много гости, има редица елементи от подготовката и ритуала, за които е важно да се информираме.

Ние и за двете си деца избрахме да направим малък семеен празник с акцент върху самия ритуал на кръщаването. Кари беше кръстена на първия си рожден ден, а Мити беше навършил 3 години.

църква

Кого можем да поканим за кръстник на детето?

Кръстникът/кръстницата е духовен учител и наставник на детето. Той/тя трябва да бъде човек, който детето да приема като пример за подражание, опора в трудни моменти, съветник в кръстопътите на живота.

За разлика от кумовете на сватбата, които са двама, кръстникът е един. Прието е това да е човек от същия пол, за да се гарантира, че няма да имат други помисли и отношения вбъдеще.

Кръстникът/кръстницата трябва да е човек, навършил 14 години и задължително на свой ред също да е кръстен (в църквата ще изискат кръщелното свидетелство).

Смята се, че кръстник/кръстница е добре да е човек с живи родители. В някои региони обичаят е това да не е кръвен роднина, макар че църковният канон няма ограничения в това отношение. Всъщност за кръстница на Кари избрахме нейната леля, сестра ми, и тогава изрично се допитах до църквата дали това е прието.

кръщаването на мити

Кога се прави кръщене?

Няма забранени дни за кръщене, включително и по време на пости, макар да се счита, че тогава водата „не е чиста“. Не е хубаво кръщенето да е на Задушница, защото това е ден за почит към мъртвите. А според народните вярвания неподходящи са и т.нар. Мръсни дни (между Рождество Христово и Йордановден).

В миналото кръщаване се е правело скоро след раждането, най-вече заради страха детенцето да не умре непокръстено. Смята се, че най-светъл и подходящ ден от седмицата е неделята.

Когато планирате датата, запознайте се с църковния календар за този ден и дали няма специални изисквания по отношение на хранене или друг тип въздържание. При почерпката е добре да съобразите менюто с църковния канон.

Може да направите кръщене едновременно на две или дори повече деца, като няма пречка да бъдат кръстени и от един и същ човек. А ако кръщаването им е в една и съща вода в купела, вярването е, че това ражда побратимство между тях.

Какво се носи в църквата за ритуала?

При запазване на датата за кръщенето в църквата или манастира ще ви дадат точен списък с изискваните предмети за ритуала. Ето най-важното:

 1. Голяма свещ за кръщене. Тези свещи са дълги и дебели, обикновено се правят с декорация и често могат да бъдат закупени директно в църквата преди кръщението. Ако планирате друга допълнителна украса с определени зветове и тематика, може да я поръчате и предварително. Тази свещ е необходима на кръстника/кръстницата по време на ритуала. Останалите гости могат да получат обикновени восъчни свещи, закупени на входа на църквата.
 2. Кръстче. Кръстчето по традиция е дар от кръстника/кръстницата за новопокръстения. Прието е да е златно, но няма пречка да е и от друг благороден метал. То се освещава по време на ритуала.
 3. Хавлиена кърпа за новопокръстения. Основен елемент от кръщаването е трикратното потапяне във вода, което символизира очистването на душата от първородния грях. При кръщаване на бебе обикновено то се съблича голичко и се потапя цялото, при възрастен или по-голямо дете се потапят само краката. Хавлиена кърпа е необходима за избърсване на новопокръстения след потапянето. Прието е да е бяла, като може също да бъде поръчана със специален надпис и декорация.
 4. Хавлиена кърпа и сапун за отеца. Преди ритуала отецът измива ръцете си – за него е подходящо да се приготви по-малка кърпа за ръце и сапун.
 5. Нови дрехи за новопокръстения. След ритуала по потапянето кръщелникът се преоблича в нови дрехи като символ на чистотата на душата и приобщаването му към християнския път. Обикновено те също са дар от кръстника. За дете е прието да се премени изцяло – от бельото и чорапите до дрехите. При възрастен, може да се сменят и само чорапите или обувките.
 6. Китка здравец. Малък букет от здравец и цветя се приготвя за освещаване. Прието е в нощта след кръщенето под възглавницата на новопокръстения да се поставят стрък от този здравец и къс от отрязаната по време на ритуала коса.
 7. Кутийка за коса. По време на ритуала се отрязва малък сноп коса от кръщелника. Той се пази заедно със здравеца и е добре да приготвите красива кутийка за съхранението им.
 8. Шишенце олио или зехтин. Може да дадете на свещеника да освети малко шишенце с олио или зехтин, за да помазвате с него детето при повод.
 9. Дарове за храма. Обикновено се носят олио, сладки, червено вино, мед.
 10. Почерпка в църквата. Пригответе пита с мед, бонбони и дребни сладки за почерпка на гостите, непосредствено след ритуала в църквата.

Без да е задължителна част от ритуала, ако желаете, може да подготвите украса за църквата – цветя, панделки и воали, които да кореспондират с подготвена декорация в ресторанта след това.

кръстче за кръщене

Какво да подарим на кръстника/кръстницата?

Традицията е кръстникът да бъде дарен с нещо за спомен и като жест на благодарност. Обикновено не се правят „практични“ подаръци за ежедневна употреба, а вещи, които ще останат, ще имат стойност в годините и ще напомнят за специалната роля на човека.

Ето някои идеи за подходящи подаръци:

 1. Икона – която може да се освети в църквата след ритуала.
 2. Картина
 3. Специални чаши или ваза, сребърен свещник
 4. Бижу – особено при жена-кръстница (това може да е кръстче, колие, гривна, обеци). За мъжете подходящи са ръкавели, например, или друг аксесоар, който може да бъде и гравиран.
 5. Колекционерска монета
 6. Бутилка вино

Може да подготвите за кръстника фотокнига, в която да съберете в снимки най-ценните моменти от специалния ден.

Вижте още: Прощъпулник: Традициите на прохождането.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*