Фотокниги

Пазители на спомените

Януари е много тежък месец. Началото на всички диети, месецът, в който децата имат повече пари от родителите си, месецът, в който всички работни дни са работни…

Януари също така е набеден за месец на равносметки. Аз не съм силна на равносметките, предпочитам плановете. А първият месец от годината за мен означава начало, защото тогава се роди синът ми. И спомени, защото е времето, в което се залавям с годишната ни семейна фотокнига.

Произвеждаме купища снимки – на телефони, на фотоапарати, от пътувания, от ежедневието, от специалните моменти… И тези снимки просто се трупат с годините в онлайн архиви, в облаци, премятат се от компютри на външни памети, backup на backup-а… Накрая ги забравяме и вероятно почти никога не се връщаме към тях. Фотокнигата променя тази трагична съдба. За секунди се връщаш към спомените и емоциите, снимката те гледа от лъскавите страници на албума и ти говори, разказва… Толкова е хубаво, че те кара честичко да я вадиш и да я слушаш.

Всичко започна след нашата сватба през 2014 г. В търсене къде да си направим фотокнига със снимките от събитието, попаднахме на Принт центъра на Photosynthesis. Хартията, печатът, цветовете са изключително професионални и с отлично качество. И любимата ми част – имат чудесна user friendly онлайн програма, с която сам нареждаш снимките си и оформяш визията на страниците.

Фотокниги

След като направихме първия албум, искахме още и още. Вторият беше от сватбеното пътешествие, третият след раждането на Кари. И тогава решихме да започнем тази традиция – всяка година по една фотокнига. В нея събираме не непременно най-красивите снимки и най-изпипаните фотосесии. Търсим да уловим специалните моменти, емоции и събития през изминалата календарна година. Пътувания, празници, рождени дни, малките успехи на децата, моменти от тяхното ежедневие и развитие, малките успехи на възрастните, общите вълнения и преживявания… Наред с всичко това фокус в нашите албуми са и традиционните ни семейни фотосесии, които правим задължително поне веднъж годишно. Много е интересно да проследиш в тях как се променяме във времето – и ние, и децата.

Година след година албумите ни се трупат на рафта в библиотеката и всеки път, когато тръгнем да разказваме някаква случка, ги вадим да покажем в снимки. Кари също редовно ни кара да разгледаме някой от тях. Любимият й е за „Родената Кари“ – така нарича фотокнигата със снимки след нейното раждане и първите й дни.

Та, януари ми е месец за спомени. „Изтръскваме“ всички снимки от телефони, фотоапарати, архиви по компютри… И се почва подборът. Първи кръг отсяване, втори кръг премисляне… Доста е трудно да събереш годината си в краен брой снимки, макар че винаги правим най-голямата възможна фотокнига – с размери 30 х 40 см. – и запълваме максимума от допустими страници.

В нашето семейство определено има афинитет към снимането и любов към фотографията. Съпругът ми е любител-фотограф, а покрай него и Карина проявява интерес, който много се надяваме да развием. От тази година и тя има фотоапарат, който също се включва в селекцията на кадри – все още често фокусът й бяга, но има и доста добри попадения и се вижда усет за кадриране. Аз нито мога да снимам особено добре, нито да позирам, но пък се грижа архивите да са живи 😊.

И може би заради имиджа на „разбирачи“ и фенове, който неволно сме си изградили, поне веднъж седмично чувам репликата „Препоръчай ми фотограф!“ На този въпрос през последните години имам един и същ отговор – три имена, трима любими фотографи, на които се доверяваме винаги. Този пост не е рекламен и никой не ми плаща за това, препоръчвам ги от сърце, защото си заслужават!

И тримата са „софийски“ фотографи, но истината е, че кръстосват цялата страна (та и в чужбина), особено по време на сватбения сезон.

Иван Вандов

Фотограф Иван Вандов

С Иван се запознахме на нашата сватба, той беше единият фотограф. Оттогава лека-полека се превърна в семейния ни и бизнес „хроникьор“. Негови са прекрасните ни годишни фотосесии. Той снима и голяма част от корпоративните събития, в които участваме аз или съпругът ми. С него се засичаме и на доста тържества на наши приятели, защото всички харесват снимките, които ни прави.

Техниката му е на топ ниво, което е изключително важно, особено за събитийната фотография, където моментът не се повтаря. Снима както сватби, семейни и корпоративни събития, така и портретна и продуктова фотография. Има око за моментите и за малките детайли, които правят голямата снимка.

Кари също му е фен. Иван има две деца и вероятно заради това намира подход към малките си модели и успява да ги предразположи.

 • Кари на 1 година
 • Кари и мама
 • Сватбени снимки
 • Кари на 2 години
 • Натали
 • Карина с диадема от Галина Глушкова
 • Карина
 • Снимка Иван Вандов

Уебсайт: www.ivandov.com

Васил Николов

Фотограф Васил Николов

Васко за мен е един от най-добрите събитийни фотографи. И мастър на сватбените снимки. Заедно с Иван запечатаха нашата сватба в най-емоционалните и вълнуващи кадри.

Освен че прави фантастични снимки, според мен той може да конкурира най-добрите сватбени агенти. Кой ако не фотографът, снимащ минимум по 2 сватби на седмица, може да ви даде най-добрите съвети за място, музика, украса, подготовка на булката, идеи за ритуали и игри…

От няколко години Васил Николов е официален посланник на SONY и съответно разполага с пълната гама обективи и най-нови фотоапарати на марката.

 • Сватбена фотокнига
 • Сватбени снимки
 • Сватбена фотосесия
 • Сватбени снимки
 • Сватбена фотокнига
 • Нашата сватба
 • Сватбена фотокнига
 • Следсватбена фотосесия
 • Следсватбена фотосесия

Уебсайт: www.vassilnikolov.com

Лилия Николова

Фотограф Лилия Николова

Това слънчево момиче с буйни коси и заразителна усмивка снима с голямо сърце. Тя е ловец на спомени и емоции. Не знам дали съзнателно или така се е случило, но се е специализирала най-вече в семейните фотосесии, детските тържества и семейни празници. И как не – децата я обожават. Ако се чудите къде да направите кръщенето на детето си, следете профила й във Facebook, снимките й ще ви подскажат най-добрите и фотогенични места.

Лили е съпруга на Васко и двамата често си партнират на специални събития, особено при заснемане на сватбени тържества. Сигурно не е лесно да работиш с половинката си, но двамата са отличен тандем, именно защото добре се познават и могат да се допълват в професионално отношение.

 • Кари на 3
 • Кари на 3
 • Кари на 3
 • Кари на 3
 • Фотокнига
 • Рожден ден на Кари
 • Рожден ден на Кари

Уебсайт: www.lilianikolova.photos

Обърнах се към Иван, Васко и Лили с молба за няколко блиц съвета за успешна фотосесия и запомнящи се снимки. Щом прочетох отговорите им, никак не се изненадах, че има доооста съвпадения в мислите. Ето защо реших да събера техните отговори в едно:

6 съвета за успешна семейна фотосесия

 1. Настроението. Моделите трябва да се забавляват, да изпитват удоволствие от снимането. Когато във фотосесията са включени деца, това означава на първо място те да са наспани и нахранени (особено най-малките). Уточнявайки времето за фотосесия, винаги имайте предвид режима на децата (но си носете солети и бисквити за спешни ситуации). Подгответе малките модели няколко дни по-рано, като им разкажете подробно къде и защо ще правите снимки, какво ще се случи с тях след това. В деня на снимките направете така, че децата да са добре предразположени, подарете им нещо, което да ги зарадва или ги наградете след снимките.
 2. Емоциите. Обективът ги усеща. И за да станат хубави снимки, трябва да показваме искрени чувства. Много хора се сковават и се притесняват пред камера. Но все пак се старайте да не криете емоциите и чувствата си един към друг.
 3. Светлината. Правилната светлина е ключът към перфектния кадър. При фотосесии на открито най-хубавото време е по изгрев и по залез. Blue hour се нарича времето, непосредствено преди изгрев, което дава чудесна светлина за снимки (и от което рядко можем да се възползваме за семейни фотосесии). Golden hour е времето преди залез, в което слънцето се снижава, дарявайки мека светлина без резки сенки. При снимки на закрито (у дома), трябва да има добра осветеност на стаята, но без да влиза директна силна светлина.
 4. Дрехите. Облечете се в тон. Цветовете, дори да не са напълно еднакви, е добре да си подхождат и да не са прекалено много. Обсъдете цветовете и с фотографа, защото те зависят от мястото и сезона за снимане. Облечете се семпло, без да прекалявате с аксесоарите. Забравете за щампите и картинките, пайетите, ярко цикламените и лилави дрехи.
 5. Мястото. Изберете изчистено откъм детайли и архитектура място. Идеи за подходящи за снимки места в София ще видите по-долу.
 6. Аксесоарите. Не са задължителни, но помагат за разнообразяване на снимките. В зависимост от мястото и типа фотосесия, дали в снимките участват деца, домашни любимци и т.н., може да изберете предмети, които да ви характеризират и да олицетворяват определена емоция.
Кари на 2 години

Най-подходящите места за фотосесии в София и около София

 1. Паркът „Врана“. Несъмнено там стават страхотни фотосесии. Първо, доста е голям и предлага различни „фонове“. Второ, платен е, което го прави по-малко населен от останалите софийски паркове. „Врана“ е предпочитано място както за сватбени снимки, така и за семейни фотосесии.
 2. Градинката зад Националната художествена галерия (Двореца). Прекрасно място за пролетни и летни фотосесии заради зеленината. Локацията изглежда натоварена откъм хора, но реално местата за снимки са такива, че това не се забелязва. Най-добрата светлина за снимане там е по залез.
 3. Центърът на София. В радиус от 1 километър има много и различни интересни места, които могат да бъдат комбинирани в една фотосесия. Районът около ЦУМ с Централната баня, Ротондата, Президентството. Районът около Народния театър, Витошка и Графа, малките улички в центъра – там могат да се получат интересни кадри в директния „сблъсък“ с обкръжаващата тълпа.
 4. Останалите големи софийски паркове – Борисовата градина, Южния парк, Северен и Западен парк, Докторската градинка, макар усамотените кътчета да са по-малко.
 5. Двете ботанически градини.
 6. Витоша (планината) и Дендрариумът, ако времето позволява и фотосесията е планирана с повече време.
 7. Панчарево.
 8. Нощна София. По-рядко се експлоатира, но е чудесен декор за следсватбена фотосесия или снимки от моминско парти.
Кари на 1 година

Какво ни трябва за перфектна сватбена фотосесия

 1. Отделете достатъчно време. Планирайте много внимателно по часове всеки момент от сватбата и отделете достатъчно време за снимки. Това означава за фотосесия да има поне час и половина, в които да мислите само за красивите снимки, които ще се получат, и да не се вълнувате, че закъснявате за следващия ритуал или че някой ви чака. Сватбата не може нито да започне, нито да свърши без младоженците, така че насладете се на момента – снимките са тези, които ще ви връщат след години към този ден.
 2. Емоцията. Постарайте се да се отърсите от напрежението и да мислите само за любовта един към друг и радостта от този специален ден. А добрият фотограф ще съумее да запечата тази емоция, така че снимката да разказва.
 3. Мястото. Изберете „фотогенична“ локация, но и преценете мястото с оглед на времето и начина на придвижване. Не забравяйте, че в сватбената фотосесия фокусът е върху младоженците, а останалото е фон – ако се налага да избирате, дайте приоритет на времето.
 4. Не прекалявайте с участниците. Сватбената фотосесия е за младоженците. Колкото повече хора присъстват на снимките, толкова по-малко време за снимки има. Вземете със себе си кумовете, а всички гости, приятели и роднини ще имат достатъчно възможности за снимки на тържеството. Ако имате шафери и шаферки, планирайте повече време за фотосесия, за да се включат и те, като снимките с тях направете в началото, а после останете само с кумовете.
 5. Уредете се с асистенти. Освен кумовете, добре е с вас да има един-двама доверени приятели (например шафери), които да помагат – да носят аксесоарите и чифт удобни обувки за булката, да имат вода под ръка, да поддържат настроението, да уреждат дребни организационно-административни въпроси (напр. паркиране, плащане на входна такса и др.).
 6. Аксесоарите. Помислете за дребни предмети, които ви характеризират или са свързани с историята на вашата връзка и които можете да включите в снимките.
 7. Слушайте фотографа. Той има далеч повече опит от вас в сватбените фотосесии 😊.
 8. Направете следсватбена фотосесия в отделен ден. Емоциите са се уравновесили, имате достатъчно време на разположение без напрежение, имали сте възможност да помислите за пропуснати кадри и да ги реализирате.
Сватбени снимки

Как да превърнем дома в красив декор за фотосесия

 1. Светлината. Изберете най-светлата стая в жилището. Часът на снимките трябва да е съобразен с това как светлината влиза в стаята през различните часове от деня. За хубави кадри е добре да има добра осветеност от отразена, а не пряка светлина.
 2. Дрехите и цветовете. Изберете няколко цвята, които да бъдат основни и повтарящи се на повечето от елементите, които са включени в снимките. Това важи и за дрехите – те трябва да са в тон. Ако жилището е в неутрални цветове – бяло, сиво, дърво, имате по-голям избор.
 3. Темата. Постарайте се да съобразите фона и цветовете с темата на снимките. При коледните фотосесии у дома е важно елхата да е на широко място, да е срещу прозорец, за да може когато седнете до нея, светлината да е в лицата. Може да подготвите тесто за сладки, които да направите, докато ви снимат. Или да си приготвите топла напитка. Лампичките също придават празнично настроение.
 4. Махнете всичко ненужно. Всеки в дома си има купища предмети, багажи, които няма къде да се приберат… За фотосесията изчистете пространството от вещите, което нямат отношение към снимките и темата – колкото по-изчистен е фонът, толкова по-добре.
 5. За бебешка фотосесия голяма част от снимките са в спалнята. Хубаво е леглото да бъде с бели чаршафи или бяло одеяло. Ако нямате под ръка такива, то подберете възможно най-светлите завивки, но едноцветни, без картинки. И задължително изгладени. Съобразете времето за фотосесия с режима на хранене и сън на бебето.
 6. Ако имате домашни любимци, почистете добре, тъй като на снимките може да се виждат косми от кучето или котето, както по вас, така и по мебелите. Домашните любимци е добре да отделите първоначално в друга стая и да се включат във фотосесията в края, за да може да се снимат на спокойствие децата или бебето.
Фотосесия на иван Вандов

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*