раница

Подготовката на първокласника: Как да изберем подходящата раница?

Изборът на първата раница е вълнуващ момент както за първокласника, така и за неговите родители. Но и също толкова сложна задача заради многото изисквания, които имаме към чантата за училище. Как да направим правилен избор сред морето от възможности на пазара? Ето някои важни препоръки, които е добре да имате предвид:

ДА Е ЛЕКА

Това е едно от най-важните изисквания към нея. Около всеки 15 септември новините са изпъстрени с едни и същи репортажи. За това колко тежи ученическата раница и какво носи в нея първокласникът. Препоръката е товарът на гърба да не надвишава 10-15% от теглото на детето.

А не бива да забравяме, че теглото не е само в съдържанието, а в самата раница. Ето защо добрите производители се надпреварват да търсят дизайни и материи, с които максимално да намалят собственото тегло, без това да се отрази негативно върху използваемостта и здравината.

Разглеждайки различните варианти на пазара, ще забележите, че някои марки неслучайно специално изписват теглото на раницата върху етикета.

Миналата есен за предучилищен клас при Кари се спряхме на модел от AstraBag, които са със собствено тегло от 0.5 кг.

Алтернатива: раница на колелца?

Ако имате притеснения относно теглото и удобството на раницата на гърба, може да изберете и модел на колелца (т.нар. раници-тролеи). Те имат удължаваща се дръжка и имат за цел да улеснят детето в разнасянето на учебници и помагала. Освен това често се правят по-големи от стандартните раници – така без проблем на едно място ще се съберат както принадлежностите за клас, така и дрехите за спорт, пособията за рисуване и др.

Този тип раници са удобни при пътуване и могат да се използват като ръчен багаж за детето, но имат редица недостатъци при избор за училище. На първо място, често влаченето и дърпането е неудобно за детето и го затруднява повече – напр. през парапети, по стълби и т.н. Освен това дърпането се случва винаги с една ръка и често налага леко приведена стойка за опора. Това на практика обезсилва аргументите ни да изберем такъв модел заради притеснението от изкривявания при раница на гърба.

Недостатък е и по-сериозното цапане и затова при избор на такъв вариант трябва да обръщаме повече внимание на материята и възможностите за почистване и поддръжка. Нашият първокласник едва ли ще бъде много грижовен към употребата на тази вещ – може да очакваме провлачване на колелцата през препятствия, небрежно мятане в ъгъла на физкултурния салон, смело преминаване през дупки и локви навън… С други думи – доста неща „ще види“ тази раница и трябва да е наистина здрава и стабилна.

ДА Е ЗДРАВА

Този аксесоар ще бъде ползван ежедневно в разнообразни ситуации, независимо дали всеки ден детето ще се връща с нея от училище или ще я държи в класната стая до петък. Качествените материали и най-вече ципове не са за пренебрегване, ако не искаме да купуваме нова в средата на годината. Също така е важно раницата да има здрава основа, тъй като ще носи немалко товари и доста често ще пребивава на земята.

Обърнете внимание на шевовете, особено на местата, където са прихванати отделните тъкани. Изпробвайте неколкократно всички ципове. Проверете как се регулират презрамките – при някои раници механизмът е твърде свободен и дължината много лесно се изплъзва сама в процеса на носене.

ДА Е ПО РАЗМЕР

При избора на раница, независимо дали става въпрос за възрастен или дете, има определени пропорции и изисквания за размера, които е добре да се спазват, за да бъде тя удобна. Ето защо препоръчително е детска раница да се избира на място в магазина заедно с детето – за да мери, а при онлайн пазаруване винаги да проверявате опциите за връщане.

Раницата не бива да слиза под кръста или да стърчи над основата на врата. Когато презрамките са добре позиционирани, тя трябва да приляга добре на размера гърба както на височина, така и на широчина.

Днес много производители предлагат и ергономичен гръб, който осигурява допълнително прилягане и удобство. А ако детето ще носи раницата по-дълго през деня, може да обърнете внимание също на материята – някои раници са снабдени отзад с покритие за допълнително проветрение и намаляват запарването и изпотяването.

Презрамките са много важни.

Те спомагат за доброто разпределение на теглото и трябва да са широки и с меки подложки, разбира се, регулируеми. Обръщайте внимание на детето да носи чантата на двете презрамки едновременно, за да се предпази от изкривявания, причинени от приоритетно натоварване на едната половина.

Някои раници са снабдени с допълнителни стабилизиращи колани под гърдите и на кръста (подобно на туристическите), което отново подобрява баланса и правилното разпределение на товара.

ДА ПРЕДЛАГА ДОБРО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Джобове и още джобове. На раницата ще й се наложи да побере доста и то разнообразни вещи – учебници, тетрадки, учебни пособия, блокчета, боички, играчки, дрехи… Повече отделения помагат за добрата организация на пространството.

Важно е да има едно или най-добре две големи основни отделения – за тетрадки, помагала и учебници, несесер. Може да проверите на място колко учебници и с какви размери побира, дали би събрала блок А4 за рисуване, например.

Допълнителните по-малки отделения и джобове са много полезни за всички дребни вещи, които детето ще се налага (или ще иска) да носи. Някои раници имат и малък преден или вътрешен джоб с вграден ластик за връзване на ключодържател – полезно приспособление срещу загуба на ключове, ако сте поверили на малчугана такива за дома.

Еластичните външни джобове са удобни за бутилка вода, очила, слънцезащитен крем – и други дребни неща, които детето често се налага да използва през деня и е полезно да са бързо достъпни.

С първокласника обсъдете още в началото на учебната година кое къде ще стои и подреждайте заедно раницата, докато свикне. Така няма да се налага да преобръща всеки път чантата в търсене на нещо дребно.

ДА ОТГОВАРЯ НА ВКУСА НА ДЕТЕТО

Тази част е лесна. Независимо дали малчуганът се увлича от филмов герой, книга, игра или нещо друго – разнообразието от рисунки и десени на българския пазар е много голямо. Дори и вашият избор да не съвпада, опитайте се да се съобразите максимално с неговия вкус и предпочитания, за да използва своите нови учебни придобивки с желание.

Доста производители на детски раници предлагат и цели комплекти в един стил – раница, голям и малък несесер, портмоне, та дори и бутилка за вода и кутия за храна. Така може да създадете стилен ансамбъл на първокласника.

Добавете и аксесоари: персонализиран ключодържател с името, любима висулка или пинче, светлоотразителни елементи – всичко това ще направи раницата още по-специална и желанието за носенето й по-голямо.

Кари много обича пинчета, имаме богата колекция от пребогатата селекция на KayaStandout, които чудесно пасват на дрехи и текстилни чанти.

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*