лекарства за деца

Пътуване с деца. Какво да не забравяме в задължителната аптечка.

Лято е и плановете за пътувания и почивки вървят с пълна сила. За децата това е и дълго чаканото време, в което мама и тате са изцяло на тяхно разположение за игри и забавления. Всички знаем обаче колко непредвидими могат да бъдат пътуванията с деца – ето защо е добре да сме подготвени с най-важните препарати и медикаменти. И да се надяваме повечето да останат неизползвани в аптечката за път.

Представяме списък с най-често използваните и най-необходими лекарства и медикаменти, които да не пропускаме при приготвянето на багажа си:

Слънцезащитна козметика.

Изберете козметика за детска грижа, 50 фактор и нагоре е препоръчителен при малки деца. Не пропускайте и крем за след слънце, който успокоява кожата, както и мехлем в случай на слънчеви изгаряния.

Защита от ухапвания.

Репелентните спрейове и лепенки през лятото са задължителни не само при пътуване, но и за всяко излизане в парка. При бебета не е препоръчително мазането директно върху кожата и добър вариант е избор на стикери или гривни, които да поставите върху дрешката, в количката, в кошчето за сън. Добре е да се снабдите и с уред против насекоми за стая, който да ви осигури спокойни нощи на отворени прозорци по време на лятната почивка.

Каквато и защита да използваме обаче, възможно е да не успеем да предотвратим ухапването от комар. Ето защо охлаждащ крем е винаги добре да има в аптечката за пътуване.

слънцезащитен крем

Защита при алергични реакции.

Ситуации с алергични реакции могат да се появят внезапно. От ухапване, храна или подправки, полени, с които детето не се е сблъсквало досега в друг географски регион. Противоалергичен крем и капки или сироп са полезен инструмент за първа реакция.

Лекарства и добавки при ханително разстройство.

Лятото е времето за чревните вируси, а морските почивки често се оказват инкубаторът на подобни инфекции. Може да започнете с прием на пробиотик още преди пътуването, а за почивката си задължително се снабдете с лекарство против разстройство за деца и за възрастни, както и с медикаменти срещу обезводняване.

Защита от прилошаване при пътуване.

Семействата често избират да пътуват в нощните часове или много рано, за да може децата да спят в колата. Все пак, ако знаете, че на вашето дете му става лошо при дълъг път или пък досега не сте пътували на големи разстояния и нямате представа как ще му понесе, осигурете си подкрепа. Хомеопатични капки, билкови близалки, дражета – възможностите са разнообразни.

Комплект за първа помощ.

Леките наранявания съпътстват ежедневието на децата и всяка игра. И вероятно всеки родител е изпитал вълшебната сила на лепенките за рани. Снабдете се с пакет цветен лейкопласт за децата, но не забравяйте и марля, памук, кислородна вода и риванол в случай на по-сериозни наранявания, крем с арника при удар.

Ако ползвате хомеопатия, може да включите и хомеопатичен комплект за първа помощ, в който обикновено участват различни комбинации медикаменти за най-разпространените неразположения – при ухапване, нараняване, алергии и пр. Или най-често използваните от вашето дете хомеопатични продукти. Разбира се, идеята не е самолечение. Класическа аптека може да се открие практически навсякъде, но хомеопатията доста често се доставя по поръчка или изобщо липсва – затова е добре да сме подготвени за бърза консултация с педиатъра или хомеопата на детето по телефона.

Обща аптечка.

Термометър и температуропонижаващи медикаменти за деца, спрей за нос, капки за уши, ампули витамин C – винаги са полезни за реакция при първи прояви на вирус и настинка.

В чантата с медикаменти и лекарства е добре да добавим и антибактериален гел, маски и кърпички, крем против подсичане при бебета и малки деца.

Ако детето ви приема определени медикаменти по схема, не рискувайте да пътувате, без да сте се снабдили с достатъчно количество за целия престой. Аптека можем да открием почти навсякъде, но все пак е по-добре да не се изправяме пред кризисни ситуации.

пътуване с дете

И още нещо.

Важно е да имате телефонния номер на педиатъра при необходимост, а при пътуване в други страни от Европейския съюз, е полезно да извадите Европейска здравноосигурителна карта за всеки член от семейството. Тя се издава безплатно и дава право на безплатна спешна и неотложна медицинска помощ при пребиваване в държавите от общността. В допълнение, може да направите и медицинска застраховка при пътуване.

Когато пренасяте през граница лекарства по лекарско предписание, препоръчително е да носите със себе си съответната рецепта. Обръщайте внимание на това как се съхраняват отворените медикаменти – в случай че е необходимо да осигурите хладилна чанта за транспортиране.

Не забравяйте безопасността! Внимавайте децата да нямат досег до лекарствата – и при пътуването, и по време на почивката. Пригответе ги в отделен от останалите тоалетни принадлежности несесер, който да пазите на дъното на куфара и във висок шкаф в хотела.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*