дете в кола

С малки деца в колата. 10 идеи за игри и занимания на път

Кога стигаме?

Стигаме ли вече?

Стигнахме ли?

Ако често пътувате с деца на дълги разстояния, картинката ви е позната. Можем да чуем тези въпроси буквално през минута. Паралелно с това отегчението може да породи нежелано поведение, конфликти между децата, проява на характеропатии.

Тук ви предлагаме няколко идеи за занимания и игри по време на път, които да „подавате“ периодично на децата и да ги държите ангажирани в автомобила.

Виждам, виждам

В английския играта е позната като “I spy with my little eye…”. Играчът си намисля обект или предмет от обкръжението, които вижда и казва: „Виждам, виждам нещо с буквичката…“ Споделя първата буква от думата, а останалите спътници трябва да се опитат да отгатнат. Който познае, той задава следващата дума. Важно правило е намисленият обект или предмет да е видим в обкръжението – във или извън автомобила.

Освен забавна, тази игра има и образователен елемент. Разграничаването на първата буква от думата е умение, което децата усвояват към 3-тата до 4-тата година и това е чудесна възможност за тренировки. Играта също тренира наблюдателност и съобразителност. А проведена на английски или друг език, може да ползвате за отработване на речник.

Игра на думи

Помните ли играта на филми от нашето детство? Единият играч започва наум азбуката. Другият в един момент казва “Стоп”. Която буква се падне, с нея трябва да кажем дума. Играчите се редуват и който не може да се сети за нова дума с буквата, губи. Спечелилият започва азбуката наум и отново на случае принцип се избира следващата буква за играта.

Играта може да се усложни, като се добавят специални условия. Например, търсим не произволна дума с избраната буква, а назоваваме само животни или само растения, имена на книги или филми за по-големите. Специалните условия могат всеки път да са различни.

Верижка от думи

Тази игра помага за овладяване на началните стъпки в звуковия анализ в предучилищна възраст. Единият казва дума, следващият трябва да продължи с друга, започваща с последния звук на предходната. И така верижката може да продължи до безкрай.

Когато детето задобрее в това, преминавате на друго ниво – новата дума да започва с втория или третия звук на първата.

Изследователи

Тази игра изисква малко предварителна подготовка. Преди пътуването заедно с децата оформете списък с обекти, които трябва да видят и отбележат по време на път. Може да направите списъка визуален, като изрежете и залепите картинки на търсените обекти – например, знак STOP, разцъфнал мак, мост, крава, колоездач, трактор, бала сено, зелена кола, жп прелез… Списъкът може да е различен според сезона и географията на пътуването, а за някои обекти може да се изисква и повече от едно отбелязвания (например, 3 знака STOP).

Задачата на децата е да следят пейзажа наоколо и да отбелязват всеки обект от списъка, който видят. Това ги държи ангажирани за по-дълго време и тренира тяхната наблюдателност.

Ако с детето сте на тема безопасност на движението, може да използвате играта и в градски условия в учене на знаците на пътя и на пътното платно.

Гатанки

Сложете книжка с гатанки в ръчния багаж, за да си помогнете с повече идеи. Редувайте по-лесни и по-трудни и помагайте с жокери, когато децата се затруднят. Може да измислите и награди или точки при отгатване.

пътуване с деца

Знаеш ли къде сме?

Често в самолета на видео екран е изобразена локацията ни в момента спрямо маршрута на полета. И дори ние, възрастните, макар да имаме много ясни ориентири за времето, нетърпеливо попоглеждаме локатора.

При пътуване с кола може да използваме този модел, като предварително разпечатаме карта на България (или на държавата, в която пътуваме) и нарисуваме на нея маршрута. Може да обясним на детето предварително откъде ще минем, през/покрай кои градове или природни забележителности, а по време на пътуването периодично да показваме мястото ни и да използваме възможността да разкажем за интересни обекти наоколо, дори и да не ги виждаме от пътя.

Игра на познаванка

Избира се категория на играта – животни, растения, професии… Първият играч намисля обект от тази категория, а останалите могат да му задават въпроси, на които се отговаря само с Да и Не. Целта е постепенно да получат допълнителна информация, която да им помогне да отгатнат намислената дума. Който успее да отгатне, намисля следващата.

Да „напишем“ история

Тази игра развива въображението и умението да се изразяваш, умението да структурираш история.

Участниците трябва заедно да създадат история (приказка), като се редуват в разказването й с по едно изречение. Първият започва – например, въвеждайки образите на главните герои. Вторият трябва да продължи по своя идея – с допълнителни описания или действие. Третият се включва, поставяйки препятствие пред тях, да речем. Четвъртият го заплита или решава… Цялото семейство се редува в разказването, докато историята намери своя финал. А често финалът може да се ползва като начало на следваща приказка…

Възрастни и деца е добре да се редуват, за да може родителите със своята опитност да включват обрати в сюжета, да насочват повествованието в избрана от тях посока, която да провокира любопитството и ентусиазма на малките и да им демонстрира колко необятно може да бъде въображението.

Камък – ножица – хартия

Играта е за двама. Децата стискат юмрук и казват „Камък, ножица, хартия. Раз, два три!“

На три всеки от тях едновременно показва кое от трите е избрал.

Камък е стиснат юмрук. Ножица е с разтворени показалец и среден (като зайче). Хартия е изпъната длан.

Кой печели?

Камъкът побеждава ножицата, защото може да я счупи.

Ножицата побеждава хартията, защото може да я среже.

Хартията побеждава камъка, защото може да го покрие.

Ако избраните предмети съвпадат – няма победител.

Аудиокниги

Четенето в колата не винаги е добра идея, особено ако имате проблеми с прилошаване. Но аудиокнигите са отличен вариант при пътуване. Може да подготвите дискове с любими детски приказки или да се абонирате за приложение за аудиокниги. Драматизациите увличат децата и ви гарантират пълна тишина и концентрация. А когато децата спят, използвайте времето да си пуснете своята любима аудиокнига.

Освен с книги, запасете се и с дискове с любими детски песни, които да си пеете с пълно гърло заедно в колата.

Няколко общи съвета

  1. Имайте предвид, че колкото по-малки са децата, толкова по за кратко задържат внимание и концентрация върху едно занимание. Въоръжете се с арсенал от „изненади“.
  2. Съобразете планираните на път игри и занимания с пространството. Не бива да изискват много материали, да цапат прекалено. Добре е и да не са свързани с вглеждане в лист/книга, тъй като на детето може да му прилошее от това.
  3. Планирайте пътуване спрямо режима на детето на сън, бодърстване, хранене. Осигурете кратки почивки по маршрута.
  4. Въоръжете се с дребни закуски. От скука в колата децата често огладняват, дори и да не е време за хранене. Според маршрута и времето за пътуване, предвидете твърди плодове, хапки, гризинки и други лесни за съхранение и хапване „на крак“ неща.
  5. За най-малките – не забравяйте да вземете няколко любими играчки, които носят на детето успокоение и чувство за комфорт.
  6. Сложете си широката усмивка, мислете за крайната дестинация на пътуването и не забравяйте, че и вие като дете не сте обичали да стоите мирно в колата.

Публикувано в life.dir.bg.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*