Образователни карти финансова грамотност

Финансова грамотност за деца. Новият образователен комплект на издателство Carrot

Много съм развълнувана! ✨

С издателство Carrot в последните месеци работихме над проект, свързан с финансова грамотност за деца. Новите образователни карти са вече факт и са налични на сайта на издателството. 💶📈

Вълнувам се, защото съм автор на текстовете в този комплект и го приемам като нещо много лично и свое. И защото темата за финансовата грамотност е близка до мен и професионално, и като родител.

Без да омаловажавам останалите предмети в училище, но образователната ни система предлага много добре систематизирани знания в природни и други науки, а в същото време изцяло пропуска теми като лични финанси, инвестиции, финансова грамотност, предприемачество. А всъщност това са въпроси, по които всеки един от нас ежедневно трябва да взима решения.

Над 10 години работя в сферата на комуникациите във финансовата индустрия. Непрекъснато се срещам с хора, които търсят решения за своите лични финанси и, за съжаление, заради липсата на финансова култура и неразбирането на материята, се лутат и правят неразумни избори.

Като родител на две деца за мен темата за финансовата грамотност е и лична кауза. Защото независимо дали децата ни ще изберат да се развиват в областта на медицината, спорта, изкуството, хуманитарните или точните науки, фундаменталното знание за парите и инвестициите ще им бъде необходимо навсякъде.

Образователният комплект на издателство Carrot е насочен най-вече към ученици от основния етап на образование. Това е кутия с 60 карти с полезна информация на достъпен език в няколко основни финансови направления, както и интересни казуси.

В комплекта са засегнати 4 основни теми – пари, бюджет, банки и инвестиции. Започваме с произхода на парите и видовете пари по света, защо парите менят своята стойност и какво е инфлация, как да разпознаем фалшивите пари, стигаме и до криптовалути. Разглеждаме елементите на семейния бюджет и неговото разумно управление, обясняваме какво е авариен фонд и защо е важно семейството да има спестявания за специални нужди, какво означава човек или компания да фалира. Говорим за заплата, данъци, осигуровки, пенсии… Представяме основните услуги и продукти, които банките предлагат. Стигаме и до темата за инвестиции, като специално внимание тук обръщаме на някои от най-популярните финансови активи.

Финансовата грамотност е област, която се овладява постепенно и която не може да бъде обхваната в един образователен материал. С тези карти открехваме леко вратата към света на личните финанси. Целта на този образователен комплект е не просто да обясни базови понятия, но и да постави въпроса за финансовата грамотност на фокус в семейството. Да стимулира децата (а и възрастните) критично и аналитично да погледнат върху темата за личните финанси. Да формира у тях любопитство, самостоятелност, предприемаческо мислене. Да им даде основата, върху която да градят своето стабилно финансово бъдеще.

Къде да ги намерим?

Много бих искала да виждам повече по тези въпроси в нашата образователна система. А дотогава… ще се радваме на издателства като Carrot, които винаги помагат на нас, родителите, по интересен и полезен начин да разкриваме света пред децата си.

С промокод littlechef10 може да се възползвате от -10% отстъпка при своята поръчка тук:

Карти Финансова грамотност

Още по темата финансова грамотност може да откриете тук.

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате първи рецептите и публикациите в блога.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*