Златина и кутията 365 иеи

365 идеи за деца

Представете си календар, който предлага на деца, родители и учители интересни и креативни игри и задачи за всеки ден от годината. Страхотно, нали? А знаете ли, че такъв календар има. Днес ще ви представим проекта 365 идеи и Златина, която стои в основата на всичко.

Златина Георгиева е част от екипа на списание Forbes, а от година насам е майка на един малък чаровник. След години работа като редактор в списания и сайтове тя се насочва към сферата на образованието, търсейки повече смисъл и възможност да допринася за положителна промяна в обществото. Чрез организацията „Заедно в час“ става възпитател на първокласници в с. Горна Малина, а по-късно преподава в частно столично училище. Като обучител и координатор на „Заедно в час” обикаля училищата в цяла България. Срещата с децата й дава вдъхновение за новото й начинание, наречено 365 идеи.

Освен каленадара, в желанието да развива въображението и любопитството на децата тя сътворява и писмата на пътешественика. Чрез тях всяко дете може да се докосне до различни кътчета от света и да научи интересни факти и любопитни истории от близо и далеч през очите на пътешественика.

Календар 365 идеи

Какво представляват календарът и кутията с 365 идеи? Как се появи идеята за тях?

Идеята за календара се появи миналата пролет по време на първата Covid изолация, когато всички останахме затворени по домовете си. По това време много мои приятели с деца започнаха да ми се обаждат с молба да споделя някаква идея, игра, съвет какво да правят с децата си вкъщи. Оказа се, че сме свикнали да прекарваме толкова кратки и забързани мигове с децата си, че дори когато имаме време, не знаем какво да правим заедно. Как да създаваме спомени и да изграждаме взаимоотношенията си. Така се роди календарът „365 идеи“. Първоначално започнах да събирам идеи от учителската си практика, с които да помогна на приятелите си. Но после разгърнах проекта, за да бъде в помощ на всички родители и учители, които имат нужда от допълнително вдъхновение всеки ден.

Кутията „365 идеи“ се появи отново от желанието това да бъде продукт в помощ за забързаните вечери. В нея освен календара има и някои допълнителни материали и разпечатани шаблони, които да се използват при изпълнение на предизвикателствата всеки ден.

За кого са подходящи? 

Календарът (съответно и материалите в кутията) са най-подходящи за деца от първи до четвърти клас, за техните родители и учители. Разбира се, в зависимост от възможностите на детето и по преценка на възрастния, може да се използват по-рано или по-късно.

Какви задачи и предизвикателства могат да бъдат открити в календара? Изискват ли някаква специална подготовка от страна на родители и учители?

Задачите са планирани и подготвени така, че да предлагат разнообразни дейности за децата. Има над 70 творчески проекта, с които да развиват креативността си, по два научни експеримента всеки месец, които се изпълняват само с наличните в едно домакинство материали, над 30 фото експедиции, в които малчуганите развиват своята наблюдателност към заобикалящия ги свят, кулинарни и спортни предизвикателства, упражнения за личностно развитие, семейни игри и над 50 добри постъпки, с които да възпитаваме ценности. Календарът е за малки супергерои, които да променят света, в който живеем.

  • творчески проекти
  • игри
  • добри постъпки
  • творчески задачи
  • експерименти

Различни ли са календарите всяка година? Да очакваме ли всеки път нови 365/6 идеи от вас 🙂

Едно от предимствата на календара „365 идеи“ е фактът, че е оформен като вечен календар. Може да се използва отново и отново всяка следваща година и няма значение на коя дата го започвате. Вече работя над следващия календар с нови 365 идеи за малки откриватели… Но не обещавам, че всяка година ще има нов вариант 😊

Откъде черпиш вдъхновение за идеите и предизвикателствата?

Голяма част от идеите са вдъхновени от учителската ми практика и са правени заедно с учениците ми. Когато работиш с деца, винаги се опитваш да намериш интересни начини за учене, развиване на умения и ангажиране на вниманието. Това е и начинът, по който подхождам при създаването на образователните продукти. Започвам с въпроса: „Какво е важно да развият/научат учениците?“, а след това търся или създавам подходящите преживявания за целта.

Много любопитен е другият ти проект – „Писма от света“. Разкажи какво представлява. Писмо и картичка по пощата звучи много вълнуващо в нашата дигитална ера.

„Писма от света“ създаваме заедно с моите колежки Златина Минкова – учител по български език и литература, и Елена Терзиева – графичен дизайнер. Това е нашият опит да отговорим на един сериозен проблем в българското образование, а именно ниската четивна грамотност на учениците. Според данни на международните изследвания PISA над 40% от българските ученици са под критичния праг. Т.е. не разбират какво четат, не могат да извличат информация от текст и да правят изводи на база на прочетеното. Затова обединих любовта си към пътуванията с техники за развиване на четивна грамотност, за да се получи един интригуващ и привлекателен за учениците разказ.

Всяка седмица детето получава писмо от свой приятел пътешественик, който му разказва за своите приключения, изпраща му снимки и въпроси към писмото. От една страна, разширяваме хоризонта на учениците, а от друга – ги провокираме да четат внимателно и да работят с текст. Старая се писмата да са максимално автентични и персонализирани, така че децата наистина да се вълнуват.

  • писмата на пътешественика
  • Писма от света

За какво разказва пътешественикът?

Всеки месец пътешественикът пътува до различно място, което винаги го очарова с нещо – животни, храни, култура, известни исторически личности, забележителности, фестивали. Той се среща със свои приятели от цял свят, които му разказват интересни истории, показват му неочаквани места и му споделят тайни. Всеки месец е посветен на дадена държава или тема, в рамките на която има три отделни писма. Например, през декември отиваме в Лапланди. Там 1) ще наблюдаваме Северното сияние, 2) ще се возим на шейна със северни елени и 3) ще посетим дома на Дядо Коледа.

Може ли да бъдат поръчани писма с определена тематична насоченост според интересите на детето?

Това е страхотна идея, но за момента не го предлагаме като вариант. Персонализираме писмата с името и адреса на детето, досега съм изпращала и персонализирано послание за рожден ден.

Има ли възможност за интерактивност в писмата? Може ли детето също да изпраща свои отговори?

Това би било прекрасно. Всъщност изпращам писмата от свое име (не е измислен персонаж), именно за да е възможна подобна комуникация. Знам колко е важно за децата да се чувстват чути, оценени и значими. Писането на отговор е най-добрият начин да канализират вълнението и енергията си от преживяването. За мен би било също толкова вълнуващо да чуя отзивите и въпросите им. Част от магията на „Писма от света“ е да изглеждат максимално истински, така че обещавам да отговарям на всички получени въпроси, да гостувам в училище и да поддържаме връзка, за да се запази магията.

Какво още да очакваме от 365 идеи? Планираш ли други проекти?

Следващият проект е новият календар за откриватели с нови 365 идеи – той отново ще предлага холистичен подход и разнообразни задачи, които този път ще са тематично организирани и насочени към опознаване на света около нас. Надявам се през пролетта да е готов.

Как да поръчаме?

Всички продукти могат да бъдат поръчани през сайта 365idei.bg с безплатна доставка до офис на Спиди в цялата страна. Читателите на блога www.thelittlechef.bg могат да се възползват и от специална отстъпка от 10% за всички продукти, които не са в промоция, като използват промокод littlechef10 при завършване на поръчката.

10% отстъпка с промокод littlechef10

www.365idei.bg

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*