6 игри с букви за деца до 6 години

Преди време предложих 5 игри със скрита математика. Тук пък съм събрала игри, които помагат за ученето на буквите и усвояването на звуковия анализ при деца до предучилищна възраст.

Азбучно бинго

По подобие на числовото бинго. Подгответе картончета с таблица от 12 кутийки, оформени в 4 реда по 4. Произволно попълнете картончетата с букви от българската азбука. На отделни малки листчета изпишете също буквите.

Всеки участник получава по едно картонче с 12 полета и молив. Възрастният започва да тегли от малките листчета и произнася коя буква се е паднала (за по-малките може след произнасяне и да я показва). Детето (децата) проверяват своите картончета и задраскват, ако имат съответната буква. При задраскване на цял ред детето обявява линия, а ако успее да задраска всички букви от своето картонче, имаме Бинго.

Може да използвате тази игра и за учене на букви на друг език, например английски или немски.

Вижте още Как да помогнем на детето да се научи да чете.

Игра на думи

Помните ли играта на филми от нашето детство? Единият играч започва наум азбуката. Другият в един момент казва “Стоп”. Която буква се падне, с нея трябва да кажем дума. Играчите се редуват и който не може да се сети за нова дума с буквата, губи. Спечелилият започва азбуката наум и отново на случае принцип се избира следващата буква за играта.

Играта може да се усложни, като се добавят специални условия. Например, търсим не произволна дума с избраната буква, а назоваваме само животни или само растения. Специалните условия могат всеки път да са различни.

Виждам, виждам

Игра за букви, но и за наблюдателност. Много подходяща при дълго пътуване.

“Виждам, виждам нещо с буквичката К!” Останалите участници трябва да отгатват, оглеждайки се в околното пространство за нещо с избраната буква. Който отгатне, поема щафетата и задава новото условие.

Бордова игра с букви

Направата на играта е също толкова забавна и образователна като самото играене. Върху голям лист или картон начертайте игралното поле. Трябва да има квадратче за начало и за финал. А по пътя квадратчетата да съдържат букви и картинки. Картинките може да изрежете и залепите от старо списание или да нарисувате сами. Ще ни трябва и зарче.

Всеки играч си избира “пионка” – това може да е малка играчка, стики, камъче или каквото решите. Пионките се разполагат на старта. Играчът хвърля зарчето и мести толкова хода, колкото показва то.

При стъпване на поле с буква участникът трябва да назове дума, която започва с тази буква. При стъпване на поле с картинка участникът трябва да назове първата буква на изображението. Ако се затрудни и не успее да отговори или пък сгреши, губи право на следващ ход. Печели този, който пръв стигне до финала.

Играта е много хубава за малки деца, които в момента учат буквите и са в начален етап на звуковия анализ. А за по-напредналите правилата може да се променят: например, при сътпване картинка да се казва не първата, а последната или втората буква в думата,а при стъпване на буква да се назове дума, която завършва на тази буква.

Верижка от думи

Тази игра помага за овладяване на началните стъпки в звуковия анализ. Единият казва дума, следващият трябва да продължи с друга, започваща с последния звук на предходната. И така верижката може да продължи до безкрай. Когато Карина задобря в това, преминахме на друго ниво – новата дума да започва с втория или третия звук на първата.

Бесеница

Единият участник (възрастният) измисля дума, без да я казва. На лист отбелязва с чертички броя на буквите в тази дума. Най-добре е предварително да се дефинира от какъв раздел е думата (напр. животни, растения, превозни средства, имена и пр.).

Детето започва да отгатва. “Има ли, има ли буквата Е?” ако тази буква присъства в думата, играчът я записва на мястото й (или местата, ако се среща повече от един път). Ако я няма, чертае елемент от “бесилката”. Играта завършва, когато участникът познае всички букви и подреди думата (тогава печели) или пък когато цялата бесилка е начертана (тогава е загубил).

При по-малки деца за улеснение може да се изпише първата буква (а може и последната също). Може отстрани да се отбелязват буквите, които вече са посочвани, за да не се повтарят.

Искате ли да получавате нашите публикации и рецепти директно на своя e-mail? Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате първи рецептите и публикациите в блога.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*