Продукти
1/2 пакет точени кори
200 гр сирене
3 яйца
200 гр кисело мляко
1 с.л. брашно
1 ч.л. сода
30 гр масло
100 гр кашкавал
Начин на приготвяне
Маслото се разтапя и правоъгълна тавичка за печене се подмазва добре.
Киселото мляко се смесва със содата и се оставя за няколко минути да шупне. Яйцата се разбиват с вилица и към тях се прибавя натрошеното сирене. Добавя се и киселото мляко, брашното и останалото разтопено масло след подмазването.
Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
Поставят се първите 2 кори. Отгоре се разпределя равномерно с яйчената плънка. Не прекаляйвайте с плънката, за да не стане прекалено сочна и водниста баницата.
Следват нови две кори и отново плънка. Разпределя се и малко от кашкавала. Редуват се 2 кори – плънка – две кори – плънка – кашкавал, докато свършат. Завършва се с кори.
Баницата се разрязва на квадрати с помощта на остър нож. Покрива се с фолио и се пече 15 минути, след което фолиото се маха и се пече още около 20 минути до зачервяване.
Вижте и рецептата за неделната баничка на Кари.