Баница със спанак

Баница със спанак и сирене

Един забравен пакет точени кори чакаше кротко в дъното на хладилника. С половината направих ябълков щрудел с ябълките, които ми останаха от тарт Татен. Другата половина използвах за баница със спанак, понеже имах запаси спанак за салата. Но нямах кисело мляко, та използвах заквасената сметана, останала от едно тирамису без яйца. Направих тирамису, защото в шкафа имаше бишкоти савоярди от една ягодова торта преди време. Нишката може да продължи дълго назад…

Стремя се да оползотворявам максимално наличните съставки и по-малко да хвърляме храна и хранителни продукти. Често си измислям или търся рецепти, специално за да комбинирам наличното в шкафа и в хладилника, а в магазина пазаруваме по седмичен списък. И пак не винаги се получава.

Но да се върнем на рецептата за тази вкусна баница със спанак и сирене…

Съставки

  • 1 пакет точени кори (500 гр)

  • 200 гр сирене

  • 3 яйца

  • 200 гр пресен бейби спанак

  • 1/2 глава лук

  • 1 с.л. брашно (с връх)

  • 1 ч.л. сода бикарбонат

  • 300 гр заквасена сметана

  • Олио за подмазване и сотиране

Начин на приготвяне

  • Яйцата се разбиват в голяма купа. Към тях се прибавя натрошеното сирене, брашното, содата и заквасената сметана и се разбърква добре. Вместо заквасена сметана може да използвате кисело мляко. Със сметана вкусът става по-плътен.
  • Лукът се нарязва на ситно. В тиган на котлона се загряват няколко с.л. олио. В загрятата мазнина се задушава лукът до омекване. Прибавя се бейби спанакът и се сотира до омекване на листата.Спанак
  • Спанакът се прибавя към яйчената смес и се разбърква добре.
  • Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. Правоъгълна тавичка се подмазва с олио.
  • Корите се разстилат две по две. Намазват се обилно със сместа, навиват се на руло откъм късата страна, като леко се прищипват двете страни, за да не изтича плънката. Редят се в тавата.Баница със спанак
  • Ако остане малко от плънката, разпределя се върху баницата. Краищата се наръсват с малко олио.
  • Баницата се покрива с алуминиево фолио и се пече така 15 мин., след което фолиото се маха и се пече още 30 мин., докато добие приятен златист цвят.Баница със спанак

Вижте и нашата рецепта за баница със сирене.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*