За Коледа Кари получи прекрасен подарък от издателство Хермес – Кулинарната книга на малкия готвач. Книгата е разкошна и е истински помощник за деца, които се интересуват от кулинария. Освен добре описаните и красиво илюстровани рецепти, в началото има и малко “обучителна” част с информация за основни кулинарни техники, предназначение на уреди и инструменти и други полезни съвети и информация.
С Кари и Мити изпробвахме няколко рецепти от книгата и решихме да ви споделим една от тях. Бях замразила боровинки преди време без ясна концепция за употребата им и боровинковите мъфини от книгата дойдоха съвсем навреме.
Продукти за 10 боровинкови мъфина
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 и 1/2 ч.ч. брашно
ванилия
1/2 ч.ч. замразени боровинки
6 с.л. масло
Приготвяне на боровинковите мъфини
Маслото се разтапя на котлона и се оставя да се поохлади.
Боровинките се смесват с 1 с.л. брашно и се оставят настрани. Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор.
В голяма купа се смесват сухите съставки: захарта, брашното, бакпулвера, содата, солта. В друга купа се разбиват до хомогенност яйцето и киселото мляко. Постепенно сухата смес се прибавя към течните съставки и се бърка с миксер или телена бъркалка, докато се получи хомогенна смес. По-гъста е от стандартната смес за мъфини.
Формички за мъфини се подмазват добре с разтопеното масло с помощта на четка. останалото масло се излива в сместа и се разбърква добре.
Боровинките се изсипват в сместа и се разбърква внимателно.
Сместа за боровинкови мъфини се разпределя във формичките за печене, като се пълнят на 1/3 до 1/2 от обема си, тъй като по време на печене ще се надигнат.
Пекат се в загрятата фурна около 20-25 мин. Може да проверите дали е готово, като промушите клечка за зъби в дълбочина на мъфина – ако излезе суха, значи сместа е добре изпечена.
Извадете мъфините от фурната и ги оставете да се охладят малко, преди да ги извадите от формичките.
Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате директно на мейла си нови рецепти, идеи и съвети: