Ивелина и нейните момчета вече ни гостуваха с ароматен домашен кекс. Днес представят за блога на малкия готвач питка.
Енислав и Иван ни скриха шапката с месене и точене. Но освен да готвят, те могат и да свирят, защото и в двете се учат от най-добрите. Докато майка им им показва тайните в кухнята, баща им ги учи на любов към музиката. Той е ръководител на детския духов оркестър Junior Bend, покорил интернет и познат с колоритните си изпълнения у нас и в Европа.

Съставки
1 кубче мая
1 кг брашно
2 яйца
400 гр кисело мляко
1 с.л. оцет
1 с.л. захар
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
Краве масло (около 40 гр)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Най-важното за пухкава питка и добре втасало тесто е всички продукти да са топли (маята, киселото мляко, яйцата).
Кубчето мая се разтваря в 1 ч.ч. топла вода, в която са добавени лъжицата захар и 3 с.л. брашно.
Докато се активира маята, в по-голям съд се пресява брашното, оформя се кладенче посредата.
В киселото мляко се добавя 1 с.л. оцет, разбърква се и се изсипва в кладенчето при брашното.
От яйцата единият жълтък се оставя настрани (ще го ползване накрая за намазване на питката). Останалите белтъци и жълтъци се разбъркват леко с вилица и се изсипват в кладенчето.
Накрая се прибавят и солта, олиото и активираната мая.
Замесваме средно меко тесто. Оставя се 30 мин. да втаса на топло, покрито с фолио или леко влажна кърпа, за да не хване коричка. После отново замесваме и разделяме на 4 топки.
Всяка топка разточваме на средно тънък лист, намазваме с малко предварително разтопено краве масло и нареждаме листите един върху друг. В зависимост от тавата, в която ще се пекат, разрязваме така напластените разточени ристи на 12 или 16 части ленти. От парчетата правим розички, кифлички или каквато формичка ви дойде на ум и подреждаме в намазнена тава. Така наредената питка оставяме още малко да втаса на топло, около 15 минути. Ако нямате време за второ втасване, не е проблем да се премине директно и към печенето.
Загряваме фурната на 180 градуса. Отгоре намазваме питката с предварително отделения жълтък, разбъркан с малко олио. Пече се до готовност, около 40 мин.
За финал и настроение, поздрав от Junior Bend от Италия каквато я познаваме и обичаме – шумна, усмихната и пълна с хора през лятото на 2019 година:
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.