питка

На гости: Домашна питка

Ивелина и нейните момчета вече ни гостуваха с ароматен домашен кекс. Днес представят за блога на малкия готвач питка.

Енислав и Иван ни скриха шапката с месене и точене. Но освен да готвят, те могат и да свирят, защото и в двете се учат от най-добрите. Докато майка им им показва тайните в кухнята, баща им ги учи на любов към музиката. Той е ръководител на детския духов оркестър Junior Bend, покорил интернет и познат с колоритните си изпълнения у нас и в Европа.

питка

Съставки

  • 1 кубче мая

  • 1 кг брашно

  • 2 яйца

  • 400 гр кисело мляко

  • 1 с.л. оцет

  • 1 с.л. захар

  • 3 с.л. олио

  • 1 ч.л. сол

  • Краве масло (около 40 гр)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Най-важното за пухкава питка и добре втасало тесто е всички продукти да са топли (маята, киселото мляко, яйцата).

Кубчето мая се разтваря в 1 ч.ч. топла вода, в която са добавени лъжицата захар и 3 с.л. брашно.

Докато се активира маята, в по-голям съд се пресява брашното, оформя се кладенче посредата.

В киселото мляко се добавя 1 с.л. оцет, разбърква се и се изсипва в кладенчето при брашното.

От яйцата единият жълтък се оставя настрани (ще го ползване накрая за намазване на питката). Останалите белтъци и жълтъци се разбъркват леко с вилица и се изсипват в кладенчето.

Накрая се прибавят и солта, олиото и активираната мая.

Замесваме средно меко тесто. Оставя се 30 мин. да втаса на топло, покрито с фолио или леко влажна кърпа, за да не хване коричка. После отново замесваме и разделяме на 4 топки.

Всяка топка разточваме на средно тънък лист, намазваме с малко предварително разтопено краве масло и нареждаме листите един върху друг. В зависимост от тавата, в която ще се пекат, разрязваме така напластените разточени ристи на 12 или 16 части ленти. От парчетата правим розички, кифлички или каквато формичка ви дойде на ум и подреждаме в намазнена тава. Така наредената питка оставяме още малко да втаса на топло, около 15 минути. Ако нямате време за второ втасване, не е проблем да се премине директно и към печенето.

Загряваме фурната на 180 градуса. Отгоре намазваме питката с предварително отделения жълтък, разбъркан с малко олио. Пече се до готовност, около 40 мин.

За финал и настроение, поздрав от Junior Bend от Италия каквато я познаваме и обичаме – шумна, усмихната и пълна с хора през лятото на 2019 година:

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*