Палачинки!
Сутрин имам едно много ранобудно бебе и една помотваща се със закуската кака. Ако искам да си гарантирам, че първото няма много да протестира, че е гладно, а второто няма да се бави прекалено на масата, от предния ден приготвям палачинки. Всъщност може да ги приготвите и на момента, защото всичко отнема не повече от 15 минути (барабар с яденето 😄).
Дозата по-долу е за около 7 тънки палачинки в тиган с диаметър 25 см.
Съставки ЗА 6-7 ТЪНКИ ПАЛАЧИНКИ
2 средно големи яйца
120 гр брашно от лимец
щипка сол
250-300 мл прясно мляко (може да замените и с ядково мляко, бадемовото е подходящо)
Зехтин или кокосова мазнина за подмазване
За гарниране: течен шоколад; мед; конфитюр; кленов сироп
Начин на приготвяне
- Яйцата се разбиват с бъркалка. Добавя се щипка сол.
- Към тях се прибавя млякото. Ако не желаете да ползвате прясно мляко, може да опитате с ядково – бадемовото е подходящо, тъй като има по-неутрален вкус.
- На части се прибавя и брашното (пресято), като се бърка добре след всяка част, за да не стане на бучки.
- Сместа за палачинки е с плътността на боза. Ако консистенцията ви се струва по-гъста или по-рядка, може да коригирате с добавяне на още малко съответно мляко или брашно.
- На висока степен на котлона загрейте плосък тиган с незалепващо покритие.
- Отстрани в купичка си сипете няколко лъжици мазнина за подмазване (олио, зехтин, кокосова мазнина).
- Подмажете леко нагретия тиган с помощта на салфетка.
- Изсипете около 1 к.ч. от сместа в тигана и разстелете добре с поклащане. Всъщност нужното количество смес зависи от диаметъра на тигана, както и от това колко дебели предпочитате палачинките. Вкъщи ги хапваме тънички.
- Запечете палачинката за около половин – една минута от едната страна, след което с помощта на дървена шпатула обърнете от другата. А може да пробвате и обръщане във въздуха 😎.
- Втората страна се запича по-бързо, така че наблюдавайте. Прехвърлете готовата палачинка с поднос или голяма плоска чиния.
- Преди всяка нова палачинка отново подмазвайте тигана.
- Гарнирайте с течен шоколад и ягоди, с мед или с любимото си сладко. Кари предпочита мед, а аз ги обичам с домашно сладко и натрошено сирене.
А може да увеличите дозата на съставките двойно и да използвате лимецовите палачинки за основа на палачинкова торта.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.
Благодаря за рецептата!