палачинки

Лимецови палачинки

Палачинки!

Сутрин имам едно много ранобудно бебе и една помотваща се със закуската кака. Ако искам да си гарантирам, че първото няма много да протестира, че е гладно, а второто няма да се бави прекалено на масата, от предния ден приготвям палачинки. Всъщност може да ги приготвите и на момента, защото всичко отнема не повече от 15 минути (барабар с яденето 😄).

Дозата по-долу е за около 7 тънки палачинки в тиган с диаметър 25 см.

Съставки ЗА 6-7 ТЪНКИ ПАЛАЧИНКИ

  • 2 средно големи яйца

  • 120 гр брашно от лимец

  • щипка сол

  • 250-300 мл прясно мляко (може да замените и с ядково мляко, бадемовото е подходящо)

  • Зехтин или кокосова мазнина за подмазване

  • За гарниране: течен шоколад; мед; конфитюр; кленов сироп

Начин на приготвяне

  • Яйцата се разбиват с бъркалка. Добавя се щипка сол.
  • Към тях се прибавя млякото. Ако не желаете да ползвате прясно мляко, може да опитате с ядково – бадемовото е подходящо, тъй като има по-неутрален вкус.
  • На части се прибавя и брашното (пресято), като се бърка добре след всяка част, за да не стане на бучки.
  • Сместа за палачинки е с плътността на боза. Ако консистенцията ви се струва по-гъста или по-рядка, може да коригирате с добавяне на още малко съответно мляко или брашно.
  • На висока степен на котлона загрейте плосък тиган с незалепващо покритие.
  • Отстрани в купичка си сипете няколко лъжици мазнина за подмазване (олио, зехтин, кокосова мазнина).
  • Подмажете леко нагретия тиган с помощта на салфетка.
  • Изсипете около 1 к.ч. от сместа в тигана и разстелете добре с поклащане. Всъщност нужното количество смес зависи от диаметъра на тигана, както и от това колко дебели предпочитате палачинките. Вкъщи ги хапваме тънички.
  • Запечете палачинката за около половин – една минута от едната страна, след което с помощта на дървена шпатула обърнете от другата. А може да пробвате и обръщане във въздуха 😎.
  • Втората страна се запича по-бързо, така че наблюдавайте. Прехвърлете готовата палачинка с поднос или голяма плоска чиния.
  • Преди всяка нова палачинка отново подмазвайте тигана.
  • Гарнирайте с течен шоколад и ягоди, с мед или с любимото си сладко. Кари предпочита мед, а аз ги обичам с домашно сладко и натрошено сирене.палачинки

А може да увеличите дозата на съставките двойно и да използвате лимецовите палачинки за основа на палачинкова торта.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Един коментар

  1. Теодора

    Благодаря за рецептата!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*