С тези кифлички със сирене баба ме изпращаше в неделя за общежитието в гимназията. Как да не ги помниш, като са уникални. Не знам каква е тази магия и дали има нещо общо с възрастта, но всички баби са невероятни майстори на тестото. Е, с рецептата от старата тетрадка и ние с Кари успяхме доста сполучливо да ги повторим :).
Съставки
1 пакетче суха мая (7 гр)
1 ч.л. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. сол
9 с.л. олио
500 гр брашно
2 яйца
100 гр масло
около 200 гр сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Млякото се затопля леко и в него се разтваря захарта. Изсипва се и сухата мая и се оставя за няколко минути да шупне.
Брашното се пресява в голяма купа. Добавят се солта, олиото и млякото с маята. Замесва се меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за около час на топло място.
Аз обикновено използвам за втасване печката. Включвам я на 40-50 градуса и след като достигне тази температура, изключвам и тогава поставям тестото вътре, като в началото даже оставям вратичката леко отворена. Купата с тесто покривам с навлажнена кърпа, за да не хване коричка. По този начин втасването при мен става за около 30 мин. Внимавайте обаче да не е прекалено топла фурната. При температура над 55-60 градуса маята “умира” и тестото не може да втаса. Или пък заради топлината втасването става много бързо и ако не реагирате, може да превтаса – бухва много, започва да мирише силно и се оформят балончета по повърхността му.
Втасалото тесто се замесва леко върху набрашнен плот и се разточва на тънка кора. Разрязва се на триъгълници.
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Маслото се разтапя до омекване.
Белтъците се смесват с натрошеното сирене. Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор.
Всеки триъгълник се намазва обилно с масло и в основата му се поставя лъжица от плънката от сирене и белтъци. Навива се на кифличка.
Навитите кифлички със сирене се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние една от друга. Отгоре се намазват с жълтъците, които оставихме настрана, и се поръсват със сусам.
Нашите кифлички със сирене се пекат в загрятата фурна до златисто (около 30 мин.). Ако се зачервят твърде бързо по време на печене, може да се наложи да ги завиете с фолио.
Ако харесвате тази рецепта, вижте и Питките-цветя с плънка от крема сирене.
ВИЖТЕ ОЩЕ РЕЦЕПТИ ОТ ТЕТРАДКАТА НА БАБА
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.