Тези питки със сирене са много лесни и вкусни, отлично допълнение към гювече, салата или самостоятелно за закуска с резен домат или с мед.
Тъй като рецептата не съдържа яйца, подходящи са и за бебета под 1 година. Брашното може да е изцяло пшеничено, но добре се получава и с микс от пшеничено и лимецово, например. Сиренето трябва да е твърдо, зряло, като в оригиналната рецепта се ползва краве, но на нас ни харесва и микс от краве и козе сирене.
Съставки за 6 питки
1 ч.ч. кисело мляко
150 гр бяло саламурено сирене
2 ч.ч. (около 300-350 гр) брашно
1 ч.л. сода за хляб
20 гр масло
Начин на приготвяне
- Фурната се включва на 190 градуса. Широка тавичка се застила с хартия за печене.
- Содата се разбърква в киселото мляко да шупне.
- Сиренето се настъргва на ситно или се намачква добре.
- В голяма купа се смесват шупналото мляко, сиренето и пресятото брашно. Бърка се с лъжица, след което се замесва меко тесто.
- От тестото се оформят 5-6 топки (долу-горе с големината на топка за тенис, но по-плоски). Тестото е меко и лепкаво, така че не се притеснявайте, че не се оформят перфектни топки. Подреждат се в застланата с хартия тавичка на растояние езна от друга.
- В центъра на всяка питка с пръст се прави вдлъбнатина и се поставя парченце масло.
- Питките се пекат до зачервяване (около 30 минути).
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.