Бананов хляб

Бананов хляб

Този бананов хляб е чудесен за закуска или следобедно хапване. Приготвя се изключително лесно, без миксер и излишно цапане на съдове.

Съставки ЗА ТАВИЧКА 12 Х 24 СМ

  • 2 яйца

  • 160 гр кафява захар

  • 2 зрели банана (около 250-280 гр общо без обелката)

  • 3 с.л. кокосово масло (може и разтопено краве масло)

  • 50 мл ядково мляко (може и краве мляко)

  • 300 гр брашно (аз използвам микс 100 гр пшеница, 200 гр спелта)

  • 1/2 ч.л. сол

  • 1 ч.л. сода бикарбонат

  • Няколко капки ванилия

  • По желание: 50 гр орехи; какао

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Фурната се включва на 175 градуса с вентилатор.

Бананите се намачкват с вилица в дълбока купа. Добавят се яйцата, захарта, млякото и маслото. Разбърква се с вилица, така че да се смесят добре.

Аз използвах бадемово мляко, но може да замените с кокосово или пък обикновено прясно мляко. Маслото в случая е кокосово, но може да се ползва и краве (оставете го предварително да поомекне или го затоплете леко на котлона). Захарта може да смените със заместител, който търпи термична обработка.

Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера и се добавя на части към яйчената смес.

С брашното може да експериментирате. Аз използвах микс от бяло брашно и спелта.

Бърка се с вилица или телена бъркалка, така че сухите съставки да се абсорбират добре. Сместа трябва да стане хомогенна, но без прекалено бъркане или разбиване. Капват се няколко капки ванилия. Ако желаете, може да добавите орехи, начупени на дребно, както и 1-2 ч.л. какао.

Тавичката се застила с хартия за печене (включително и стените). Сместа се изсипва в тавичката и се разстила добре. Пече се в загрятата фурна около 55 мин. до суха клечка.

Понякога правя този хляб с половин доза от продуктите. Използвам същата тавичка (12 х 24 см), просто става по-нисък, а печенето се скъсява с около 10 минути (на снимката по-горе е именно половин доза).

Изпеченият бананов хляб се оставя да поизстине. Сервира се, нарязан на парчета, в компанията на кисело мляко, айран или лъжица маскарпоне крем.

Нарязан на филийки, с този бананов хляб може да замените бишкотите савоярди при направата на Тирамису без яйца. В този случай блатовете от бананов хляб не се потапят в мляко или друга течност при реденето.

Ако тази рецепта ви допада, пробвайте и нашия Ябълков хляб.

Бананов хляб

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*