Това е една изключително лесна рецепта за баклава. Без да преувеличавам, 3-годишният Мити си я изпълни почти сам, аз отговарях само за горещия сироп.
Продукти за баклава с размери 20х30 см.
1/2 пакет фини кори за баница (10 листа)
100 гр масло
200 гр белен печен несолен шамфъстък
За сиропа:
200 мл вода
300 гр захар
Кората на 1/2 лимон
Приготвяне
Първо се приготвя сиропът. Водата и захарта се оставят на среден огън, докато водата заври и захарта се разтопи. Оставя се да покъкри няколко минути на тих огън и се дърпа от котлона. Добавя се ситно настъргана кора на 1/2 лимон. Оставя се да изстине.
Фурната се включва на 160 градуса с вентилатор. Маслото се разтапя на слаб котлон. Шам фъстъкът се смила в блендер на ситни трохи.
Тавичка с размери 20х30 см се подмазва добре с масло с помощта на четка. Точените кори се разрязват наполовина (с оглед на размера на тавичката). Поставя се един лист, намазва се с масло. Следва втори лист и пак се намазва. Така се редят 7 листа точени кори. Поръсва се обилно с шамфъстък.
Следват отново 7 листа точени кори, всеки от които намазан с разтопеното масло. Поръсваме с втора порция смлян шамфъстък, като оставяме малко количество и за накрая.
Финалът е с останалите листа точени кори, всеки от които намазан с масло. Накрая баклавата се разрязва на квадрати или ромбове с помощта на остър нож. Поръсва се с останалия шамфъстък и се пече в загрятата фурна около 35 минути.
Щом се зачерви, изважда се и още гореща се залива с изстиналия захарен сироп. Оставя се да се охлади напълно.
Съхранява се на стайна температура.
Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате директно на мейла си нови рецепти, идеи и съвети: