Бисквитена торта

На гости: Бисквитено-боровинковата торта на Ника

Днес на гости в блога са две много любими за нас дами. Ника е малка любопитна кокетка, чест герой в историите на www.poppygirl.life. За своите крехки 8 години е обиколила доста държави и живее между София, Тасос и Виена. С майка си Нели споделят увлечение към пътешествията, модата и храната, а техните интересни истории и преживявания може да следите на фейсбук страницата Poppy Girl.Life, както и в Instagram @thassos_poppygirl.

Специално за нас те приготвиха една много лесна и бърза бисквитено-боровинкова торта. Ето какво ни изпрати Нели:

Ника е сладка бърборана, която на 8 години вече има мнение по всички въпроси. Интересът й към готвенето е концентриран най-вече около десертите. Оказахме се вкъщи с една кутия прясно набрани боровинки от гората и тя вече имаше план как ще си направим крем, ще слепваме бисквити, а посредата ще слагаме от боровинките. Предложих да не са бисквити, а бисквитена торта. Пазарувахме от руски магазин, където попаднахме на бисквити с големината и формата на блат, което удовлетворяваше желанията и на двете ни и беше отличен вариант, защото дори на чийзкейка Ника най-много обича бисквитената основа. Измислихме си лесна и бърза рецепта, която тя да може да изпълни (почти) сама с приятелката си.

Съставки

  • 4 готови бисквитени блата (нашите са твърди бисквитени блатове от руски магазин, но може да се заменят с 2 пакета бисквити по избор)

  • 400 мл заквасена сметана (отново използвахме такава от руски магазин)

  • 200 гр пудра захар

  • 1 ванилия

  • 1 купичка (300-400 гр) пресни горски плодове по избор (в нашия случай боровинки)

  • Сокът от 1 компот от праскови, кайсии или дюли

  • Млечен шоколад за декорация

Начин на приготвяне

  • Сметаната се разбива с пудрата захар и ванилията с помощта на миксер. Ако обичате вкуса на чийзкейк, може към сметаната да добавите и 200 гр извара или рикота, за да се получи по-маслена и плътна смес.
  • Добавят се горските плодове, като се разбърква внимателно с шпатула, за да не се смачкат. Ако желаете, може да оставите настрана малко крем без плодове за намазването на тортата отгоре и отделно малко от плодовете за декорация.
  • Сокът от компота се налива в дълбока купа. В поднос или тавичка се поставя първият блат и с помощта на лъжица се сиропира с част от компота. Ако ползвате малки бисквити, потапяте всяка една за кратко в купата със сока и подреждате първия ред. За оформянето на красива торта е добре да използвате ринг за торта или форма с махаща се стена.
  • Върху бисквитената подложка поставяте част от крема и разпределяте равномерно. Следва вторият блат, който отново се сиропира (или вторият ред напоени бисквити). Редовете от крем и бисквити се повтарят, като завършвате с крем. 1 компот е достатъчен да напои 4 реда бисквити/блата.
  • Отгоре украсявате с настърган млечен шоколад или цели горски плодове.

Ника не обича меки торти, затова държахме нашата да остане леко хрупкава. За да омекне добре, необходимо е да престои в хладилника около 24 часа.

А ние пожелаваме успех на второкласничката Ника в новия учебен сезон!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*