Днес на гости в блога са две много любими за нас дами. Ника е малка любопитна кокетка, чест герой в историите на www.poppygirl.life. За своите крехки 8 години е обиколила доста държави и живее между София, Тасос и Виена. С майка си Нели споделят увлечение към пътешествията, модата и храната, а техните интересни истории и преживявания може да следите на фейсбук страницата Poppy Girl.Life, както и в Instagram @thassos_poppygirl.
Специално за нас те приготвиха една много лесна и бърза бисквитено-боровинкова торта. Ето какво ни изпрати Нели:
Ника е сладка бърборана, която на 8 години вече има мнение по всички въпроси. Интересът й към готвенето е концентриран най-вече около десертите. Оказахме се вкъщи с една кутия прясно набрани боровинки от гората и тя вече имаше план как ще си направим крем, ще слепваме бисквити, а посредата ще слагаме от боровинките. Предложих да не са бисквити, а бисквитена торта. Пазарувахме от руски магазин, където попаднахме на бисквити с големината и формата на блат, което удовлетворяваше желанията и на двете ни и беше отличен вариант, защото дори на чийзкейка Ника най-много обича бисквитената основа. Измислихме си лесна и бърза рецепта, която тя да може да изпълни (почти) сама с приятелката си.
Съставки
4 готови бисквитени блата (нашите са твърди бисквитени блатове от руски магазин, но може да се заменят с 2 пакета бисквити по избор)
400 мл заквасена сметана (отново използвахме такава от руски магазин)
200 гр пудра захар
1 ванилия
1 купичка (300-400 гр) пресни горски плодове по избор (в нашия случай боровинки)
Сокът от 1 компот от праскови, кайсии или дюли
Млечен шоколад за декорация
Начин на приготвяне
- Сметаната се разбива с пудрата захар и ванилията с помощта на миксер. Ако обичате вкуса на чийзкейк, може към сметаната да добавите и 200 гр извара или рикота, за да се получи по-маслена и плътна смес.
- Добавят се горските плодове, като се разбърква внимателно с шпатула, за да не се смачкат. Ако желаете, може да оставите настрана малко крем без плодове за намазването на тортата отгоре и отделно малко от плодовете за декорация.
- Сокът от компота се налива в дълбока купа. В поднос или тавичка се поставя първият блат и с помощта на лъжица се сиропира с част от компота. Ако ползвате малки бисквити, потапяте всяка една за кратко в купата със сока и подреждате първия ред. За оформянето на красива торта е добре да използвате ринг за торта или форма с махаща се стена.
- Върху бисквитената подложка поставяте част от крема и разпределяте равномерно. Следва вторият блат, който отново се сиропира (или вторият ред напоени бисквити). Редовете от крем и бисквити се повтарят, като завършвате с крем. 1 компот е достатъчен да напои 4 реда бисквити/блата.
- Отгоре украсявате с настърган млечен шоколад или цели горски плодове.
Ника не обича меки торти, затова държахме нашата да остане леко хрупкава. За да омекне добре, необходимо е да престои в хладилника около 24 часа.
А ние пожелаваме успех на второкласничката Ника в новия учебен сезон!