Племенниците ми обожават салам торта. Вкъщи никога не съм се сещала да правя, но сестра ми редовно приготвя за празници и делници. Звучи като доста обикновен десерт, но не и ако се направи като кейкпопс – „близалки“ за ядене, декорирани с шоколад и разноцветни пръчици.
Не един и два пъти този десерт е обирал овации на детските рождени дни. И най-хубавото – децата могат да си ги приготвят сами. Представям ви Моника и Ева и техните страхотни кейкпопс от сладък салам.
Съставки
1 пакет (270 гр.) обикновени бисквити Закуска
1 пакет (140 гр) обикновен локум
100 гр млечен шоколад
125 гр масло
1 с.л. какао
По желание: 2 десерта Родопче
По желание: 1/2 ч.ч. орехи
Клечки за шишчета
За декорация: 100 гр бял и/или млечен шоколад; захарни и шоколадови пръчици; кокосови стърготини
Начин на приготвяне
- Локумът се нарязва на дребно. Бисквитите се начупват на малки парченца. Шоколадът и родопчетата се накълцва на ситно. Орехите (ако ползвате) се накълцват на много ситно.
- На слаб огън на котлона слагаме маслото, 1/2 ч.ч. вода и добавяме локума. Бъркаме, докато локумът леко се разтопи.
- Сваляме от котлона, добавяме какаото, начупения шоколад и родопчетата и разбъркваме също да се разтопи.
- Към сместа прибавяме начупените бисквити и орехите (ако ползваме) и разбъркваме добре.
- Традиционната рецепта е от така получената смес да се оформи сладък салам. За целта се разстила фолио за свежо съхранение и сместа се изсипва отгоре и се оформя на руло. Прибира се в хладилника да стегне за една нощ. Сервира се на резени.
- По-интересната алтернатива за поднасяне на сладкия салам са кейкпопс (идва от lollipops или близалки на английски).
- Сместа се оформя на малки топчета с големина на орех.
- Всяко топче се набожда с клечка за шишче и се оставят в хладилника за няколко часа да стегнат. Обикновено клечките за шишчета са по-дълги, така че може да ги срежете, за да изглеждат по-симетрично на фона на малкото топче.
- Идва ред на декорацията. Шоколадът (бял, черен и/или млечен) се разтапя на водна баня. Пръчиците и кокосовите стърготини се изсипват в отделни купички.
- Всяка близалка се топва хубаво в избрания шоколад, след което клечката се забожда върху стиропор, за да стегне шоколадът.
- Може да оставите топчетата само с шоколад или, докато той е още мек, да поръсите обилно с кокосови стърготини или захарни/шоколадови пръчици, така че да полепнат добре.
- Кейкпоп-ите се оставят да стегнат. Поднасят се забодени върху подложка от стиропор или с топчетата надолу върху хартиени кошнички за бонбони.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.