лимонов десерт

Лимонов чийзкейк с меренг

Лимонов чийзкейк преди правех предимно без печене. В този вариант обаче наистина ми стана любим. Хрупкава бисквитена основа, чийкейк с лек лимонов аромат и по-неутрален вкус, лимонов крем (лимонов кърд) с чудесна киселинност, балансирана от сладостта на меренга (белтъчния крем). Всяко бодване трябва да съдържа и четирите компонента за съвършената хапка.

Съставки ЗА ЧИЙЗКЕЙК С ДИАМЕТЪР ОКОЛО 26 СМ.

  • За бисквитената основа
  • 200 гр пълнозърнести бисквити

  • 50 гр масло

  • 1 с.л. лешников или бадемов тахан

  • За плънката
  • 170 гр пудра захар

  • 3 яйца

  • 500 гр крема сирене

  • 400 гр заквасена сметана

  • 2 с.л. бадемово брашно (може да се замени и с бяло брашно или натурално царевично нишесте)

  • 1 лимон

  • Няколко капки ванилова есенция

  • За лимоновия крем
  • 3 жълтъка

  • 150 гр захар

  • Кората на 2 лимона

  • 100 гр масло

  • 60 мл прясно изцеден лимонов сок

  • щипка сол

  • За меренга
  • 3 белтъка

  • 200 гр захар

  • 1 щипка лимонена киселина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

За бисквитената кора

Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.

Маслото се разтапя. Бисквитите се смилат на ситно в блендер. Към тях се прибавят разтопеното масло и тахана и се разбъркват добре, така че да се получи хомогенна смес и бисквитените трохи да се напоят добре от маслото.

Бисквитената смес се разпределя равномерно по дъното на кръгла форма за торта с махащо се дъно. Сместа е добре да покрие и част от стените (като борд от около 1 см. по ръба).

Бисквитената кора се запича в загрятата фурна за 5-10 мин. После се изважда и се оставя настрана в тортената форма да се охлади напълно.

За чийз крема

Захарта се разбива с крема сиренето и към тях едно по едно се прибавят яйцата. Разбиването е на по-ниска степен, така че да не се добавя прекалено много въздух към сместа. След яйцата се прибавят заквасената сметана и брашното, както и няколко капки ванилия, настъргана на ситно ренде кората на лимона (само жълтата част) заедно с 30 мл. прясно изцеден лимонов сок. Разбърква се до хомогенност за последно и се излива в тортената форма върху бисквитената подложка.

Така приготвеният личонов чийзкейк се пече около 10 минути в загрятата на 180 градуса фурна, след което градусите се намалят на 150 и печенето продължава още около 50 минути. След това фурната се изключва, вратата леко се открехва и чийзкейкът се оставя във фурната за още десетина минути. Добре е да не отваряте вратата по време на печенето, а след изваждане да оставите чийзкейкът да се охлади напълно на стайна температура. Не обичам да ползвам водна баня при печен чийзкейк и затова се старая печенето да е на по-ински градуси и промяната в температурата да става плавно – това би предотвратило “нацепването” на нашия чийзкейк.

За лимоновия крем

Кората на двата лимона се настъргва на ситно ренде (само жълтата част). Сокът се изстисква. За рецептата ще ни е необходим 100 мл.

Настърганите кори, сокът на лимоните, захарта и маслото се затоплят на водна баня. Сместа се загрява, докато захарта и маслото се разтопят.

Жълтъците се разбъркват леко с вилица. Добавят се към маслено-лимоновата смес, като се разбъркват енергично с телена бъркалка. След това сместа продължава да се готви на котлона на водна баня с непрекъснато бъркане още около 20 мин, докато се сгъсти. Оставя се да се охлади.

За меренга

Белтъците трябва да са на стайна температура. В чиста суха купа се разбиват с миксер до пяна, след което постепенно се прибавя захарта заедно с лимонтузуто и разбиването продължава до твърди върхове.

Сглабяне на нашия лимонов чийзкейк

Охладеният лимонов чийзкейк се освобождава от тортената форма. Отгоре се разпределя равномерно лимоновия крем, а върху него белтъчният. Като меренгът се оформя на мълни с помощта на лъжица.

С готварска горелка върховете на меренга се обгарят.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте The Little Chef във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*