Лимонов чийзкейк преди правех предимно без печене. В този вариант обаче наистина ми стана любим. Хрупкава бисквитена основа, чийкейк с лек лимонов аромат и по-неутрален вкус, лимонов крем (лимонов кърд) с чудесна киселинност, балансирана от сладостта на меренга (белтъчния крем). Всяко бодване трябва да съдържа и четирите компонента за съвършената хапка.
Съставки ЗА ЧИЙЗКЕЙК С ДИАМЕТЪР ОКОЛО 26 СМ.
- За бисквитената основа
200 гр пълнозърнести бисквити
50 гр масло
1 с.л. лешников или бадемов тахан
- За плънката
170 гр пудра захар
3 яйца
500 гр крема сирене
400 гр заквасена сметана
2 с.л. бадемово брашно (може да се замени и с бяло брашно или натурално царевично нишесте)
1 лимон
Няколко капки ванилова есенция
- За лимоновия крем
3 жълтъка
150 гр захар
Кората на 2 лимона
100 гр масло
60 мл прясно изцеден лимонов сок
щипка сол
- За меренга
3 белтъка
200 гр захар
1 щипка лимонена киселина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За бисквитената кора
Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
Маслото се разтапя. Бисквитите се смилат на ситно в блендер. Към тях се прибавят разтопеното масло и тахана и се разбъркват добре, така че да се получи хомогенна смес и бисквитените трохи да се напоят добре от маслото.
Бисквитената смес се разпределя равномерно по дъното на кръгла форма за торта с махащо се дъно. Сместа е добре да покрие и част от стените (като борд от около 1 см. по ръба).
Бисквитената кора се запича в загрятата фурна за 5-10 мин. После се изважда и се оставя настрана в тортената форма да се охлади напълно.
За чийз крема
Захарта се разбива с крема сиренето и към тях едно по едно се прибавят яйцата. Разбиването е на по-ниска степен, така че да не се добавя прекалено много въздух към сместа. След яйцата се прибавят заквасената сметана и брашното, както и няколко капки ванилия, настъргана на ситно ренде кората на лимона (само жълтата част) заедно с 30 мл. прясно изцеден лимонов сок. Разбърква се до хомогенност за последно и се излива в тортената форма върху бисквитената подложка.
Така приготвеният личонов чийзкейк се пече около 10 минути в загрятата на 180 градуса фурна, след което градусите се намалят на 150 и печенето продължава още около 50 минути. След това фурната се изключва, вратата леко се открехва и чийзкейкът се оставя във фурната за още десетина минути. Добре е да не отваряте вратата по време на печенето, а след изваждане да оставите чийзкейкът да се охлади напълно на стайна температура. Не обичам да ползвам водна баня при печен чийзкейк и затова се старая печенето да е на по-ински градуси и промяната в температурата да става плавно – това би предотвратило “нацепването” на нашия чийзкейк.
За лимоновия крем
Кората на двата лимона се настъргва на ситно ренде (само жълтата част). Сокът се изстисква. За рецептата ще ни е необходим 100 мл.
Настърганите кори, сокът на лимоните, захарта и маслото се затоплят на водна баня. Сместа се загрява, докато захарта и маслото се разтопят.
Жълтъците се разбъркват леко с вилица. Добавят се към маслено-лимоновата смес, като се разбъркват енергично с телена бъркалка. След това сместа продължава да се готви на котлона на водна баня с непрекъснато бъркане още около 20 мин, докато се сгъсти. Оставя се да се охлади.
За меренга
Белтъците трябва да са на стайна температура. В чиста суха купа се разбиват с миксер до пяна, след което постепенно се прибавя захарта заедно с лимонтузуто и разбиването продължава до твърди върхове.
Сглабяне на нашия лимонов чийзкейк
Охладеният лимонов чийзкейк се освобождава от тортената форма. Отгоре се разпределя равномерно лимоновия крем, а върху него белтъчният. Като меренгът се оформя на мълни с помощта на лъжица.
С готварска горелка върховете на меренга се обгарят.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте The Little Chef във Facebook и в Instagram.