Декември е коледен, сладък, ароматен. Събрахме на едно място предложенията за коледни десерти на 7 мама блогъри, от които направо ни замириса на Коледа и усетихме топлината на готварската печка.
Към всяка рецепта има линк към оригиналното съдържание, а снимките са любезно предоставени от авторите на тези кулинарни вълшебства. Надникнете в социалните профили на нашите гост-готвачи за още вкусни и красиви снимки и празнични идеи.
Коледни мъфини еленче
Автор: Моника от One day with Mateo
Последвайте блога One day with Mateo в Instagram
ПРОДУКТИ:
За мъфините:
260 грама брашно от лимец
100 грама мусковадо
100 грама краве масло
2 яйца
150 мл прясно мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
30 грама шоколадови капки
За глазурата:
200 грама пудра захар
200 грама краве масло
1 ч.л. нискомаслено какао
За рогата на еленчетата: 80 грама шоколад (или шоколадови капки)
За нослетата: Червени боровинки (замразени)
ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата да са на стайна температура, а маслото за мъфините да е разтопено и охладено. В купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се пресятото брашно и содата. Към тях и маслото, млякото и шоколадовите капки. Разбърква се добре и се разпределя в намазнена форма за мъфини с краве масло. Пълни се не повече от средата, защото удвояват обема си. Получават се 12-13 броя.
Глазурата. Тази глазура е подходяща за сладкиши, които са по-леки и не толкова сладки. Получава се тежка и не би си подхождала с прекалено подсладени десерти.
В купа с миксер се разбива студеното масло, предварително нарязано на кубчета. След като се разбие добре, се добавят малко по малко пудрата захар и какаото и отново се разбива добре.
Докато мъфините се пекат, се разтапя на водна баня шоколадът за еленските рога. За тях използваме шприц с дупка с малък накрайник. Върху тавичка с хартия за печене се правят форми като „У“. Като тези на снимката. Направете повече рогца, защото има възможност след това някои от тях да се счупят. Това е причината и да не са прекалено тънки, за да може да ги поставите успешно върху мъфина. Освен рогцата, се правят и няколко шоколадови топченца за очички. Оставяме ги да се охладят в хладилник.
Джинджифилови сладки с ръжено брашно
Автор: Габриела от DeGab
Последвайте Габриела във Facebook и Instagram
ПРОДУКТИ:
300 гр. ръжено брашно
1 щипка сол
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. карамфил на прах
1 яйце
100 гр. кокосово масло
1 ч.л. ванилов екстракт
5 с.л. мед
1/2 ч.л. сода бикарбонат
ПРИГОТВЯНЕ
Медът се загрява, към него се прибавя содата и се разбърква. Ръженото брашно се слага в голяма купа, добавят се солта и подправките и се разбърква. Прибавя се разтопеното кокосово масло, яйцето, ваниловият екстракт, медът със содата и се замесва тесто. Тестото се разделя на две части, увива се във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за 30 минути.
Охладеното тесто се разточва с дебелина 5 мм. и се изрязват формички. Ако е много твърдо, омесете за кратко и то ще поеме топлината от ръцете ви. Бисквитите се нареждат в тава и се пекат в загрята фурна на 170°С.
Унгарски коледни колачи
Автор: Ради Бичева от Spiced with Love
Последвайте Ради във Facebook и Instagram
ПРОДУКТИ за около 18-20 бр.
100 гр крема сирене
125 гр меко краве масло
200 гр брашно + още малко за поръсване на плота и за доомесване
Сладко по ваш избор
Пудра захар за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме омекналото масло и крема сиренето до пухкав крем. Добавяме брашното и с ръце събираме в тесто. Прехвърляме върху плот, поръсен с брашно. Ако е необходимо, добавяме още малко брашно и доомесваме до меко тесто. Разточваме с помощта на точилка.
Изрязваме с нож или резачка за пица ленти с широчина около 3 см. Всяка лента нарязваме на правоъгълници. Във всеки правоъгълник слагаме малко от сладкото. Завиваме двата края на всеки правоъгълник и прищипваме леко. Подреждаме сладките в тава, застлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до лек златит цвят. Вадим тавата и охлаждаме добре. Поръсваме с пудра захар и поднасяме.
Коледно руло с канела и сушени плодове
Автор: Даниела от Dani’s Cookings
Последвейте Дани във Facebook и Instagram
ПРОДУКТИ:
За тестото:
500 г брашно
115 г кисело мляко
150 мл топло прясно мляко
15 г суха мая
2 ч.л. есенция ванилия
2 яйца
60 г захар
½ ч.л. сол
50 + 50 г топено масло
За пълнежа:
150 г сушени червени боровинки
150 г сушени кайсии нарязани на дребно
1-2 ч.л. канела на вкус
2 с.л. кафява захар
100 г смлени орехи
100 мл гореща вода
ПРИГОТВЯНЕ
Тесто:
В чаша смесете топлото мляко, 1 ч.л. от захарта и сухата мая. Покрийте сместа с кърпа и я оставете за 5-10 минути, докато образува пяна. В голяма купа разбийте за кратко яйцата с ръчна бъркалка (или с миксер с приставката за тестото). Добавете сместа с маята, останалата захар и 50 г разтопено масло и разбийте, докато се смесят. Добавете киселото мляко и солта. Постепенно прибавете брашното, като разбърквате леко с бъркалката (или с миксера на най-ниска скорост). Щом започне да се образува меко тесто, размесете го с приставката за тесто на миксера или с ръка, докато поеме цялото брашно.
Направете топка от тестото и я оставете в купа, като я покриете с кърпи. Сложете купата на топло (близо до източник на топлина) за 1-2 часа, докато тестото утрои обема си.
Пълнеж:
Накиснете сушените плодове в гореща вода за 1-2 часа. В купа смесете захарта, канелата и смлените орехи и разбъркайте.
Намазнете добре дъното и страните на кръгла форма с подвижно дъно с диаметър 26 см.
Разточете тестото между два листа хартия за печене. Намажете разточения лист с малко от останалите 50 г разтопено масло. Прегънете листа върху намазнената част и отново разточете. Намазнете отново разточеното тесто и пак го прегънете върху маслото. Продължете така 5-6 пъти, или докато изхабите около половината от маслото.
Разточете тестото на широк правоъгълник с дебелина около 1 см. Намажете го с масло и го поръсете равномерно със сместа от канела, орехи и захар. Отгоре разпределете накиснатите сушени плодове (ако не са поели цялата вода, оставете каквото е останало от нея в купата).
Разрежете тестото на ленти, широки колкото половината от височината на формата за печене. Навийте една лента на охлюв и я поставете в средата на формата. Продължете да навивате около нея останалите ленти, докато се запълни цялата форма.
За по-лесно може да нарежете лентите с широчина колкото височината на тавата и да ги прегънете на две върху плънката, преди да ги навиете. Така ще предотвратите донякъде изпадането на плодовете, докато навивате рулото. А най-лесният начин би бил да направите няколко индивидуални рула, като навиете всяка лента поотделно, и да ги наредите във формата едно до друго.
Намажете отгоре рулото с останалото масло. Покрийте тавата с хартия за печене и отгоре с кърпи. Оставете я на топло за 1-2 часа.
Загрейте фурната до 200 градуса С. Покрийте рулото с алуминиево фолио и печете за 30 минути. Отстранете фолиото и печете до златисто. Извадете формата от фурната и покрийте рулото с кърпа, докато е горещо. Оставете го да се охлади за 10-15 минути, преди да сервирате.
Шоколадови елхички
Автор: Станка от Know How to Cook
Последвайте Станка във Facebook и Instagram
ПРОДУКТИ:
100 г пълнозърнесто оризово брашно
100 г брашно от елда
15 фурми без костилка
30 мл портокалов сок (или вода)
50 г меко кокосово масло
20 г какао
1 голямо яйце (60 г)
½ ч.л. бакпулвер
5-6 капки етерично портокалово масло (по желание)
За декорация
50 г черен шоколад (минимум 70% какао)
50 г кокосови стърготини
ПРИГОТВЯНЕ
В купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре. В кухненски робот смелете фурмите заедно с яйцето и портокаловия сок. Щом добият кремообразна консистенция, добавете кокосовото масло и етеричното масло и блендирайте за кратко.
Добавете яйчената смес към сухите съставки и разбъркайте, докато се оформи тесто. Не се притеснявайте, ако не се събира на хубава топка. Сложете тестото в хладилник за 1-2 часа.
Извадете тестото от хладилника и работете с него бързо. Ако започне много да омеква, отново го сложете за кратко в хладилник.
Включете фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор. Разточете тесто на лист с дебелина 5-6 мм между два листа хартия за печене. Изрежете елхичките и ги подредете върху плитка тава, застлана с хартия за печене. Изпечете ги за около 10 минути в загрята фурна, след което ги охладете върху решетка.
Разтопете шоколада на водна баня и декорирайте охладените елхички с него. Поръсете с кокосови стърготини.
Сладка питка звезда
Автор: Харитина от Професия мама
Последвайте Хари във Facebook и Instagram
ПРОДУКТИ:
150 мл. топло мляко
1 яйце
60 мл. зехтин/олио
400 гр. брашно (използвам от спелта)
50 гр. кокосов нектар + 1 ч.л. кокосов нектар
1/2 ч.л. сол
1 пакет суха мая (7 гр.)
Конфитюр по избор или течен шоколад
ПРИГОТВЯНЕ
Разтварям маята в топлото мляко и кокосовия нектар. Оставям за 5 мин. да шупне. През това време разбивам яйцето заедно с мазнината. В отделен съд смесвам брашното заедно със солта и оформям като кладенец. Посредата изсипвам шупналата мая, разбитото яйце с мазнината и започвам да меся меко тесто. При необходимост добавям още брашно.
Поставям тестото в дълбока купа, покривам със стреч фолио и оставям да втаса за 1 час (докато удвои обема си). Разделям тестото на три равни части и всяка от тях разточвам върху набрашнена повърхност в кръгла форма с диаметър 24 см.
Подреждам разточените теста едно върху друго с конфитюр между тях. Посредата поставям чаша и я пристискам към тестото, което разрязвам с остър нож на 16 части (от ръба на чашата към края на тестото). Две по две частите навивам по три пъти в противоположна посока и притискам краищата им един към друг. Така получавам звезда с осем лъча. Покривам сладката питка и я оставям да втаса още 20-30 мин. След това пека на 180 градуса с вентилатор (не загрявам предварително фурната) за 20-25 мин.
„Мандаринки“ – маслени сладки с плодов пълнеж
Автор: Диди от Cherry Bakery
Последвайте Диди във Facebook и Instagram
ПРОДУКТИ за 18-20 броя „мандаринки“
За пълнежа:
3 по-дребни ябълки
50 гр кафява захар
30 гр стафиди
канела на вкус
За тестото:
140 гр меко масло
80 гр пудра захар
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. ванилов пудинг на прах
За глазиране на сладките:
1 белтък
оранжева сладкарска боя
ПРИГОТВЯНЕ
За плодовия пълнеж настържете ябълките на едро ренде. Разбъркайте ги със захарта, стафидите и канела на вкус и ги задушете на слаб огън до съвсем леко омекване (да не стават на пюре). Отцедете отделилата се течност – плънката трябва да е възможно най-суха, за да не изтича при оформянето на сладките после.
За тестото разбийте маслото с пудрата захар до пухкавост. Добавете яйцето, прясното мляко и смесените брашно и пудинг. Съберете тестото на топка и ако е твърде лепкаво, му добавете още малко брашно. Сложете топката тесто между два пласта прозрачно фолио, оформете го на плосък правоъгълник и го приберете в хладилник за 2 часа.
Извадете охладеното тесто. Късайте топчета, големи колкото орех, изтънявайте ги върху дланта си до получаването на (приблизително) кръг и сложете в центъра по 1/2 ч.л. ябълкова плънка. Загърнете плънката с краищата на тестото, прищипете ги, така че да няма никакви отвори, и внимателно оформете отново топче между дланите си. Работете бързо – тестото е маслено и при по-продължителен контакт с топлината на ръцете, се размеква и оформя по-трудно.
Оформените топчета подредете върху хартия за печене, намажете с белтък и малко оранжева сладкарска боя. Ако не желаете да ползвате боя, ще ви свърши работа и много наситено жълт яйчен жълтък – от домашни яйца, например.
Ако искате да декорирате сладките с листенца, както направих аз, тук е моментът да нарежете дървено шишче на малки парчета и да забодете по една импровизирана дръжчица на всяка мандаринка преди печене.
Изпечете курабийките на 180 градуса до златисто. Оставете ги да изстинат, махнете им „дръжките“ от шишчетата и сложете на тяхно място такива от истински мандарини, по едно карамфилче или пък дръжчици и листа от захарен фондан.
И една бонус рецепта от мен…
Линцер сладки
Автор: Наталия от The Little Chef
Последвайте ни във Facebook и Instagram за още рецепти и идеи
ПРОДУКТИ
150 гр бадемово брашно
200 гр бяло брашно
1 яйце
150 гр масло
80 гр пудра захар
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1/4 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. лимонови стърготини (сушени или настъргана кора от лимон)
Няколко капки ванилова есенция
За декорация и слепване
Пудра захар
Сладко по избор (ягоди, малини, дюли, кайсии)
ПРИГОТВЯНЕ
Маслото се нарязва на кубчета исе разбива заедно с 80 гр пудра захар до пухкав крем. Прибавя се яйцето и относо се разбива. Прибавя се бадемовото брашно. Ако нямате, може да използвате цели обелени бадеми (или лешници), които да смелите много фино в блендер заедно с 1 с.л. кристална захар. Захарта спомага за това смлените ядки да не слепват, а да останат на трохи. Прибавят се ароматите и се разбива отново с миксер. Постепенно се прибавя пресятото брашно, като се бърка с лъжица до получаване на много меко тесто.
Разделете тестото на 2 или 3 части, всяка увийте във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за минимум 1 час. На този етап тестото ще бъде доста меко. Не добавяйте повече брашно, щом стегне в хладилника, ще е отлично за разточване. След като тестото е престояло в хладилника и е стегнало, извадете първата топка. Включете фурната на 180 градуса. Застелете голяма тава с хартия за печене.
Върху добре набрашнен плот разточете кора с дебелина около 3-4 мм. Пригответе формички за изрязване на тесто. Линцер сладките се слепват две по две, като горната бисквитка е с различни разрези и дупки. Т.е. трябва да приготвите чифтове бисквитки с еднаква форма – например, звезди, сърца или кръгове (изрязани с чаша). Изрежете необходимите формички и ги подредете в тавата.
Половината от вече подредените бисквитки остават цели, а на останалата половина изрежете малки дупки в желана форма – например, малки кръгчета, изрязани със сламка; зигзагообразни и звездовидни дупки, изрязани с форми за шприцоване. Това допълнително рязане е добре да става в тавата, за да сте спокойни, че бисквитките са наредени при още стегнало тесто и няма да се разкъсат или смачкат.
Ако тестото омекне твърде много по време на работа, приберете го отгново в хладилника и продължете работа с ввтората топка. Ако ви хартиса тесто, а тавата вече е пълна, приберете в хладилника за следващата доза.
Подредените линцер сладки се пекат в загрятата фурна около 10 минути. Времето зависи от размера на формичките (и от фурната, разбира се). Готовите сладки имат лек златист загар по краищата. Изпечените бисквитки се изваждат от фурната и се оставят да се охладят. Същата процедура повтаряме и с останалото тесто от хладилника.
Сглабяне на линцер сладките. Подредете всички бисквитки с дупки върху хартия за печене и щедро ги поръсете с пудра захар с помощта на цедка. Всички цели бисквитки намажете от долната страна със сладко по избор. Подходящи са гъсти лепкави сладка с кисела нотка, която да контрастира на захарта отгоре. Аз смесих конфитюри от дюли и ягоди. Други подходящи са малини и кайсии, например.
Върху всяка бисквитка със сладко се поставя за похлупаче неин близнак с пудра захар. По този начин (с предварителното поставяне на пудра захар) през дупчиците се вижда сладкото и се получава красив контраст на цветовете. Готовите линцер сладки се съхраняват на стайна температура в плътно затворена кутия
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате първи рецептите и публикациите в блога.