Чийзкейк

На гости: Ню Йорк чийзкейк

Тя е майстор сладкар. Трудно е да определя дали тортите й са по-красиви или по-вкусни, май е по много и от двете. А ръчно рисуваните сладки, които прави, са истинско произведение на изкуството.

Ирина от My sweet bakery ни е на гости в блога заедно с двете си прекрасни дъщерички Маги и Габи. Те са на възрастта на Кари и също много обичат да помагат в кухнята.

Представяме ви тяхната рецепта за Ню Йорк чийзкейк.

My sweet bakery

Съставки

  • За бисквитената основа
  • 200 гр бисквити или несолени крекери

  • 100 гр масло

  • За крема
  • 600 гр крема сирене Филаделфия (или фина сладкарска извара)

  • 400 гр заквасена сметана

  • 200 мл животинска сметана

  • 4 яйца

  • 1 ч.ч. захар

  • 1 ч.л. ванилов екстракт

  • За плодовия сос
  • 200 гр малини или други бери плодове (ягоди, боровинки)

  • 100 гр захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Започваме с основата на нашия чийзкейк. Бисквитите се смилат с блендер. Маслото се разтапя на слаб котлон или в микровълнова и се добавя към бисквитените трохи. Омесва се добре, така че маслото да овлажни бисквитите и да стане на бучки.

Стените на тортена форма с диаметър 26 см и махащо се дъно се облепят с хартия за печене, като хартията стърчи по-високо от ръба на формата, тъй като сладкишът се надига при печене.

Сместа за бисквитената кора се изсипва във формата и с помощта на лъжица или дъното на чаша се разпределя добре и се заравнява. Поставя се в хладилник да стегне, докато приготвяме крема.

Подготовка на крема

В дълбока купа се изсипва заквасената сметана и на части се добавя захарта, като се разбива с миксер. Следва добавяне на крема сиренето и отново разбиване, после животинската сметана и ванилията. Разбива се с миксер, за да се смесят добре.

Яйцата се добавят едно по едно при непрекъснато разбиване, докато напълно се абсорбират в крема.

Готовата смес се изсипва върху бисквитената основа и се заглажда отгоре. Тортената форма отвън се опакова в алуминиено фолио и се поставя в по-широка и дълбока тавичка. В голямата тавичка се налива гореща вода, тъй като чийзкейкът трябва да се пече на водна баня.

Чийзкейкът се поставя в студена фурна, която се включва на 150-160 градуса с вентилатор. Пече се 1 час и 30 мин. При печене от студена фурна и на по-ниски градуси, сместа се запича равномерно навсякъде и не прегарят краищата, не се образува и капаче отгоре.

Готово е, щом порозовее отгоре или леко покафенее отстрани. Може да проверим и с клечка дали вътре е изпечено – трябва да излезе чиста. Фурната се изключва и вратата леко се отваря – изчакваме така 5 минути и тогава вадим чийзкейка от фурната. Оставя се да изстине добре, след което се прибира в хладилника за няколко часа.

Подготовка на соса

Плодовете се пасират в блендер и се прецеждат през цедка, за да се отстранят семките (ако ползвате малини).

В тенджера на котлона се изсипват пасираните плодове, добавя се захарта, а ако е много гъсто и малко вода. Вари се не повече от 5 минути – за да се стопи захарта и леко да се сгъсти. Изсипва се в сосиера и се оставя да се охлади.

Чийзкейкът се изважда от тортената форма. Аранжира се със свежи плодове.

Разрязва се студен и се поднася с по 1-2 с.л. сос върху всяко парче.

С Ирина се познаваме покрай децата. Едва по-късно разбрах за увлечението й към сладкарството, което се е превърнало и в нейна професия. На страничката й във Facebook My sweet bakery може да разгледате част от красивите и много вкусни неща, които тя прави по индивидуални поръчки.

А колкото и да звучи странно през септември, тя вече е на коледна вълна и скоро започва да записва поръчки за изработка на коледни сладки.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Един коментар

  1. Ирина Дачева

    Благодарим много Натали,че бяхме ваши гости!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*