Тя е майстор сладкар. Трудно е да определя дали тортите й са по-красиви или по-вкусни, май е по много и от двете. А ръчно рисуваните сладки, които прави, са истинско произведение на изкуството.
Ирина от My sweet bakery ни е на гости в блога заедно с двете си прекрасни дъщерички Маги и Габи. Те са на възрастта на Кари и също много обичат да помагат в кухнята.
Представяме ви тяхната рецепта за Ню Йорк чийзкейк.

Съставки
- За бисквитената основа
200 гр бисквити или несолени крекери
100 гр масло
- За крема
600 гр крема сирене Филаделфия (или фина сладкарска извара)
400 гр заквасена сметана
200 мл животинска сметана
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилов екстракт
- За плодовия сос
200 гр малини или други бери плодове (ягоди, боровинки)
100 гр захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Започваме с основата на нашия чийзкейк. Бисквитите се смилат с блендер. Маслото се разтапя на слаб котлон или в микровълнова и се добавя към бисквитените трохи. Омесва се добре, така че маслото да овлажни бисквитите и да стане на бучки.


Стените на тортена форма с диаметър 26 см и махащо се дъно се облепят с хартия за печене, като хартията стърчи по-високо от ръба на формата, тъй като сладкишът се надига при печене.
Сместа за бисквитената кора се изсипва във формата и с помощта на лъжица или дъното на чаша се разпределя добре и се заравнява. Поставя се в хладилник да стегне, докато приготвяме крема.
Подготовка на крема
В дълбока купа се изсипва заквасената сметана и на части се добавя захарта, като се разбива с миксер. Следва добавяне на крема сиренето и отново разбиване, после животинската сметана и ванилията. Разбива се с миксер, за да се смесят добре.
Яйцата се добавят едно по едно при непрекъснато разбиване, докато напълно се абсорбират в крема.


Готовата смес се изсипва върху бисквитената основа и се заглажда отгоре. Тортената форма отвън се опакова в алуминиено фолио и се поставя в по-широка и дълбока тавичка. В голямата тавичка се налива гореща вода, тъй като чийзкейкът трябва да се пече на водна баня.



Чийзкейкът се поставя в студена фурна, която се включва на 150-160 градуса с вентилатор. Пече се 1 час и 30 мин. При печене от студена фурна и на по-ниски градуси, сместа се запича равномерно навсякъде и не прегарят краищата, не се образува и капаче отгоре.
Готово е, щом порозовее отгоре или леко покафенее отстрани. Може да проверим и с клечка дали вътре е изпечено – трябва да излезе чиста. Фурната се изключва и вратата леко се отваря – изчакваме така 5 минути и тогава вадим чийзкейка от фурната. Оставя се да изстине добре, след което се прибира в хладилника за няколко часа.
Подготовка на соса
Плодовете се пасират в блендер и се прецеждат през цедка, за да се отстранят семките (ако ползвате малини).
В тенджера на котлона се изсипват пасираните плодове, добавя се захарта, а ако е много гъсто и малко вода. Вари се не повече от 5 минути – за да се стопи захарта и леко да се сгъсти. Изсипва се в сосиера и се оставя да се охлади.
Чийзкейкът се изважда от тортената форма. Аранжира се със свежи плодове.
Разрязва се студен и се поднася с по 1-2 с.л. сос върху всяко парче.




С Ирина се познаваме покрай децата. Едва по-късно разбрах за увлечението й към сладкарството, което се е превърнало и в нейна професия. На страничката й във Facebook My sweet bakery може да разгледате част от красивите и много вкусни неща, които тя прави по индивидуални поръчки.
А колкото и да звучи странно през септември, тя вече е на коледна вълна и скоро започва да записва поръчки за изработка на коледни сладки.
Благодарим много Натали,че бяхме ваши гости!