сочна калугерка

От тетрадката на баба: Сочна калугерка

Всички познаваме този десерт. В нашия край го наричат “сочна калугерка”. Срещала съм го и като “жадната монахиня” или “ненаситната монахиня”. Страшно лесен и страшно вкусен.

Съставки

  • 6 яйца

  • 1 ч.ч. захар

  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно

  • 1 ч.ч. смлени орехи

  • 1 бакпулвер

  • 2 с.л. натурално какао

  • 1 ванилия

  • Малко масло за подмазване + 1-2 с.л. какао за поръсване на тавичката

  • За сиропа
  • 125 гр масло

  • 2 ч.ч. вода

  • 1 и 1/2 ч.ч. захар

  • 2 с.л. натурално какао

  • За поръсване
  • 1/2 ч.ч. смлени орехи

  • По желание: 1/2 ч.ч. кокосови стърготини

Начин на приготвяне

  • Яйцата се разбиват със захарта, докато стане на пухкав блет крем.
  • Брашното се пресява заедно с какаото и бакпулвера.
  • Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Приготвяме кръгла или правоъгълна тавичка за печене. За това количество смес аз използвах кръгла тавичка с диаметър 35 см.
  • На части брашното с какаото и бакпулвера се добавят към яйцата и се разбива добре. Добавя се и ванилията. Разбива се до хомогенност.
  • В сместа се изсипват и 1 ч.ч. смлени орехи и се разбърква с бъркалка.сочна калугерка
  • Тавата се намазнява добре с разтопено масло, оставя се да стегне и после се поръсва с какао, така че покрие дъното и стените (излишният прах се изтупва).
  • Сместа се изсипва в тавата, заглажда се и се пече около 15-20 минути до суха клечка. Времето за печене зависи от размера на тавичката и съответно дебелината на сладкиша.
  • Готовият сладкиш се оставя да се охлади напълно.
  • Приготвяне на заливката
  • В малка тенджера на котлона се изсипват водата и захарта и се оставя да заври.
  • Щом заври и захарта се разтопи, добавя се маслото на малки парчета и се бърка, докато се разтопи.
  • Накрая се добавя и какаото и се разбърква до разтварянето му.
  • Изстиналият сладкиш се залива с горещия сироп. Изливането трябва да става внимателно, от ниско, за да не станат “дупки по сладкиша”. Един трик за това – течността се излива върху десерта през повърхността на плосък нож или широка лъжица (така не пада директно в тавата, а се плъзга по ръбовете на “посредника” и пада по-меко).
  • Отгоре сладкишът се поръсва обилно със смлени орехи и/или кокосови стърготини.
  • Оставя се няколко часа, за да може сиропът хубаво да попие.
  • Нарязва се на ромбове или квадрати.
сочна калугерка

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Още от рецептите на баба може да видите тук.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*