Всички познаваме този десерт. В нашия край го наричат “сочна калугерка”. Срещала съм го и като “жадната монахиня” или “ненаситната монахиня”. Страшно лесен и страшно вкусен.
Съставки
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
1 бакпулвер
2 с.л. натурално какао
1 ванилия
Малко масло за подмазване + 1-2 с.л. какао за поръсване на тавичката
- За сиропа
125 гр масло
2 ч.ч. вода
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 с.л. натурално какао
- За поръсване
1/2 ч.ч. смлени орехи
По желание: 1/2 ч.ч. кокосови стърготини
Начин на приготвяне
- Яйцата се разбиват със захарта, докато стане на пухкав блет крем.
- Брашното се пресява заедно с какаото и бакпулвера.
- Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Приготвяме кръгла или правоъгълна тавичка за печене. За това количество смес аз използвах кръгла тавичка с диаметър 35 см.
- На части брашното с какаото и бакпулвера се добавят към яйцата и се разбива добре. Добавя се и ванилията. Разбива се до хомогенност.
- В сместа се изсипват и 1 ч.ч. смлени орехи и се разбърква с бъркалка.
- Тавата се намазнява добре с разтопено масло, оставя се да стегне и после се поръсва с какао, така че покрие дъното и стените (излишният прах се изтупва).
- Сместа се изсипва в тавата, заглажда се и се пече около 15-20 минути до суха клечка. Времето за печене зависи от размера на тавичката и съответно дебелината на сладкиша.
- Готовият сладкиш се оставя да се охлади напълно.
- Приготвяне на заливката
- В малка тенджера на котлона се изсипват водата и захарта и се оставя да заври.
- Щом заври и захарта се разтопи, добавя се маслото на малки парчета и се бърка, докато се разтопи.
- Накрая се добавя и какаото и се разбърква до разтварянето му.
- Изстиналият сладкиш се залива с горещия сироп. Изливането трябва да става внимателно, от ниско, за да не станат “дупки по сладкиша”. Един трик за това – течността се излива върху десерта през повърхността на плосък нож или широка лъжица (така не пада директно в тавата, а се плъзга по ръбовете на “посредника” и пада по-меко).
- Отгоре сладкишът се поръсва обилно със смлени орехи и/или кокосови стърготини.
- Оставя се няколко часа, за да може сиропът хубаво да попие.
- Нарязва се на ромбове или квадрати.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.
Още от рецептите на баба може да видите тук.