Плодово парфе

Тази рецепта е на майка ми. Когато бях малка, торта плодово парфе правехме за много специални поводи. Киселото мляко цедяхме в тензух по два дни. Тогава нямаше и рингове и форми с падащо дъно. Тортата се редеше обърната в дълбока тава и след стягане във фризера я обръщахме с водна баня и много молитви. В 50% от случаите плодовата декорация оставаше залепнала на дъното на тавата заедно с част от крема. Ако тортата се обърнеше цяла-целеничка и добре стегнала, това беше истинско събитие.

Рецептата на мама е със сурови яйца в крема. Тъй като се притеснявам да използвам яйца без топлинна обработка, представям я леко модифицирана. Ако някой се интересува от оригинала, нека ми пише, за да я изпратя.

Съставки

  • За блата
  • 5 яйца

  • 6 с.л. захар

  • 6 с.л. брашно

  • За сиропиране на блата
  • 1 к.ч. вода

  • 1 к.ч. захар

  • За крема
  • 125 гр масло

  • 3 к.ч. пудра захар

  • 400 гр цедено кисело мляко

  • 400 гр заквасена сметана

  • 250 гр течна сладкарска сметана

  • 2 пакетчета желатин

  • 1 ч.ч. сок от компот (малини, кайсии, праскови)

  • За украса
  • 1 пакетче желатин + 1/2 ч.ч. сок от компот

  • Микс от плодове (банан, киви и мандарина или бери плодове)

Начин на приготвяне

  • Подготовка на блата
  • Фурната се включва да загрее на 180 градуса. Кръгла форма за торта с махащо се дъно и диаметър 24-26 см. се застила с хартия за печене.
  • Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем. Прибавя се брашното и отново се разбива.
  • Сместа се изсипва в тортената форма. Блатът се пече до златисто, около 20 мин. Изважда се от тавичката и се оставя да изстине напълно.Блат за торта
  • Формата за торта се измива и избърсва. Ще ни е необходима за реденето на тортата.
  • Подготовка на крема
  • Маслото се разбива с пудрата захар до пухкав крем.
  • Сметаната се разбива с миксер до твърди върхове. Ако не е подсладена, ще е необходимо да добавите пудра захар при разбиването.
  • Към масления крем се прибавя разбитата сметана, цеденото кисело мляко и заквасената сметана и се разбива до хомогенен крем.
  • Двете пакетчета желатин се разтварят в малко вода според указанията на опаковката. При мен за всяко пакетче трябваше да сложа 6 с.л. студена вода. Разбърква се и се оставя да набъбне.
  • През това време сокът от компот се загрява на котлона. Трябва да е доста топъл, но не врящ.
  • Набъбналият желатин се изсипва в топлия компот и се разбъква до пълно разтваряне.
  • Компотът с желатина (още топъл) се изсипва при крема и отново се разбива до хомогенност. На този етап кремът ще стане доста рядък, но ще стегне в хладилника.
  • Редене на тортата
  • Подгответе сиропа за блата. Водата и захарта се слагат на котлона, докато заври и захарта се разтопи.
  • Блатът се поставя върху поднос и се закопчава в тортената форма (използвате само стените на формата). Изстиналият блат се сиропира с горещия сироп.
  • Отгоре се излива млечния крем.
  • Така приготвената торта се оставя в хладилника за час-два или във фризера за 15 минути, така че леко да стегне и да може да продължите с реденето на плодовете.
  • Украса
  • Желатинът се разтваря в малко вода според указанията на опаковката. При мен беше 6 с.л. студена вода. Разбърква се и се оставя за няколко минути да набъбне.
  • През това време сокът от компот се загрява на котлона. Трябва да е доста топъл, но не врящ. Сваля се от котлона и към него се прибавя желатинът. Бърка се до пълно разтваряне.
  • Плодовете се приготвят. Ако са банани, киви и мандарини, нарязвате на тънки резени, мандарините се почистват и разделят (добре е да са без семки).
  • Тортата със стегналия крем се изважда от хладилника и плодовете се нареждат в желана форма. Отгоре се заливат с разтворения в компот желатин.Плодово парфе
  • В случай че декорирате тортата с бери плодове (малини, боровинки, ягоди), ползвайте ги цели и може да не добавяте желатин. При банани, киви и мандарини обаче желатиновата заливка е желателна, тъй като ще съхрани свежия вид на плодовете и те няма да се окислят и да потъмнеят.
  • Така украсената торта отново се връща в хладилника за една нощ.
  • На следващия ден тортата се вади от хладилника и внимателно по вътрешната страна на ръба се минава с нож, за да е по-лесно отлепването. После стените се откопчават и се махат.

РАЗГЛЕДАЙТЕ И ДРУГИТЕ НИ РЕЦЕПТИ ЗА ТОРТИ ТУК

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*